שבץ מוחי הוא גורם המוות השני ברחבי העולם והוא יכול לפקוד אנשים, גברים ונשים, מכל קבוצות הגילים, המגזרים והאוכלוסיות, מילודים ועד קשישים, כאשר הסיכוי ללקות בשבץ מוחי עולה ככל שהגיל עולה. רק כדי לסבר את האוזן, בארצות הברית לבדה בכל 40 שניות נפטר אדם משבץ מוחי.
טיפול מהיר ומקצועי ברגע שחווים שבץ מוחי הוא המפתח להשתקמות והחלמה משבץ מוחי, וחשוב לעקוב ולטפל במחלימים משבץ מוחי, גם לאחר האירוע, פן יגיע שבץ נוסף.
הטיפול לאחר שבץ מוחי הוא חיוני
אחת המטרות העיקריות לאחר אירוע מוחי, במיוחד לאחר אירוע מוחי על רקע של חסימת כלי דם, היא למנוע שבץ מוחי נוסף. נכון להיום קיימות בשוק מגוון רחב של תרופות שנועדו למנוע הישנות של שבץ מוחי ובכל כמה זמן מפותחת תרופה חדשה ומבטיחה יותר.
את הטיפול התרופתי יקבלו בדרך כלל אותם חולים אשר יש להם גורמי סיכון לאירוע מוחי כמו יתר לחץ דם, סוכרת, יתר שומנים בדם או שהם מרבים לעשן. עם זאת, יש לזכור כי הטיפול התרופתי הינו רק חלק קטן מסך כל ההתערבות הנדרשת. על המטופל להקפיד על אורח חיים ותזונה בריאה יותר, פעילות גופנית והפסקת העישון באופן מלא.
פלביקס (Plavix או clopidogrel), בדומה לאספירין, פועלת כנגד היצמדות של טסיות הדם זו לזו, ואל דופן כלי הדם, באופן אשר יגרום להיווצרות קריש דם. היא נחשבת ליעילה יותר מאספירין בהישנות אירוע נוסף ובעלת תופעות לוואי מועטות יותר הקשורות לדימום ממערכת העיכול.
יתרון נוסף לפלביקס הוא בכך שהמטופל לא נדרש לבדיקות דם עקביות ומפקחות, כפי שנדרש ממטופלים הנוטלים אספירין באופן יומיומי. כיום, פלביקס ניתנת כאשר ישנה התווית נגד לנטילת אספירין, כמו למשל אצל חולים עם אי ספיקת כליות או כיב במערכת העיכול, עקב מחירה הגבוה.
מנגנון הפעולה של פלביקס
פלביקס, בדומה לאספירין הינו מדלל דם, פועל כנגד היצמדות הטסיות, אולם במנגנון מעט שונה. בעוד שהאספירין מעכב את היווצרות הטרומבוקסאן (A2), פלביקס פועלת באופן בלתי הפיך על הקולטן הנמצא על גבי הטסיות הנקרא ADP.
מניעת פעולתו של ADP מונע גם את פעולתם של קולטנים נוספים אשר משמשים לקשירת פיברינוגן, אשר הינו חומר מרכזי המשמש בתהליך הקרישה. ישנם מטופלים אשר לא יגיבו לתרופה זו באופן הצפוי, כנראה עקב מוטציה גנטית הקשורה למניעת הפיכתה של התרופה לפעילה. ישנה אפשרות לבצע בדיקת מעבדה לפעילות אנזים CYP2C19, אשר תקבע האם תרופה זו תהיה יעילה או לא, במקרה הספציפי.
שילוב תרופתי בין אספירין לפלביקס, עשוי לתת תוצאות משמעותית יותר כנגד קרישת דם פוטנציאלית. לטיפול זה, ישנם יתרונות וחסרונות, אשר צריכים להיות מחושבים לכל מטופל בנפרד. אחד מהחסרונות ותופעות הלוואי החמורים ביותר בשילוב בין שתי התרופות הינו סיכון רב יותר לדימומים מסכני חיים. פלביקס, הינה תרופה המיועדת גם לטיפול לאחר הכנסת תומכנים (סטנטים) לכלי דם כליליים, כחלק ממניעת הקרישה גם באזורים אלה.
יעילותה של פלביקס
במחקרים שנעשו, נמצא כי פלביקס הינו יעיל גם במצבים של שבץ מוחי עקב פרפור פרוזדורים. על פי מחקר זה, פלביקס הורידה את הסיכון לשבץ מוחי חוזר ב 28%. במקרים בהם המטופל מקבל טיפול משולב של פלביקס ואספירין, סיכון זה עשוי אף לרדת בצורה משמעותית יותר.
במחקר זה השתתפו כ-7500 מטופלים אשר סבלו מפרפור פרוזדורים, אשר מתבטא בקצב לב לא סדיר. המטופלים התחלקו לשתי קבוצות, כאשר האחת קיבלה טיפול משולב של אספירין ופלביקס, ואילו השנייה קיבלה טיפול באספירין בלבד.
מנגד, מחקר אחר שניסה לבדוק את יעילות הטיפול המשולב של אספירין ופלביקס במניעה שניונית, העלה כי טיפול זה לא נתן תוספת הגנה משמעותית, ואף העלה את הסיכון לדימומים. מחקר זה נעשה על 3000 חולים אשר האירוע המוחי הראשוני נגרם מחסימת כלי דם קטנים (lacunar infract). גם במחקר זה התחלקו המטופלים לשתי קבוצות, כאשר הראשונה קיבלה טיפול משולב של אספירין ופלביקס, ואילו השנייה קיבלה טיפול באספירין בלבד.
ראו גם:
תרופת אליקויס (אפיקסיבן) – למניעת שבץ מוחי
מה יעילותו של טיפול משולב לשבץ מוחי?