אסבסט הוא מינרל טבעי אשר נמצא בשימוש נרחב כחומר בידוד ואיטום אש בתעשיית הבנייה במשך שנים רבות. עם זאת, חשיפה לאסבסט עלולה לגרום למגוון בעיות בריאותיות חמורות, כולל שבץ ומחלות לב. משקי בית רבים עדיין נמצאים בסכנת חשיפה לאסבסט ולא תמיד מודעים לכך, למרות שהאסבסט הוכרז כחומר מסרטן באופן ודאי כבר לפני כשני עשורים. מה אפשר ללמוד ממחקרים שבדקו את הקשר הזה?
מאתר: שירה יונה
מחקרים וממצאים שמחזקים את הקשר
מחקרים אחרונים מצאו שחשיפה לאסבסט אכן קשורה לסיכון מוגבר לשבץ ולמחלות לב.
בשנת 2012, מחקר שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת טורונטו מצא שאנשים עם היסטוריה של חשיפה לאסבסט היו בסיכון גבוה יותר לשבץ ולמחלות לב מאשר לאלה ללא כל היסטוריה של חשיפה לאסבסט. המחקר, שבחן נתונים של למעלה מ-85,000 מבוגרים, מצא כי לאלו עם היסטוריה של חשיפה לאסבסט היה סיכון גבוה ב-32% לשבץ ובסיכון גבוה ב-24% למחלות לב.
מחקר שנערך באותה שנה על ידי חוקרים מאוניברסיטת קולומביה הבריטית מצא גם קשר בין חשיפה לאסבסט לבין סיכון מוגבר לשבץ מוחי ומחלות לב. מחקר זה בחן נתונים של למעלה מ-10,000 מבוגרים ומצא כי אלו עם היסטוריה של חשיפה לאסבסט היו בסיכון גבוה ב-40% לשבץ ובסיכון גבוה ב-21% למחלות לב.
לבסוף, מחקר שנערך על ידי חוקרים מבית הספר לבריאות הציבור בהרווארד בשנת 2013 מצא גם קשר בין חשיפה לאסבסט לבין סיכון מוגבר לשבץ מוחי ומחלות לב. מחקר זה, שבחן נתונים של למעלה מ-200,000 מבוגרים, מצא כי אלו עם היסטוריה של חשיפה לאסבסט היו בסיכון גבוה ב-50% לשבץ ובסיכון גבוה ב-37% למחלות לב. ממחקרים אלו ברור שיש קשר חזק בין חשיפה לאסבסט לבין הסיכון ללקות בשבץ מוחי ומחלות לב.
התמודדות באמצעות העלאת המודעות ונקיטת פעולות מניעה
כאן בישראל יש כבר מודעות גבוהה לחשיבות של פינוי אסבסט מכל מקום בו הוא עדיין קיים ולצערנו עדיין בשנת 2023 ניתן למצוא אצלנו בארץ סככות, גגות, גגונים ומבנים הכוללים אסבסט ישן שבדרך כלל כבר החל בתהליך שחיקה והתפוררות. הסכנות של אסבסט מתפורר או פגוע הינן בעלות השלכות חמורות ביותר לבני האדם. סיבי האסבסט הם מיקרוסקופיים ואינם נראית לעין, אך הם מוצאים את דרכם ריאות של האדם ללא ידיעתו, ומתיישבים במקומות מהם לא יצאו עוד וחמור מכך, יגרמו לגוף לפתח מחלות ריאה קשות ואיומות.
יש להימנע מחשיפה לאסבסט במידת האפשר, מכיוון שהסיכונים גדולים מכדי להתעלם מהם. אם נחשפת בעבר לאסבסט, חשוב לדבר עם הרופא שלך על הסיכונים האפשריים ולקבל בדיקות רפואיות סדירות לגילוי מוקדם של כל בעיה בריאותית אפשרית.
אם מצאתם או יש לכם חשד כי קיים אסבסט במבנה מגוריכם או סמוך אליו, רצוי שתפנו בהקדם לגורם מקצועי המוסמך לטפל בהסרת האסבסט ופינויו לאתר מורשה. במדינת ישראל כמו במדינות רבות בעולם המערבי, החוק מתיר אך ורק לבעלי מקצוע שעברו הסמכה מיוחדת לפינוי וטיפול באסבסט לבצע את הרחקתו ממקום הימצאו. קבלני אסבסט מורשים מחוייבים לעבור הכשרה ראשונה ולאחר מכן הכשרות קבועות על מנת לשמר את רשיונם לעסוק בתחום. חשוב לדרוש מבעל המקצוע להציג בפניכם את מספר האישור שלו לעסוק בפינוי אסבסט ולוודא באתר הגנת הסביבה כי הוא אכן קבלן מורשה לפינוי אסבסט שרשיונו בתוקף.
מקורות לתוכן המאמר:
אתר המשרד להגנת הסביבה – מידע בנושא פינוי אסבסט:
https://www.gov.il/he/departments/topics/asbestos/govil-landing-page
פינוי אסבסט בישראל: www.asbest.co.il
אתר www.asbestos.com : מחקר: נמצא קשר משמעותי בין אסבסט ושבץ, מחלות לב
אתר www.gorilaw.com : מחקר: חשיפה לאסבסט מגבירה את הסיכון למחלות לב, שבץ
https://www.gorilaw.com/blog/2012/04/study-asbestos-exposure-increases-risk-of-heart-disease-stroke/
אתר www.safetyandhealthmagazine.com : מחקר קושר בין חשיפה לאסבסט למחלות לב, שבץ.