אנמיה היא מצב רפואי שכיח למדי בו עקב חוסר במרכיבים מסוימים בתאי הדם האדומים, הם אינם יכולים למלא את תפקידם כנשאי חמצן לרקמות כראוי, וכתוצאה מחוסר אספקת דם מספקת לרקמות הגוף ישנם מספר סימפטומים אופייניים.
כולנו יודעים שאנשים אנמיים נוטים לסבול מתופעות כמו חיוורון, נשירת שיער, עייפות כרונית ולעיתם אף עילפון לעיתים תכופות, אולם רבים מאיתנו לא יודעים כי אנמיה חמורה או אנמיה כרונית יכולות להוביל גם לבעיות חמורות בהרבה כמו בעיות לבביות ואפילו אירוע מוחי.
מהי אנמיה?
כאמור, אנמיה היא מצב בו רקמות לא מקבלות אספקת חמצן נאותה. האחראיים לאספקת החמצן לרקמות בגופנו הם תאי הדם האדומים. החמצן שבהם קשור לחלבון בשם המוגלובין שאחד המרכיבים העיקריים שלו הוא מולקולת ברזל.
אנשים שהתזונה שלהם אינה מכילה מספיק ברזל (שנמצא בעיקר בבשר בקר ומוצרי מזון נוספים שמקורם מהחי) כמו צמחונים או טבעונים, או אנשים שבגלל פגם מולד אינם מצליחים לספוג ברזל מהמזון בצורה ראויה, הם אלו הנוטים לסבול מאנמיה בשכיחות גבוהה יותר, כיוון שתאי הדם האדומים שלהם חסרים את המרכיב המאפשר לקשור חמצן.
אנמיה יכולה גם להיות תוצאה של דימום כמו לאחר ניתוח או תאונת דרכים, או בעקבות דימום כרוני סמוי כמו דימום מדרכי עיכול תחתונות (דם סמוי בצואה) או עליונות (עקב כיב כיבה או תריסריון שמדמם). סיבה נוספת לאנמיה היא חוסר בוויטמין B12 ובחומצה פולית שחשובים לצורך יצירה של תאים חדשים, ביניהם גם תאי הדם האדומים.
בבדיקות דם, אנמיה באה לידי ביטוי בספירה נמוכה של תאי דם אדומים, וכן בשינוי הגודל שלהם לקטנים מהנורמה או גדולים ממנה. התאים עצמם נראים גם חיוורים יותר בגלל חוסר בברזל.
מה לאנמיה ולאירוע מוחי?
אירוע מוחי הוא מצב בו רקמת המוח איננה מקבלת אספקה נאותה של חמצן. היות ותאי המוח (הנוירונים) רגישים מאוד למצבים של חוסר חמצן, הם מאבדים את תפקודם התקין תוך דקות ספורות ומתים ללא אפשרות להתחדשות במצבים בהם אספקת החמצן שלהם נפסקת. אירוע מוחי יכול להתרחש במנגנון המורגי (בעקבות דימום מוחי) או במנגנון איסכמי (עקב קריש דם או גורם אחר שמפריע לאספקת הדם התקינה להגיע למוח).
במצב של אנמיה כפי שכבר צוין, אספקת הדם לרקמות היא ירודה ולכן ניתן לראות סימפטומים כמו:
- חיוורון – עקב ירידה באספקת הדם לעור.
- נשירת שיער וסדקים בציפורניים.
- חולשה – בגלל אספקת דם פחותה לשרירים.
במצבים של אנמיה קשה אנחנו יכולים לראות שינויים במצב ההכרה. תחילה מצבי עילפון בקימה מישיבה לעמידה, בהמשך ניתן רק לשכב. הסיבה לכך היא שבגלל חוסר הדם, הגוף מנסה להזרים את רובו למוח ולכן כל מצב של מאמץ גוזל דם חיוני מהמוח.
כאשר האנמיה מחריפה, ניתן לראות איבוד הכרה גם במנוחה. מצב זה של חוסר אספקת חמצן מתחיל לפגוע בתאי המוח ובתפקוד שלהם. אזורים מסוימים שאספקת הדם אליהם היא פחותה באופן יומיומי יהיו הראשונים להיפגע. פגיעה זו נותנת למעשה את כל הסימנים של שבץ המתרחש במנגנון אחר והנזק שנגרם הוא לעיתים בלתי הפיך.
מחקר שפורסם בשנת 2007 בכתב העת PEDIATRICS מצא כי לילדים עם אנמיה על רקע של חוסר ברזל היה סיכוי גבוה פי 10 מילדים בריאים ללקות בעתיד בשבץ מוחי על רקע איסכמי.
כיצד ניתן למנוע ולטפל?
בדיקת דם תקופתית אחת לשנה אמורה לזהות מצבים של אנמיה או סכנה לאנמיה, וניתן לטפל בה בקלות על ידי מתן כדורי ברזל, B12 או חומצה פולית לפי הצורך. באם האנמיה היא על רקע של חוסר אקוטי בדם כמו בעקבות תאונה או ניתוח, הטיפול היעיל ביותר הוא מתן עירוי דם מתאים בהקדם לפני שיגרם נזק מוחי.