שבץ מוחי עלול להוביל לפגיעה ואם לא מטפלים בו בזמן אז הוא עשוי לגרום גם למוות והוא נחשב לאחד הגורמים העיקריים לנכות ולמוות בעולם כולו. בישראל לבדה נרשמים כ-15 אלף מקרי שבץ מוחי מדי שנה, אך למרבה בצער רק כ-40% מצליחים להגיע בזמן לבית החולים.
אז מהו שבץ המורגי?
שבץ המורגי הוא שבץ מוחי הנגרם על רקע דימום מאחד מעורקי המוח. מדובר בסוג הפחות שכיח של השבץ המוחי, הגורם למאפיינים דומים כמו שיתוק בצד אחד, קשיים בדיבור ובהבנה וירידה במצב הכרה.
במקרה של שבץ המורגי, אספקת הדם למוח נפגמת בגלל הדימום, וכמו כן הלחץ התוך גולגלתי עולה וגורם לנזק נוסף. לעומת שבץ איסכמי, הטיפול בשבץ המורגי מתבצע על ידי סגירת כלי הדם המדמם ועל ידי כך חידוש אספקת הדם למוח ונעשה בדרך כלל באמצעים כירורגיים.
שבץ המורגי יכול להופיע לעיתים נדירות גם אצל ילדים.
מהם הגורמים?
קריעת כלי דם במוח נגרמת בדרך כלל על ידי מספר גורמים:
- יתר לחץ דם – הגורם העיקרי לשבץ המורגי מופיע כאשר לחץ הדם הגבוה גורם ללחץ מוגבר על דפנות העורקים ולקריעתן.
- מפרצת – מצב נתון בו קיימת נקודה חלשה ורגישה בכלי הדם הנוטה להתרחב ועלולה להיקרע. מפרצות הן דבר שכיח באוכלוסיה, ויש לציין שלא כל המפרצות מדממות, אך כאשר זה קורה הדימום מופיע כתוצאה מלחץ מוגבר על דפנות המפרצת החלשות ויצירת דימום.
- AVM – מצב מולד בו קיים חיבור פתולוגי בין עורק לוריד במוח. במקרים רבים המצב עלול לדמם ולהוביל לשבץ המורגי.
- שימוש במדללי דם – במקרים רבים שימוש במדללי דם בצורה לא מאוזנת עלול להוביל לדימום מוחי ולשבץ המורגי. המצב השכיח ביותר הוא של שימוש בקומדין ללא איזון וללא מעקב אחר רמת קרישיות הדם.
סוגי דימום במוח על רקע שבץ המורגי
שבץ המורגי עשוי להביא לשני סוגים של דימומים מוחיים:
- דימום אינטרא-צרברלי – כלומר, דימום אל תוך רקמת המוח. במקרה זה מדובר בקרע של כלי דם בתוך המוח אשר גורם ליציאת דם אל רקמת המוח הסמוכה ולפגיעה בתאים. במצב זה רקמת המוח הנמצאת אחרי הקרע לא מקבלת דם ונפגעת.
- דימום תת עכבישי – מצב בו הדימום מופיע מכלי דם הנמצא על רקמת המוח וגורם לדימום בחלק המוגבל בין המוח ובין הגולגולת. מצב זה גורם להופעת כאב ראש פתאומי וחמור ביותר, המופיע בדרך כלל על רקע קרע של מפרצת.
טיפול בשבץ המורגי
בדומה לכל סוג שבץ, יש לטפל בשבץ ההמורגי באופן מיידי וללא השתהות. הטיפול בשבץ ההמורגי כולל שליטה על הדימום והורדת הלחץ אשר הדם יוצר על רקמת המוח. במקרים רבים, יש צורך בטיפול כירורגי על מנת להפסיק את הדימום ולאפשר חזרה למצב תקין. הטיפול במקרים של שבץ המורגי כולל:
- החזרת מנגנון הקרישה לנורמה – במקרים של שימוש במדללי דם מקפידים על מתן טסיות או ויטמין K על מנת לאפשר למנגנון הקרישה לפעול כראוי. אנשים רבים משתמשים במדללי דם על מנת למנוע קרישי דם, אך במקרים של דימום חשוב מאוד להחזיר את מנגנון הקרישה לנורמה ולאפשר לגוף להתמודד עם הדימום. לעתים, ניתן לעצור את הדימום רק באמצעים אלו ואין צורך בטיפול מתקדם יותר, ועל כן חשוב מאוד לנסות לטפל במנגנון הקרישה לפני טיפול כירורגי.
- תיקון כירורגי של כלי דם – מתבצע על ידי ניתוח בו סוגרים את הדימום באמצעים שונים. בדרך כלל טיפול כירורגי מתבצע על מנת לסגור מפרצות או לתקן מצבים של AVM, ובזכותו הדימום נפסק. הדרך הקלאסית לתקן כלי דם היא על ידי סגירה מכנית שלהם באמצעות קליפים. בשנים האחרונות, מרכזים שונים בארץ מבצעים את סגירת כלי הדם על ידי טכנולוגיה אנדווסקולרית, המאפשרת להגיע אל כלי הדם במוח באמצעות צנתור, לזהות את האזור הבעייתי ולטפל בו באמצעות תומכנים וסוגרנים מתאימים.
אולי יעניין אותך גם:
המדריך השלם לטיפול מהיר בשבץ מוחי