בדיקת CT, הנקראת גם בדיקת טומוגרפיה ממוחשבת היא בדיקה חשובה מאוד, המספקת תמונה תלת ממדית ומאפשרת לזהות בצורה מדויקת יחסית מצבים שונים כמו דימום, הרנייאציה או פגיעה אחרת. בדיקת ה-CT היא אחת הבדיקות הראשונות המתבצעות במהלך בירור של חשד לאירוע מוחי, ותפקידה העיקרי במקרים אלה הוא לאבחן האם יש דימום מוחי או פתולוגיה אחרת העלולה לגרום לתסמינים דומים.
CT היא בעצם סדרת צילומי רנטגן המתבצעים מזוויות שונות ומעובדים על ידי מחשב ליצירת תמונה תלת מימדית. התוצר הסופי של בדיקת ה-CT הוא סדרת חתכים, אשר באמצעותם ניתן להסתכל על כל מקום בגוף בצורה תלת מימדית, לזהות מבנים אנטומיים שונים ופגיעות מסוגים אחרים. בזכות הבדיקה המהירה והתוצר השימושי, הפכה בדיקת ה-CT לאחת הבדיקות הפופולאריות ביותר בעולם הרפואה, ומתבצעת במקרים רבים כולל חשד לשבץ מוחי.
איך מתבצעת הבדיקה
במהלך בדיקת CT, מוכנסים המטופלים אל מכשיר גדול בצורת "עיגול עם חור" אשר מחוברת אליו מיטה. בזמן הבדיקה מוזזת המיטה אל תוך המכשיר על מנת לצלם את החתכים השונים המספקים בסופו של דבר את תמונת ה-CT. הבדיקה אורכת מספר דקות ואינה גורמת לכאב כלשהו. מיד לאחר סיום הבדיקה מקבל הרופא המטפל את תוצרי צילום ה-CT, ויכול להחליט לגבי המשך הטיפול.
הסיכון שבבדיקת CT
בדיקת CT חושפת את הנבדקים לכמות קרינה גדולה יחסית, ולכן לא מומלץ לבצע אותה ללא סיבה מוצדקת. כל בדיקת CT כוללת קרינה בכמות הדומה למאות צילומי רנטגן, ולמרות שבשנים האחרונות משתמשים בפחות קרינה עדיין מדובר בכמות גדולה.
אמנם הקרינה מספקת בסופו של דבר תמונה מדוייקת אשר מסייעת לאבחנה, אך כל בדיקה כזו גורמת להקרנת הגוף ולנזק מצטבר. לכן, יש לבצע את הבדיקה רק במקרי הצורך ורק כאשר לא ניתן לבצע בדיקות נטולות קרינה להגעה לאבחנה.
כאשר מדובר בחשד לאירוע מוחי, כמעט בכל המקרים מבצעים בדיקת CT למרות הסיכון ולמרות החשיפה לקרינה. במקרים אלה אין לקחת סיכונים, ואין ברירה אלא לבצע את הבדיקה על מנת להגיע לאבחנה הנכונה.
יתרונות בבדיקת CT במקרים של אירוע מוחי
בדיקת CT מספקת מספר יתרונות ברורים לעומת בדיקות אחרות:
- בדיקה מהירה יחסית – בדיקת ה-CT מספקת את התמונה תוך מספר דקות, וזאת לעומת בדיקת ה-MRI אשר לוקחת כ-40 דקות. במקרים של אירוע מוחי, כל דקה חשובה ועיכוב באבחנה ובטיפול עלול לגרום לנזקים חמורים, ולכן מקובל לבצע בדיקת CT על מנת להגיע לאבחנה בצורה מהירה.
- תמונה ברזולוציה מתאימה – למרות שבדיקת ה-CT לא מספקת הדמיה ברזולוציה הגבוהה ביותר (כמו בדיקת MRI), הרזולוציה המתקבלת מספיקה בדרך כלל להגעה לאבחנה במקרים של חשד לשבץ. כאשר משווים את בדיקת ה-CT לעומת אמצעי הדמיה אחרים כמו אולטרסאונד או צילום רנטגן פשוט, אין מקום לספק, ובדיקת ה-CT היא היחידה המספקת תוצאות העוזרות לאבחון אירוע מוחי.
- זיהוי פגמים מבניים אחרים – בעזרת בדיקת ה-CT ניתן לזהות פגמים מבניים גדולים אחרים, כמו דימום ישן מאזורים מסויימים, הרנייאציה או מצבים אחרים אשר יכולים לגרום לתסמינים הדומים לאירוע מוחי, ובכך הבדיקה חשובה מאוד לאבחנה.
בדיקת CTA
במקרים רבים של חשד לאירוע מוחי, מבצעים בנוסף לבדיקת ה-CT הסטנדרטית בדיקה הנקראת CTA – computerized tomography angiography, אשר מטרתה להדגים את כלי הדם במוח. באמצעות בדיקה זו ניתן לזהות אזורים חסומים בזרימת הדם המוחית ולתכנן את המשך הטיפול. בדיקה זו חשובה ביותר מכיוון שהיא מספקת מידע רב במקרים של אירוע מוחי ועוזרת מאוד להגיע לאבחנה מתאימה ולהציע את הטיפול היעיל ביותר.