בארץ לוקים מדי שנה כ-13,000-15,000 איש בשבץ מוחי. שכיחות האירועים זהה בין גברים לנשים אולם נשים נוטות להיפגע ממנו בצורה קשה יותר. שבץ מוחי הוא הסיבה הנפוצה ביותר לנזק נוירולוגי הגורם לנכות קבועה.
מניעת שבץ משני בחולים אשר חוו שבץ בעברם נמצאת בראש סדר העדיפויות וזאת משום שהסיכוי לשבץ חוזר הינו גבוה פי עשרה. מניעת שבץ מוחי שני נעשית תחילה על ידי טיפול בגורמי הסיכון אשר הובילו לאירוע הראשון, כגון פרפור פרוזדורים, קצב לב חריג שיכול לגרום לקרישת דם, או היצרות של העורק הראשי בצוואר. בנוסף לכך, הטיפול נועד גם למניעת גורמים נוספים המעמידים את המטופל בסיכון כמו לחץ דם גבוה, סוכרת ורמות כולסטרול גבוהות בדם .
שכיחות אירוע חוזר
מכלל אירועי שבץ מוחי ההערכה היא ש-30%-25% הם אירועי מוח חוזרים.
גורמים וגורמי סיכון
גורמי הסיכון של שבץ מוחי מתחלקים לשתי קבוצות : גורמים הניתנים לשליטה וגורמים בלתי ניתנים לשליטה. גורמי הסיכון הבלתי תלויים כוללים גיל מבוגר מין ורקע משפחתי. גברים נמצאים בסיכון גבוה יותר. הקבוצה השנייה כוללת אנשים הסובלים מלחץ דם גבוה, רמות כולסטרול גבוהות בדם, עישון, צריכת אלכוהול מוגברת, השמנת יתר, תזונה לקויה ומחסור בפעילות גופנית. בנוסף לגורמים אלה, קיימות מחלות ומצבים רפואיים המגבירים את הסיכון לשבץ מוחי שני והן סוכרת, פרפור פרוזדורים בלב, דיספלזיה בקירות כלי הדם ואיסכמיה התקפית חולפת בשריר הלב.
כידוע, לחץ דם גבוה הינו גורם הסיכון השכיח ביותר אשר מוביל להרס דפנות כלי הדם. לכן קיימת חשיבות לטיפול בלחץ דם גבוה. כמו כן, תזונה הלוקה בחסר, ורמות כולסטרול גבוהות בדם, מובילות להצטברות של שומנים בכלי הדם. ההצטברות משבשבת את זרימת הדם התקינה ועשויה להוביל לשבץ מוחי. אנשים הסובלים מעודף משקל צריכים להקפיד על פעילות גופנית המורכבת מ30 דקות לפחות של פעילות אירובית מתונה מספר פעמים בשבוע.
איך מונעים אירוע מוחי נוסף?
תרופות נוגדי קרישה הן תרופות הפועלות למניעת הצטברות מקומית של לוחיות דם, מנגנון אשר עשוי לסייע ולהפחית את הסיכוי לשבץ מוחי. תרופות אלה משבשות את פעולת קרישת הדם, כך שקרישי דם אינם נוצרים ואינם גורמים לנזק מוחי. אספירין הוא אחד הסוגים הנפוצים ביותר והיעילים ביותר מתוך רשימת התרופות המוצעת למטופל.
קיימים סוגים רבים של מדללי דם, המותאמים למטופל על ידי הרופא בהתאם לרקע הרפואי שלו, למצבו הבריאותי ולנוכח הפוטנציאל לתופעות לוואי. כמו כן, חשוב להכיר את האינטראקציות האפשריות בין שימוש במספר תרופות במקביל. לדוגמא, נוגד הקרישה הנפוץ, קומדין, יכול להיות מושפע מתרופות אחרות ועל ידי מזון, כגון ירקות בעלי עלים ירוקים העשירים עשירים בוויטמין .K פרוצדורות כירורגיות כמו התקנת סטנט בכלי הדם, משמשים חולים רבים אשר מאובחנים עם מפרצת בכלי הדם הראשי בצוואר וזאת במטרה למנוע פיצוץ בדפנות כלי הדם.
שמירה על לחץ דם נמוך
לחץ דם גבוה מפעיל לחץ באופן מתמשך על קירות העורקים. כאשר לחץ דם גבוה נותר ללא טיפול, הוא גורם לנזק ומחליש את העורקים, דבר אשר הופך אותם לפגיעים יותר והסיכוי להיווצרות מפרצת בכלי הדם, דיסקציה ושבץ גוברים. יתר לחץ דם הוא גורם הסיכון הנפוץ ביותר אשר מוביל לאירוע מוחי. שינויים באורח החיים מפחיתים את הסיכון לשבץ. הטיפול בלחץ דם גבוה נעשה באמצעות שימוש בתרופות הפועלות להפחתת הלחץ. ומכאן החשיבות של השמירה על לחץ דם נמוך. במקביל לשימוש בתרופות, מומלץ למטופל לעקוב אחר לחץ הדם באמצעות מד לחץ בייתי.