ישנו מגוון רחב מאוד של מצבים שיכולים להוביל להיווצרות של אירוע מוחי. יחד עם זאת, בתוך המגוון הזה ישנן סיבות שהן נפוצות יותר ונפוצות פחות. אחת מהסיבות הנפוצות ביותר שמובילות להתפתחות של אירוע מוחי ומגוון התסמינים שלו היא קריש דם שנמצא באחד מעורקי המוח.
מכיוון שהמוח הוא איבר כל כך חשוב ומהותי לקיומנו, יש לו אספקת דם מסועפת ומורכבת שתפקידה הוא לוודא שכל אחד מחלקי המוח מקבל אספקת דם נאותה. למרות אספקת דם מורכבת זו, יכולים להיווצר מצבים בהם חלק אחד או יותר מרקמת המוח לא מקבל מספיק דם או לא מקבל דם בכלל. אחת הסיבות לכך היא חסימה של עורקי המוח על ידי קריש דם.
מנגנון הקרישה וקרישיות יתר
כשאנו נולדים העורקים שלנו הם חלקים ולדם יש צמיגות מסוימת שמאפשרת לו לזרום בהם בצורה חלקה מבלי להיתקל במכשולים מסוימים. עם השנים, כלי הדם מפתחים מרקם מחוספס יותר הודות לתהליך בשם "טרשת עורקים" שמתרחש אצל כולנו בקצב כזה או אחר.
טרשת העורקים יוצרת בדפנות כלי הדם פלאק טרשתי שגורם לדופן להיות מחוספסת. בדם שלנו יש מרכיבים בשם "טסיות" שתפקידן הוא להתחיל בתהליך יצירת קריש דם. לטסיות יש נטייה להיצמד זו לזו וליצור קריש דם כאשר הן באות במגע עם משטח לא חלק- כמו למשל כאשר יש פציעה. מטרת מנגנון זה היא להביא לעצירת דימום. הבעיה היא שקרישי דם נוצרים גם כאשר הם באים במגע עם דפנות מחוספסות של כלי דם. תהליך זה יוצר פלאק טרשתי שעל גביו יש קריש דם.
קרישי דם יכולים להיווצר גם במחלות מסוימות בהן יש חוסר איזון בין פקטורי הקרישה השונים בדם, ואז יש נטייה לקרישיות יתר ויצירה של קרישי דם באופן ספונטני. כשאין איזון בין יצירה ופירוק של קרישי הדם, הקרישים יכולים לנוע בזרם הדם ולהיתקע בעורקים או ורידים וליצור בהם חסימה.
קרישי דם ואירוע מוחי
קריש דם באחד מעורקי המוח יכול לגרום לאוטם מוחי. בדיוק כמו אוטם לבבי, מדובר במצב בו עקב חסימה של עורק, האיבר (במקרה זה המוח) לו העורק אמור לספק חמצן וחומרים שונים שיזינו אותו, לא מקבל את האספקה הזו. כתוצאה מזו מתרחשים ברקמה מספר תהליכים שסופם הוא נזק בלתי הפיך לרקמה ומוות שלה המכונה גם נמק.
המוח, שהוא איבר השייך למערכת העצבים ואינו בעל יכולת התחדשות, סובל מנזק בלתי הפיך במידה והוא לא מקבל אספקת דם שוטפת. נזק זה מיתרגם לאירוע מוחי אותו אנו מכירים שבא לידי ביטוי בחוסרים נוירולוגיים שונים ואף מוות.
קרישי הדם יכולים להיווצר בתוך עורקי המוח עצמם בעקבות טרשת עורקים או פגם מקומי בהם, כמו מפרצת, המעודד היווצרות של קרישי דם. קריש דם יכול גם להגיע אל עורקי המוח בעקבות תסחיף. מדובר בקריש דם שנוצר במקום אחר בגוף.
בדרך כלל כאשר מדובר על קריש מוחי, הקריש המקורי נוצר בקשת האאורטה (כלי הדם הגדול היוצא ישירות מהלב) או בעורקי הקרוטיד (עורקים הנמצאים בצוואר ואחראיים על אספקת הדם לפני ולמוח).
טיפול באירוע מוחי על רקע של קריש דם
שם המשחק בכל הקשור לטיפול באירוע מוחי הוא זמן. מרגע הופעת תסמינים ועד להגעה לבית חולים רצוי שיעבור זמן מועט ככל הניתן. בבית החולים החולה יעבור בדיקת CT בכדי לקבוע מהו סוג השבץ ממנו הוא סובל.
במידה ויתברר כי מקור השבץ הוא בקריש דם, ניתן טיפול סיסטמי או מקומי באמצעות צנתור מוחי של חומר בשם TPA היודע לפרק קרישי דם. בנוסף יינתן טיפול בתרופות מדללות דם כמו קומדין והפרין. אנשים הסובלים מקרישיות יתר צריכים להיות מטופלים באופן קבוע במדללי דם היות והם נמצאים בקבוצת סיכון ללקות באירוע מוחי על רקע זה.
עוד על טיפול בשבץ מוחי על רקע קריש דם קראו<<