מחקרים קודמים בנושא, מצאו כי יתכן ותנוחת השכיבה של מטופלים לאחר שבץ מוחי עשויה להשפיע על התוצאות של המחלה.
המטרה במנח בה משכיבים את החולה לאחר שבץ היא מחד לשפר את זרימת הדם למוח אך מנגד למנוע דלקת ריאות משאיפה של חיידקים.
טענות שעלו היו כי שכיבה בצורה שטוחה עשויה להעלות את זרימת הדם למוח, אך יחד עם זאת תנוחה זו עשויה להעלות את הסיכון לדלקת ריאות. לעומת זאת, תנוחת השכיבה – ישיבה, עשויה להוריד לחץ תוך גולגלתי אך יחד עם זאת תנוחה זו עשויה להוריד את זרימת הדם למוח. על כן, צורת השכיבה האופטימלית לאחר שבץ לא הייתה ברורה.
מה מצאו במחקר החדש?
במחקר שהתפרסם בכתב העת New England Journal of medicine, נמצא כי מנח ההתאוששות, בין אם בשכיבה במנח של 30 מעלות של הראש ובין אם בשכיבה שטוחה, לא שינה את התוצאות במטופלים.
במחקר בדקו 11,093 מטופלי שבץ מוחי וחלקו אותם באופן רנדומלי בין שתי קבוצות, קבוצה אחת שכבה בצורה שטוחה על המיטה בתור מנח ההתאוששות בעוד הקבוצה השנייה שכבה בנח עם 30 מעלות שיפוע על המיטה, כמנח "שכיבה-ישיבה".
מה היו התוצאות של התנוחות השונות?
מבחינת תוצאות הטיפול, לא נמצא הבדל בתוצאות בין שתי הקבוצות. אך עובדה מעניינת נוספת מהמחקר הייתה כי הקבוצה ששכבה ב30 מעלות הצליחה לשמור על מנח זה בצורה טובה יותר. כלומר, כנראה שנוח יותר לשכב בצורה של "שכיבה-ישיבה".
מהו שבץ מוחי?
מצב של שבץ נגרם כאשר יש פגיעה בזרימת הדם לאזור מסוים במוח. ככל שהחסך בזרימת הדם ממושך יותר, כך הפגיעה קשה יותר ולכן יש חשיבות לאבחן מהר את הסימנים של שבץ ולטפל במהרה. שבץ יכול להיות איסכמי, כלומר נובע מחסימה של כלי דם, לדוגמא, על ידי קריש דם שחוסם כלי דם במוח (סוג זה מהווה את רוב סוגי השבץ המוחיים). הסוג השני של שבץ מוחי הינו השבץ ההמורגי, זהו שבץ הנובע משטף דם מוחי עקב קרע של כלי דם באזור מסוים במוח מסיבות שונות.
בשני המצבים נגרמת פגיעה באספקת הדם לאזור הנפגע במוח.
מה השכיחות של שבץ מוחי?
על פי ארגון הבריאות העולמי, 15 מיליון אנשים סובלים משבץ מסביב לעולם מידי שנה. מתוך אלו, 5 מיליון מתים ו5 מיליון נוספים נשארים נכים באופן קבוע.
מהם הסימנים לשבץ מוחי?
הסימנים תלויים באזור במוח בו התרחש האירוע מכיוון שאזורים שונים במוח אחראים לתפקידים שונים.
הסימנים המוקדמים והשכיחים של שבץ עשויים לכלול: חולשה פתאומית בצד אחד של שרירי הפנים, אי יכולת להרים את אחת משתי הידיים ופגיעה ביכולת הדיבור. במקרה של שבץ המורגי יכול להופיע כאב ראש פתאומי וחזק.
מהם גורמי הסיכון לשבץ מוחי?
יש לציין כי רוב שאירועי השבץ המוחי התרחשו באנשים מעל גיל 65.
- גורם הסיכון העיקרי לשבץ מוחי הוא לחץ דם גבוהה. עד כדי כך שהורדת הערך הסיסטולי של לחץ הדם ב 10 מ"מ כספית משמעותו הורדה של כ – 40% בסיכון לשבץ מוחי.
- עישון טבק
- השמנה
- רמות גבוהות של כולסטרול בדם
- סוכרת
- אירוע איסכמי חולף במוח בעבר
- פרפור פרוזדורים
רמות גבוהות של פעילות גופנית עשויות להוריד את הסיכון לשבץ בכ-26%.
מנח הראש בהתאוששות לא נמצא כמשנה את התוצאות של הטיפול לאחר שבץ בתקופה של 24 שעות. לעומת זאת, טיפול מוקדם בשבץ משנה באופן ברור את התוצאות, או כפי שהאמרה המפורסמת קובעת "זמן הוא מוח".
אולי יעניין אותך גם:
סטודנטים מישראל פיתחו מערכת מציאות מדומה לסיוע בהחלמה משבץ מוחי