אנשים רבים הסובלים מעייפות קשה גם אם לכאורה הם ישנים היטב, סובלים למעשה ממצב שנקרא דום נשימה בשינה. מחקר חדש וחשוב במיוחד שבוצע בישראל מגלה שדום נשימה בשינה איננו גורם אך ורק לתופעות של עייפות. מסתבר שקיים קשר בין דום נשימה בשינה לבין שבץ מוחי ומחקרים נוספים שצפויים להתבצע עשויים לשפר את מצבם של החולים.
דום נשימה
הפסקת נשימה בזמן שינה לא נחשבת למחלה בפני עצמה כי אם לתסמונת. מאפייניה של התסמונת הזאת כוללים ירידה משמעותית באיכות החיים כתוצאה מהפסקות נשימה מרובות המתקיימות בשעה שהאדם ישן. הפסקת הנשימה נעשית בדרך כלל בשל חסימה של דרכי האוויר באזור החך. המוח מזהה שחלה ירידה מסוכנת ברמת החמצן ושולח פקודת התעוררות, כדי שניתן יהיה לשחרר את חסימת דרכי האוויר, להרים את הלשון והחך וכך – לשפר את אספקת החמצן.
אותה התעוררות קצרת מועד לא מורגשת באופן מודע, אולם בשל המספר הרב של פעמים שהדבר עשוי להתרחש בכל לילה – נוצרת עייפות בשל שינה לא מספקת. חשוב להדגיש שגם אנשים בריאים עשויים לחוות מפעם לפעם דום נשימה, ואין בכך כל בעיה. הבעיה נוצרת כאשר חסימת דרכי האווירה והיקיצות מגיעות לרמה של עד עשרות פעמים ואפילו מאות פעמים בכל לילה. כעת, מסתבר שהבעיה עלולה להיות קשורה בעלית הסיכון לשבץ.
דום נשימה באחוזים ניכרים
במרכז הרפואי בבאר שבע הוחלט לתת את הדעת לבדיקת הקשר בין דום נשימה בשינה לבין שבץ, לאחר שאובחנה תופעה חשובה. רבים מהחולים שאושפזו בעקבות שבץ מוחי, כך התברר, סובלים מתופעות המרמזות על דום נשימה בשינה. המחקר גילה שאחוז החולים המאושפזים שעברו שבץ וגם סובלים מדום נשימה בשינה עולה בשיעור ניכר על האחוז באוכלוסייה הכללית של אנשים הסובלים מדום נשימה בשינה.
באוכלוסייה הכללית, כך אומרות ההערכות, כ10 עד 20 אחוזים מהאוכלוסייה סובלים מדום נשימה בשינה בדרגה קלה או חמורה. בקרב חולים בשבץ נמצא שקרוב ל90% סובלים מדום נשימה.
פגיעה בריאותית אפשרית
רופאים בסורוקה בדקו כארבעים מטופלים שהגיעו למחלקה הנוירולוגית בשל התקף שבץ מוחי. כחלק מהבדיקות שנערכו לחולים בימים הסמוכים שלאחר האשפוז נבדקו גם ממצאים לגבי דום נשימה בשינה. ההחלטה לבדוק את הדברים באה בשל ממצאים קודמים במחקר, שגילו שדום נשימה בשינה עלול לפגוע בתפקוד הלב ולהביא גם לפגיעה במערכת כלי הדם. כל זאת, מעבר לפגיעה באיכות החיים בשל העייפות הקשה.
בין הסובלים מדום נשימה בשינה יש כאלה שכלל אינם מודעים למצבם, שמתבטא בין היתר בנחירות קשות, ירידה במצב הרוח, נטייה אפשרית לעצבנות. החוקרים בסורוקה מדווחים שמעל שמונים וחמישה אחוזים מהחולים שאושפזו לאחר שבץ נמצאו כסובלים מדום נשימה בשינה, קרוב למחצית מהם סובלים מהתופעה ברמה קשה. ראוי לציין שאיש מהחולים לא טופל בנושא, באמצעות מסכות שמסייעות לנשימה בהזרמת אוויר דחוס ומניעת צניחת החך.
אפשרות לזירוז החלמה
על פי התכונית, הנתונים שנאספו במחקר ישמשו לטיפול ניסיוני בחולי שבץ בהמשך ואין מדובר במחקר אקדמי בלבד. מתוכנן כי חולים שיגיעו לבית החולים ויאושפזו במחלקה הנוירולוגית בשל שבץ יקבלו את אותה המסכה המזרימה אויר דחוס (מכשיר סי פאפ) מתוך מטרה לשפר את איכות השינה ולמנוע את חסימת דרכי האוויר. השאיפה, כמובן, היא לבדוק האם אכן טיפול בדום נשימה בשינה יסייע לחולים להחלים בצורה טובה יותר ולהקטין את הנזקים הנוירולוגיים ביחס לחולים שלא קיבלו בעבר טיפול מסוג זה. בנוסף, יתכן שבעתיד ניתן יהיה להמליץ לאנשים בסיכון לקבל טיפול פשוט זה כדרך להפחית את הסיכון לשבץ.