שבץ מוחי הוא מצב רפואי חמור אשר משפיע על תפקודי המוח והגוף כולו. למרבה הצער, רוב האנשים שחווים שבץ מוחי יוכלו להיוותר לכל החיים עם תופעות לוואי כמו אי-יכולת תקינה ללכת או לדבר, תופעות כמו סחרחורת או בעיות בחיבור חזותי. אולם, ישנו כיום (2023) טיפול אחרי שבץ מוחי הכולל פגיעה, יכול לסייע לפצות על התופעות הלוואי ולשפר את תפקודי המוח והגוף. טיפול זה מתבסס על עקרונות של המוח הגמיש.
מאת: עמית ניצן
מהי תפיסת המוח הגמיש (Neuroplasticity)
המוח הגמיש הוא תפיסה עכשווית המבוססת על יכולת המוח להשתנות ולהתאים עצמו לפעילות חדשה או לתנאי סביבה חדשים. כשהמוח משתנה, הוא מתאים את עצמו לצורך לשכלל תפקודים חדשים או להגן על תפקודים קיימים. המוח הגמיש יכול לסייע בטיפול אחרי שבץ מוחי בעזרת סלילה ומציאת מסלולים נסתרים חדשים של תפקוד אשר נפגע ובכך לאפשר עלייה ושיפור של היכולת הקיימת, בעיקר אם זו נחלשה או נפגמה.
טיפול אחרי שבץ מוחי הוא תהליך מרתק ומורכב המותאם באופן אישי לכל מטופל. כל טיפול כולל שילוב של פעילות פיזיותרפיה, תרגול מוטורי, תרגול שפות וטיפול במגבלות חשיבה. הטיפול מתחיל בתהליך אבחון מדוייק על ידי צוות מומחים, ומשך הטיפול תלוי במצב הבריאותי והתפקודי של המטופל.
פיזיותרפיה אחרי שבץ – גישת המוח הגמיש
אחד המרכיבים המרכזיים של הטיפול הוא התרגול הפיזיותרפי. מטרתו של התרגול הפיזיותרפי היא להחזיר את הגמישות והכושר לגוף ולאפשר למטופל לפעול בצורה תקינה ובריאה יותר. התרגול עשוי לכלול תרגילי שרירי הגפיים, תרגילי יציבה ותרגילי ריכוז.
טיפול בשיטת המוח הגמיש אחרי שבץ מוחי כולל גם תרגול מוטורי, שבו המטופל יפעיל את הגוף על מנת לחזק את השרירים ולהתאמן על תפקודי חדשים. ככל שהמטופל מתאמן יותר על תפקודי חדשים, כך גם המוח מתאים את עצמו לצורך לשכלל ולהשתמש במסלולים נסתרים חדשים.
טיפולים תומכים בתקשורת ופסיכולוגיה
כמו כן, הטיפול אחרי שבץ מוחי עשוי לכלול גם תרגול שפה ותקשורת. תרגול זה עוזר למטופל לשפר את יכולת התקשורת והבעיה בצורה טבעית ובכך להתחבר לסביבתו יותר בצורה תקינה ובריאה יותר.
טיפול אחרי שבץ מוחי עשוי עשוי גם לכלול טיפול פסיכולוגי, שיעזור למטופל להתמודד עם המגבלות החדשות והחשיבה על העתיד. הטיפול הפסיכולוגי עשוי לכלול מפגשים עם מומחי עזרה נפשית, פעילויות קבוצתיות וטיפול בקשיי דיכוי וחרדה.
טיפול תזונתי לאחר שבץ מוחי
טיפול אחרי שבץ מוחי כולל גם טיפול תזונתי, שעשוי לכלול שינויים בתזונה והנחיות לגבי צריכת מזון ספציפי. התזונה עשויה להשפיע על המח והתפקודים הגופניים, ולכן טיפול תזונתי נכון עשוי לסייע להחזרת הכושר והפעילות היומיומית של המטופל.
טיפול באמצעות טכנולוגיות מתקדמות
אחד הטיפולים החדשים והמתקדמים יותר הוא טיפול באמצעות טכנולוגיות מתקדמות. טיפולים כמו תרגול והתאמה של הכושר הפיזי והמוטורי עשויים להתבצע באמצעות תכניות מחשוב ומוניטורים שמספקים נתונים מדוייקים על התפקוד הגופני והמוחי של המטופל.
טיפול באמצעות טכנולוגיות מתקדמות כולל גם טיפול באמצעות רובוטים ותוכנות ממוחשבות. רובוטים עשויים לסייע למטופל לתרגול בצורה מדוייקת ובכך לשפר את התפקוד המוטורי והגופני. תוכנות ממוחשבות עשויות לסייע למטופל לשפר את הזיכרון והתפקוד הקוגניטיבי ולפתח את היכולת לתכנן ולבצע מטלות מורכבות יותר.
אחד ממכשירי השיקום המבוססים על תפיסת המוח הגמיש הוא מכשיר השיקום הרובוטי קיניסיפורו, אשר קוצר שבחים ברחבי העולם וגם כאן אצלנו בישראל.
טיפולים אלטרנטיביים לאחר שבץ
בנוסף לטיפולים המסורתיים והטכנולוגיים, ישנם גם טיפולים חלופיים שעשויים לסייע למטופל להתאושש מהשבץ המוחי. טיפולים כמו עיסוי ואקופונקטורה עשויים לסייע להקל על כאבים ולשפר את התפקוד הפיזי והמוטורי. טיפול בפרחי באך ושמנים אתריים עשויים לסייע להקל על חרדה ודיכוי ולשפר את המצב הנפשי של המטופל.
בסיכום, טיפול אחרי שבץ מוחי מצריך גישה מגוונת ומשולבת, כוללת טיפולים מסורתיים וטכנולוגיים חדשים, טיפול פסיכולוגי ותזונתי, וטיפולים חלופיים. הבחירה בטיפול המתאים עשויה לסייע למטופל להתאושש במהירות ולחזור לפעילות יומיומית מלאה. מומלץ לפנות לגורם מקצועי על מנת להתייעץ ולקבל החלטה מתאימה לכל מטופלת ומטופל, בהתאם למצבם, לצרכיהן ולאופי הפגישה שחוו.
מקורות:
- Duncan, P. W. (2018). Stroke rehabilitation. Medical Clinics, 102(1), 47-59.
- Lohse, K. R., Lang, C. E., & Boyd, L. A. (2014). Is more better? Using metadata to explore dose-response relationships in stroke rehabilitation. Stroke, 45(7), 2053-2058.
- National Stroke Association. (2021). Stroke Rehabilitation. Retrieved from https://www.stroke.org/en/about-stroke/effects-of-stroke/rehabilitation.
- Teasell, R., Foley, N., Salter, K., & Bhogal, S. (2012). Evidence-based review of stroke rehabilitation (14th edition). Retrieved from https://www.ebrsr.com/sites/default/files/14th-edition-stroke-rehabilitation.pdf.
- Winstein, C. J., Stein, J., Arena, R., Bates, B., Cherney, L. R., Cramer, S. C., … & Wolf, S. L. (2016). Guidelines for adult stroke rehabilitation and recovery: A guideline for healthcare professionals from the American Heart Association/American Stroke Association. Stroke, 47(6), e98-e169.