נראה שמזג האוויר בעולם רק הופך ללוהט יותר משנה לשנה, תוך שהוא גורם להסתגרות של רביל בבתים – ולסבל בכל יציאה מהבית. אבל האם חום קיצוני עלול לטמון בחובו סיכון למצבים אחרים, חמורים יותר, שאף מסכני חיים?
במהלך השנים נערכו מחקרים שונים במטרה לראות האם ישנו קשר בין חום קיצוני לבין שבץ מוחי, שהוא כידוע אחד המצבים המורכבים והמסוכנים שאפשר לחשוב עליהם. המחקרים שנערכו עד כה בישראל ובעולם לא הראו תמונה חד משמעית, אולם לאחרונה מתגברים הממצאים שמראים שהקשר יכול להיות חיובי בהחלט.
מהם ממצאי המחקר הישראלי?
מחקר שנערך בישראל ב-2016 הצביע על כך שיכול להיות קשר בין מזג האוויר לשבץ מוחי. החוקרים סקרו מאגרי נתונים של משרד הבריאות, שכללו את הגברים והנשים שאושפזו באחד מבתי החולים הכלליים עקב שבץ מוחי בסך הכול, הנתונים כללו 15,123 ישראלים בגילאי 50 ויותר, שהגיעו בשנים 2016-2014 לאשפוז בעונות הקיץ עקב שבץ איסכמי, שבץ מוחי חולף או במספר קטן של מקרים גם שבץ דימומי (המורגי). הגיל הממוצע של המאושפזים היה 73, וביניהם היה רוב לגברים (54% לעומת 46%).
החוקרים הצליבו את המידע עם הנתונים שקיבלו מתחנות שירות מטאורולוגי בפריסה ארצית ונתונים שמספק המשרד להגנת הסביבה על זיהום האוויר מדי יום ביומו. הם ראו כי חום קיצוני בחודשי הקיץ אכן מגדיל את הסיכויים לחוות שבץ מוחי, כאשר הסיכון הגבוה ביותר הוא שישה ימים לאחר אותו גל חום. ממצא מעניין נוסף הוא שכאשר הלילות קרים יותר, כלומר, שיש הבדל משמעותי בטמפרטורות בין היום ללילה – נמצא שהסיכויים לחוות שבץ מוחי בימים הסמוכים קטנים.
בכך הסיקו החוקרים כי עלייה משמעותית בטמפרטורות ובגלי חום מגדילה באופן דרסטי את הסיכונים לחוות שבץ מוחי. החוקרים לא הבחינו בהבדלים ברמת הסיכון על פי מין, גיל, גורמי סיכון נוספים למחלות לב וכלי דם או מצב בריאותי כללי. חשוב להדגיש עם זאת שברמה הכללית, אין הכוונה היא ששבץ מוחי הוא בעיה "קייצית" בלבד: בתקופת המחקר, מספר נפגעי השבץ המוחי בישראל חולק בחלוקה די שווה בין עונות השנה השונות.
כיצד ניתן להסביר את הקשר שבין חום לבין שבץ מוחי?
החוקרים הדגישו כי המנגנון הספציפי המביא לאותו קשר בין מזג אוויר חיצוני לבין הסבירות לשבץ מוחי. עדיין מעלה לא מעט שאלות. ההנחה המקובלת כיום היא שמזג האוויר הלוהט עלול להגדיל את רמת הסיכון לקרישי דם – ועקב כך גם לשבץ מוחי – מכמה סיבות. במזג אוויר חם במיוחד עלולים להתרחש עלייה בריכוז הדם וצמיגויות יותר, וזאת לצד המחסור הקיים בנוזלים וסכנת ההתייבשות הנובעת מכך. מחקרים נוספים הראו כי בכוחו השלילי של החום לפגוע בתאים אשר שבכלי הדם ובכך לגרום לשינויים מטבוליים, ביניהם התפתחות אותם קרישי דם ידועים לשמצה.
מהי חשיבות המחקר?
המחקר הנוכחי לא התקיים בחלל ריק. אחד האתגרים המרכזיים של הקהילה הרפואית בשנים האחרונות הוא לראות כיצד השינויים במזג האוויר וההתחממות הגלובאלית שאנו חווים משפיעים על בריאות האדם. ההערכה היא שדרך מציאת הקשרים האלו, ניתן יהיה לאמץ אסטרטגיות התמודדות של האוכלוסייה ככלל, בדגש על אוכלוסיית המבוגרים הנמצאים בדרגת הסיכון הגבוהה ביותר לשבץ מוחי: דוגמה לכך היא צמצום משמעותי יותר של היציאה שלהם מפתח הבית בימים הלהוטים של יולי-אוגוסט.
עם זאת, ברור שיש צורך בלא מעט מחקרים נוספים על מנת שניתן יהיה להצביע על הקשרים הקיימים באופן הדוק, לראות האם הם תקפים באוכלוסיות גדולות יותר ולנסות לאתר משתנים מתערבים המשפיעים אף הם על הסבירות לשבץ מוחי.
מקורות ולקריאה נוספת:
High ambient temperature in summer and risk of stroke or transient ischemic attack: A national study in Israel
Seasonal variation in types of stroke and its common risk factors – National Library of Medicine
Learn How to Avoid Heat-related Illnesses and Death
אולי יעניין אותך גם: