פרפור עליות – גורם מוביל לשבץ מוחי
שבץ מוחי נגרם, במרבית המקרים, מקריש החוסם כלי דם מרכזי במוח. החסימה מובילה למות של התאים, ולפגיעה מוחית בדרגות חומרה משתנות. מכיוון ששבץ מוחי הוא אחד מסיבות התמותה והתחלואה הנפוצות בעולם, נעשה מאמץ גדול למנוע את מקרי השבץ המוחי.
אחת הסיבות המובילות לשבץ מוחי הוא פרפור עליות. בפרפור עליות מופיעה התכווצות ופעילות חשמלית בלתי סדירה של עליות הלב. התכווצות בלתי סדירה זו כשלעצמה איננה מסכנת את האדם, ובדרך כלל הזרמת הדם לאיברים נמשכת כסדרה.
עם זאת, אצל חולים הסובלים מפרפור עליות עולה מאוד הסיכון להתפתחות קריש דם בעליית הלב, בעקבות תנועת הדם הבלתי סדירה. קריש דם שנוצר בעלייה השמאלית יכול לנוע עם זרם הדם אל חדר שמאל, אבי העורקים – ומשם אל עורקי הלב.
טיפול מקובל בפרפור עליות למניעת שבץ
אחת האסטרטגיות המוצלחות למניעת שבץ מוחי בחולים עם פרפור עליות היא מתן מבוקר של תרופות נוגדות קרישה. תרופות אלו מונעות את היווצרות הקרישים בעליה השמאלית, וכך מונעות היווצרות של שבץ מוחי משני לפרפור.
התרופה הנפוצה ביותר בשימוש למטרה זו היא הקומדין (וורפרין). הקומדין מעכבת את היווצרות פקטורי הקרישה התקינים בכבד, וכך מפריעה לתהליך קרישת הדם. למרבה הצער, לתרופה זו כמה חסרונות מרכזיים: התרופה פועלת בטווח צר ובלתי ניתן לחיזוי של מינון. יש צורך במעקב מדוקדק אחר תפקודי הקרישה של החולים הנוטלים אותה כדי להבטיח טיפול נכון. בנוסף, התרופה מעלה את הסיכון לדימומים בלתי צפויים. טראומות מינוריות עלולות לגרום לדימומים מסכני חיים.
עלייתן של תרופות חדשות נוגדות קרישה
לאור החסרונות של קומדין, התפתחו בשנים האחרונות מספר תרופות חדשות למניעת קרישה ולטיפול בפרפור עליות. תרופות אלו נבדקו במספר מחקרים קלינים, והראו יעילות טובה, בדומה לקומדין, עם שכיחות מופחתת של תופעות לוואי קשות – דימומים מסכני חיים, למשל.
עדיין לא התגבש קונסנזוס ברור בשאלת היחס בין התרופות החדשות, ומי מהן עדיפה על האחרת, אך נראה שכמה מתרופות אלו כדאיות יותר לחולה מטיפול ארוך טווח בקומדין.
יתרון נוסף של תרופות אלו הוא שאין צורך במעקב ממושך קפדני ותכוף אחר רמתן בדם. בניגוד לקומדין, אין צורך בבדיקות דם שגרתיות מדי מספר ימים כדי לאשר רמו תקינות של התרופה. מאידך, בניגוד לקומדין, לתרופות אלו אין "תרופת נגד" (אנטי-דוט) יעיל במקרים של מינון יתר מסוכן.
תרופות חדשות שאושרו בסל הבריאות למניעת שבץ מוחי
שלוש תרופות חדשות נכללו בסל הבריאות לשנת 2014 לטיפול בפרפור עליות כמניעה לשבץ מוחי. למעשה, הטיפול בתרופות אלו כבר אושר בעבר, אלא שבסל החדש הורחב השימוש שלהם שמשולם על ידי ביטוח הבריאות.
הסיכון לשבץ אצל חולים עם פרפור עליות מוערך באמצעות מדדים שונים, המתייחסים למחלות הרקע של החולה. המדד השימושי ביותר הוא מדד ה – CHADS, שמתחשב בנוכחות של אי ספיקת לב, יתר לחץ דם, גיל החולה, מחלת הסוכרת ושבץ קודם. בסל הנוכחי אושר השימוש בתרופות החדשות לכל חולה עם מדד CHADS של 3 ומעלה. הרחבה זו מאפשרת שימוש נרחב הרבה יותר בתרופות החדשות.
התרופות למניעת קרישה המאושרות לשימוש הן פרדקסה (Pradaxa, שמה הגנרי:Dabigatran), אליקיויס (Eliquis, שמה הגנרי: Apixaban) וקסרלטו (Xarelto, שמה הגנרי: Rivaroxaban).
התרופות פעולות במגוננים שונים. פרדקסה מעכבת את פקטור הקרישה תרומבין, החיוני ליצירת קריש. אליקויס וקסרלטו מעכבים את פקטור הקרישה Xa (פקטור עשר בצורתו הפעילה).
מעריכים שבעקבות הרחבת השימוש בתרופות אלו בסל הבריאות יעשו בהן שימוש מעל 4,000 חולים בשנה, והעלות הכוללת של הטיפול תעבור את 17 מיליון השקלים. תרופות אלו מהוות חלק נכבד מהתוספת השנתית לסל הבריאות.