הקשר בין מיגרנה המלווה באאורה לשבץ מוחי נחקר במספר מחקרים. הסברה היא כי הקשר קיים מכיוון שישנו שיבוש ולקות באספקת הדם למוח כתוצאה מחסימת כלי דם, או דימום.
החשש משבץ מוחי הינו חשש הקיים אצל כלל האוכלוסייה, מכיוון שהוא מוביל לפגיעה קשה, נכות ולפעמים אף מאיים חיים. אנשים הסובלים ממיגרנה, חייבים לשמור ולמנוע מצבים של שבץ מוחי, על ידי בקרה ושליטה בגורמי סיכון נוספים.
מחקרים שנעשו בנושא זה, מצאו כי אנשים אשר סבלו ממיגרנה עם אאורה היו בסיכון כפול להתפתחות שבץ מוחי. מיגרנה ללא הופעת אאורה לא הוכחה במחקרים אלה כגורמת לאירוע מוחי, אולם היא עלולה להעלות באופן נמוך את הסיכון לשבץ מוחי. מחקרים נוספים מצאו קשר בין מיגרנה לאירועים קרדיו-וסקולריים ולבעיות דמנציה ושכיחה בעקבות האירועים המוחיים. כל המידע על סוגי מיגרנות ואבחונן באתר isala
גורמי סיכון לשבץ מוחי
גורמי סיכון נוספים נמצאו קשורים להתפתחות שבץ מוחי, בנוסף למיגרנה המלווה באאורה, כמו מגדר. נשים אשר סובלות יותר ממיגרנה נמצאו גם בסיכון מוגבר להתפתחות אירוע מוחי, בהשוואה לנשים אשר לא סבלו ממיגרנות בעברן.
גברים, לעומת זאת, אשר סבלו ממיגרנות היו בעלי סיכון מופחת, אם בכלל להתפתחות אירע מוחי. גורם סיכון נוסף שקיים הינו עישון, אשר נמצא כמעלה את הסיכון לשבץ מוחי פי 9. ההסבר לכך הוא כי עישון כשלעצמו עלול לגרום לטרשת עורקים, חסימת ככלי דם, מחלות לב ומוח.
גלולות למניעת היריון מגדילות את הסיכון לשבץ מוחי פי 8, כאשר הנשים הנוטלות אותן סובלות ממיגרנה. במקרים אלה, תיאלצנה הנשים לוותר על לקיחת הגלולות, במיוחד כאשר גילן עולה על 35. באופן דומה, צעירים אשר סובלים ממיגרנות נמצאים בקבוצת סיכון להתפתחות אירוע מוחי, בהשוואה למבוגרים יותר.
מדוע מיגרנה מגבירה את השבץ?
נראה כי הפתופיזיולוגיה הקשורה להופעת מיגרנה עם אאורה ושבץ מוחי דומה, באופן כזה שישנם הפרעות בפעילות כלי הדם בשתי התופעות. מיגרנה הינה סוג של כאב ראש, הנגרם מכיווץ של כלי דם מוחיים. שבץ מוחי נגרם מהפרעה בזרימת הדם למוח, אשר הורג את התאים הנמצאים באזור ומשפיע על אזורים סמוכים. ההערכה היא כי 15% מהנשים ו-5% מהגברים יסבלו במהלך חייהם מאירועי מיגרנה.
השבץ המוחי השכיח ביותר הינו שבץ על רקע איסכמי, אשר נגרם על ידי קריש דם או טרומבוס החוסם כלי דם במוח. השינויים הנגרמים כתוצאה מהמיגרנה בזרימת הדם גורמים אף הם לכיווצם של כלי הדם ולחסימתם עד כדי שבץ מוחי וחוסר בחמצן. סברה אחרת גורסת כי בעת המיגרנה מופרשים חומרים אשר מעודדים קרישי דם והיצמדות טסיות דם, אשר משפיעים בתורם על זרימת הדם למוח והסיכון לאיסכמיה.
כיצד ניתן למנוע את השבץ אצל אנשים שסובלים ממיגרנות?
מניעת השבץ המוחי הינו צעד חשוב וקריטי למען בריאותו של המטופל. מעבר לגורמי הסיכון בהם ניתן לשלוט (כמו למשל הפסקת לקיחת גלולות למניעת היריון או הפסקת העישון), צריכים אנשים הסובלים באופן תכוף ממיגרנות לפעול על פי כללים נוספים ולהיות ערניים למצבם. מבין ההמלצות הניתנות לאנשים אלה, ניתן למצוא את הצורך בפעילות גופנית סדירה, אכילה מאוזנת וירידה במשקל.
כמו כן, על אנשים אלה לשלוט ולאזן את המחלות הכרוניות מהן הם סובלים, כמו למשל סוכרת, יתר לחץ דם וכולי. לקיחת טיפולים תרופתיים מסוימים כמו למשל אספירין, אשר מטרתו הראשונית הוא לטיפול במחלות לב, מצליח להוריד את כמות קרישי הדם הנוצרים, ולכן עשוי לסייע לחולים אלה. יש לזכור כי גורמי סיכון אלה והקשר בין מיגרנה לשבץ מוחי, אינו מנבא את קיומו של האירוע המוחי אלא רק מחייב ערנות ומודעות לעצם הסיכון.
ראו גם: