גורם המוות השלישי במדינות מערביות הוא שבץ מוחי. שבץ מוחי הוא גם גורם הנכות הראשי בקרב אוכלוסיית המבוגרים וגורם לתמותה של כ- 2,000 ישראלים מידי שנה ויוצר נכות בקרב כ- 8,000 ישראלים נוספים.
שבץ מוחי או אירוע מוחי מתרחש עקב הפסקה או ירידה חדה באספקת הדם לחלקים מרקמת המוח. ירידה זו יכולה להתרחש עקב חסימה של עורק המוביל דם לאזור שנפגע, או עקב דימום באזור שיוצר לחץ שפוגע והורס תאים ברקמת המוח.
הרבה אנשים חושבים כי שבץ מוחי הוא אירוע בלתי צפוי ולא ניתן למנוע אותו. שבץ הוא אכן אירוע מפתיע ולא ניתן לחזות אותו מראש, אולם יש מספר גורמי סיכון שהופכים אנשים ל"מועדים" יותר ללקות בשבץ מוחי. חשוב מאוד להכיר את הגורמים הנ"ל בכדי שניתן יהיה להתמודד איתם ולהפחית את הסיכון לאירוע מוחי.
מהם גורמי הסיכון לאירוע מוחי?
מרבית ממקרי השבץ מתרחשים במנגנון איסכמי- מנגנון של חסימת כלי דם. חסימה זו יכולה להיות עקב קריש דם שנוצר מקומית או הגיע כתסחיף ממקום אחר בגוף, או שהיא יכולה להיות תוצאה של טרשת עורקים בעורקי המוח.
טרשת עורקים היא תהליך המתרחש אצל כל אדם ואדם, אולם התהליך הזה מואץ במספר מצבים. אחד הגורמים המאיצים תהליך זה הוא רמה גבוהה של כולסטרול וטריגליצרידים בדם. גורמים נוספים המאיצים את היווצרות הטרשת הינם: עישון, סוכרת, השמנת יתר ויתר לחץ דם.
חסימה של עורקי המוח עקב קריש דם יכולה להיווצר במצבים ומחלות שגורמים לעלייה בקרישיות הדם. אנו שומעים לא אחת על נשים צעירות שלקו בשבץ מוחי בעקבות נטילה של גלולות למניעת הריון. גלולות אכן מגבירות את קרישיות הדם ואצל חלק מהנשים יותר מאשר אצל אחרות.
סיבות נוספות לקרישי דם במוח הן עקב תסחיף- קריש דם הנוצר במקום אחר בגוף ומגיע אל המוח. קרישים כאלה יכולים להגיע מורידי הרגליים העמוקים, מעורקים גדולים היוצאים מהלב כמו קשת האאורטה ועורקי הקרוטיד, וכן מתוך הלב עצמו במקרה של פרפור פרוזדורים.
מיעוט מקרי השבץ נוצרים בעקבות דימום מוחי. דימום כזה יכול להיווצר בעקבות טראומה מוחית או עקב בעיה מבנית של כלי הדם במוח.
איך נמנע אירוע מוחי?
במרבית המקרים אירוע מוחי היא לא גזירה משמיים וחשוב להבין שיש הרבה מה לעשות בכדי להימנע מהצרה הזו. הדבר החשוב ביותר שאפשר לעשות הוא להיות במעקב אצל רופא, המעקב צריך לכלול בדיקות מקיפות הכוללות בדיקות דם ובדיקות המתייחסות לתלונות ספציפיות כמו בדיקת אק"ג לבבית ובדיקת דופלר עורקי הצוואר לאיתור קרישי דם. בנוסף, ניתן לקבל חוות דעת רפואית בנושא אצל רופא מומחה.
לאחר שהתקבלו תוצאות הבדיקות צריך להתייחס לכל אחת מהן ולהתמקד במניעה. התברר לכם שאתם סובלים מעודף שומנים בדם? גשו לדיאטנית וקבלו תפריט המותאם לכם ואולי גם תרופות מהרופא.
התברר שרמת הסוכר בדם שלכם גבוהה מהנורמה? הגיע הזמן לוותר על המתוקים ואם צריך להתחיל גם בטיפול תרופתי. המשקל מתקשה לתפקד כשאתם עומדים עליו? כדאי לנצל את נעלי הספורט החדשות ולשנות את הדיאטה.
על הסיגריות מומלץ לוותר מכיוון שהן לא יביאו לכם תועלת בשום מצב. לנשים הנוטלות גלולות נגד הריון כדאי להיוועץ ברופא ולוודא שאינן סובלות ממצב של קרישיות יתר. מעבר לכך- נשים הנוטלות גלולות ומעשנות מעמידות את עצמן בסיכון גבוה מאוד לאירוע מוחי, מכיוון שהסיגריות מעלות את הסיכון לקרישת דם.
כמו כן, איגוד הלב האמריקאי והאגודה האמריקנית לשבץ פרסמו בשנת 2014 הנחיות למניעת שבץ מוחי בנשים.
אם עברתם בדיקות הדמיה והתגלו קרישי דם, ניתן להמיס אותם על ידי תרופות או להוציא בצורה כירורגית. בנוסף, אנשים הסובלים ממחלות הגורמות לקרישיות יתר צריכים לקבל תרופות המפחיתות קרישה כמו קומדין או וורפרין באופן קבוע.
מעבר לכל הנ"ל תמצאו שחייכם ישתפרו באופן משמעותי ברגע שתאמצו לכם הרגלים בריאים יותר- בצעו פעילות גופנית באופן שגרתי, הכניסו מאכלים בריאים יותר לתפריט שלכם וטפלו בבעיות בריאותיות ברגע שהן מופיעות ואל תזניחו אותן.
ראו גם:
מניעת שבץ מוחי באמצעות צריכת אשלגן