שבץ מוחי מוגדר כהפרעה באספקת הדם לחלקים מהמוח, וקיימים מספר סוגים של שבץ המופיעים על רקע מנגנונים שונים של הפרעה באספקת הדם. השבץ עשוי להופיע לאחר שקריש דם חסם כלי דם במוח, או לאחר שכלי דם התחיל לדלוף או נקרע.
בנוסף, קיימים אנשים הסובלים מתסמינים של שבץ באופן זמני, המבטאים הפרעה חולפת באספקת הדם לרקמת המוח. בכל מקרה, שבץ מוחי הוא מצב חירום רפואי הדורש טיפול מיידי להחזרת אספקת הדם למוח ובהמשך טיפול כרוני למניעת הישנות הבעיה.
שבץ איסכמי
מבין כל סוגי השבץ המוחי, השבץ האיסכמי הוא הנפוץ ביותר, וכולל כ-85% מכל מקרי האירועים המוחיים. שבץ איסכמי מופיע כאשר כלי דם במוח נחסם, וכתוצאה רקמת המוח עוברת איסכמיה (ירידה באספקת הדם והחמצן). קיימים שני סוגים של שבץ איסכמי:
- שבץ תרומבוטי – שבץ מוחי המופיע על רקע התפתחות קריש דם באחד העורקים המזינים את המוח. התהליך הגורם ליצירת השבץ התרומבוטי הוא תהליך טרשת העורקים, בו מתפתחים על דפנות העורקים משקעים של פלאק טרשתי, אשר עלול להיקרע ולהוביל ליצירת קריש דם. זהו תהליך אשר מזכיר התפתחות של התקף לב, והמנגנון הפתופיזיולוגי של השבץ התרומבוטי אכן מאוד דומה.
- שבץ תסחיפי (שבץ אמבולי) – סוג נוסף של שבץ המופיע לאחר שתסחיף הגיע אל המוח ממקום אחר בגוף. התסחיף הוא כמעט תמיד קריש דם אשר התפתח במקום אחר בגוף והגיע עם זרם הדם אל המוח. בדרך כלל התסחיפים מגיעים מהלב במקרים של חולים הסובלים מהפרעת קצב. שבץ אמבולי ניתן למניעה, על ידי שימוש בתרופות כמו קומדין בחולים הנמצאים בסיכון (בעיקר חולים הסובלים מפרפור פרוזדורים).
שבץ המורגי
שבץ המורגי (המורגי = דימום) מופיע כאשר כלי דם מוחי דולף או נקרע, וגורם לדימום מוחי. הדימום כמובן פוגע באספקת הדם למוח ויוצר לחץ על הרקמה, וכתוצאה מופיע שבץ. במקרים רבים, לאחר הדימום כלי הדם המוחיים מתכווצים באופן ספונטני על מנת להפחית את הדימום, ובצורה פרדוקסלית גורמים להפחתת זרימת הדם למוח ולהחמרת הנזק.
הדימום המוחי יכול להיות תוך מוחי ולדמם אל תוך רקמת המוח או תת עכבישי ולדמם בין המוח אל קרום המוח. בשני המקרים מדובר במצב קשה מאוד הדורש טיפול מיידי. הדימום המוחי במקרה של שבץ המורגי יכול להיגרם מסיבות שונות, כאשר אחת הסיבות השכיחות ביותר היא היווצרות מפרצת. גורמים נוספים העלולים להשפיע על השבץ ההמורגי הם חבלת ראש, מלפורמציה של כלי דם, שימוש במדללי דם וכו'.
אירוע מוחי חולף – TIA
אירוע מוחי חולף, אשר נקרא גם TIA הוא אירוע זמני של ירידה באספקת הדם למוח. האירוע המוחי החולף נמשך בדרך כלל עד 5 דקות, וגורם לתסמינים המזכירים מאוד שבץ מוחי. לאחר שהאירוע חולף, הסימנים עוברים והאדם שעבר את האירוע יכול לחזור לחיים תקיניים. המנגנון להופעת האירוע המוחי החולף דומה מאוד למנגנון של שבץ איסכמי, והאירוע החולף מופיע כאשר קריש דם קטן חוסם את זרימת הדם לחלקים מהמוח באופן מלא או חלקי.
מכיוון שהחסימה הנגרמת על ידי האירוע החולף היא זמנית בלבד, בדרך כלל לא מופיע נזק ארוך טווח במקרים כאלה. עם זאת, הופעת TIA צריכה להדליק "נורה אדומה", מכיוון שהיא מעידה על כלי דם מוחיים צרים אשר מגבירים את הסיכון להופעת שבץ בעתיד. ולכן, אנשים הסובלים מאירוע מוחי חולף חייבים לעבור בירור נוירולוגי מקיף אל מנת להעריך את חומרת הבעיה ולהציע טיפול ארוך טווח למניעת אירועים מוחיים בשנית.