בריחת שתן היא תסמונת נפוצה המשפיעה על לפחות אחת מתוך שלוש נשים מבוגרות, ויכולה להפחית את איכות החיים באופן משמעותי. בעיית בריחת השתן ממנה סובלות נשים כבר מהגיל הצעיר (סביבות גיל 40), לא הייתה ידועה עד לאחרונה ולכן גם לא טופלה. מדובר בתופעה נורמאלית המאפיינת את ההזדקנות, ונפוצה בקרב נשים מבוגרות באותה מידה כמו אצל גברים מבוגרים.
אבחנה ראשונית נכונה של סוג בריחת השתן ממנה סובלת האישה, תביא למתן טיפול אופטימאלי אשר יניב רמות גבוהות של שביעות רצון ושיפור ניכר באיכות החיים של אישה בגיל השלישי.
סוגי בריחת שתן בקרב נשים מבוגרות
- תנועות פיסיות – בריחת שתן יכולה לנבוע מתנועות פיסיות דוגמת שיעול, צחוק, עיטוש, המפעילות לחץ על שלפוחית השתן. לידה יכולה לפגוע ברצפת האגן והנרתיק. דבר זה גורם לשלפוחית לנוע כלפי מטה, ומונע את הלפיתה החזקה של שרירי הסוגר. גם רמות אסטרוגן נמוכות לאחר גיל המעבר יכולות לגרום לתופעת בריחת שתן בקרב נשים מבוגרות.
- דלקת בדרכי השתן – סוג נוסף של בריחת שתן מתרחש כאשר הדחף להשתין עוצמתי מידי ודליפת השתן מתרחשת לפני שניתן להגיע לשירותים. מקרים אלו נובעים כאשר שלפוחית השתן שולחת מסר מאוחר מידי אל המוח המודיע כי היא מלאה.
תופעה זו מתרחשת כתוצאה מדלקת בדרכי השתן, או כתוצאה מפעילות יתר של שלפוחית שאינה יציבה. לעיתים רחוקות יותר, קשורה הדלקת לבעיות עצביות דוגמת טרשת נפוצה, שבץ מוחי או פגיעה בעמוד השדרה. שני סוגי בריחת שתן אלו יכולים להתרחש בו זמנית, אך הטיפול בהם שונה לחלוטין. כמו כן, אין לשלול אפשרות של סמים מסוימים או תרופות העלולים לגרום לבריחת שתן.
בריחת שתן בקרב נשים צעירות
מחקרים חדשים מצביעים על העובדה שגם נשים צעירות, שמעולם לא היו בהריון, עלולות לסבול מבעיית בריחת שתן. מחקר אוסטרלי מצביע על שיעור ניכר של בריחת שתן בקרב אוכלוסיה צעירה זו. על פי הממצאים, אחת מתוך שמונה נשים צעירות, דיווחו על בריחת שתן. החוקרים לא מצאו קשר בין בריחת שתן לבין הגיל, מסת הגוף, פעילות גופנית או דלקות בדרכי השתן.
לטענת החוקרים, נשים פעילות מבחינה מינית, שאינן משתמשות בגלולות למניעת הריון, הן בעלות סיכוי גבוה יותר לסבול מבריחת שתן, מאשר נשים שאין להן היסטוריה של פעילות מינית. בנוסף, בריחת שתן יכולה גם לנבוע כתוצאה מלחץ פסיכולוגי. נשים צעירות נוטות להיקלע למצוקות נפשיות בתדירות גבוהה יותר מאשר נשים מבוגרות. אחת התסמינים ללחץ נפשי הוא בדרך כלל בריחת שתן.
מחקרים אחרים טוענים שבריחת שתן בקרב נשים היא תופעה גנטית, אך לא נמצאו לטענה זו די ראיות טובות. עבור נשים רבות, בריחת שתן יכולה להיות רצינית מספיק על מנת לשנות את המלתחה ולהימנע מביצוע משימות או תרגילים מסוימים. נשים אלו צריכות להיוועץ במומחי בריאות מתאימים.
התמודדות עם בריחת שתן
יש לא מעט דרכים להתמודדות עם התופעה המשפיעה על השגרה באופן יומיומי. נשים נאלצות לחשוב פעמיים מה ללבוש, כיצד לנהוג, לאן ללכת כאשר הן סובלות מבריחת שתן. אחד מהפתרונות הנפוצים ביותר הוא שימוש במוצרי ספיגה איכותיים בקרב נשים. שני מוצרים שנמצאו לשימוש לעיתים קרובות הם תחבושות לנשים ותחתוני נשים בעלי כושר ספיגה גבוה במיוחד וטובים אפילו לשימוש במהלך פעילות גופנית.
טיפול בבריחת שתן
הטיפול בבריחת שתן משתנה בהתאם לסוג האבחון. מבדק פשוט של דגימת שתן במעבדה לזיהום, תעזור למפות את תכולת מכלול החיידקים שהיא מכילה, לצורך מתן סוג האנטיביוטיקה המתאימה ביותר.
אפשרות נוספת היא ציסטוסקופיה. בחינת שלפוחית השתן באמצעות טלסקופ דק. הליך זה מבוצע על מנת לוודא שהחלק הפנימי של שלפוחית השתן בריא. בדיקה זו מתבצעת תחת הרדמה מקומית או כללית. אך רוב הנשים הסובלות מבריחת שתן, יכולות להיות מטופלות בפשטות, ללא צורך בטיפולים כירורגיים. לפעמים די בהפחתת קפאין, שינוי צריכת נוזלים, או תרגילים לחיזוק שרירי רצפת האגן, על מנת לטפל בבריחת שתן. עוד על הטיפולים לבריחת שתן
ראו גם: