השמנה ומשקל עודף הם גורמי סיכון למחלות רבות, וביניהם גם שבץ מוחי. השמנה מעלה סיכון לאירוע מוחי במספר רב של מנגנונים: שמנים סובלים מיתר לחץ דם גבוה, סוכרת, פרפור עליות, טרשת עורקים מתקדמת, רמות שומנים גבוהות בדם, דום נשימה בשינה ועוד.
רקמת השומן נוטה להפריש חומרים דלקתיים שונים, שמגבירים את הייווצרות הטרשת העורקית המובילה גם לאירוע מוחי. המנגנונים הביוכימיים השונים שמעורבים בהשמנת יתר עוד נחקרים, וככל הנראה מורכבים יותר משהיה נראה לפני מספר שנים.
כלי פשוט ומהיר להערכה של השמנת יתר הוא חישוב BMI – body mass index. החישוב נעשה על ידי חלוקה המשקל בריבוע הגובה. ערכים תקנים של מדד מסת הגוף נעים בין 19 ל – 25. מעבר ל – 25 מגדירים שלבים של עודף משקל, השמנת יתר והשמנת יתר חולנית (morbid obesity). מדד זה הוא מדד פשטני למדי, מפני שאינו מתייחס להרכב הגוף, מבנה הגוף, הבדלים בין המינים, פיזור השומן בגוף ועוד. עם זאת, פשטותו מאפשרת לו לשמש כלי קליני יעיל ביותר בהערכה של השמנה.
השמנה ואירוע מוחי
מספר רב של מחקרים, החל משנות השמונים, בחנו את הקשר האפדימיולוגי בין השמנה לסיכוי לאירוע מוחי. רובם של המחקרים השתמשו במדד מסת הגוף להערכת עודף משקל. מחקרים אלו הראו, שעל כל עלייה של נקודה אחת במדד מסת הגוף, עולה הסיכון לאירוע מוחי ב – 5% אחוזים לערך.
מחקרים חדשים הצביעו על כך שמדד טוב יותר להערכת "השמנה מסוכנת" היא מדידה של ההשמנה הבטנית. צבירת שומן בטני נחשבת גורם סיכון גדול יותר למחלות כלי דם ושבץ, בהשוואה לשמנים שלהם שומן המצטבר באיברים אחרים בגוף, עם מדד מסת גוף דומה.
הסיכון לאירוע מוחי בעקבות משקל עודף גדול גם בשבץ איסכמי (חסימת כלי דם במוח) וגם בשבץ המורגי (דימום מוחי) – אך הקשר חזק ומשמעותי יותר בשבץ מן הסוג הראשון. חשוב להבין שחלק ניכר מהסיכון נובע מגורמי ביניים המושפעים מהשמנה ומעלים את הסיכון לשבץ: סוכרת, שומנים בדם, וכדומה.
מה ניתן לעשות?
למרות שהשמנה נחשבת כגורם סיכון "בר שליטה", באופן מעשי קשה מאוד להתגבר על משקל עודף. דיאטות שונות מגיעות לאחוזי הצלחה משתנים, בהתאם לתנאים חיצוניים, רמת המוטיבציה והתאמת הדיאטה לגופו של החולה. מרבית הדיאטות נידונות לכישלון, והפחתה דרמטית במשקל מסתיימת לעיתים קרובות במפח נפש עם עלייה בחזרה למשקל המקורי.
מספר טיפולים תרופתיים הראו הצלחה מועטת יחסית בהפחתה במשקל. לאחרונה מתגברת מאוד ההבנה בעולם הרפואי שניתוחים בריאטרים הם כלי יעיל בהפחתת משקל ותחלואה הנובעת מהשמנה. קיימים כמה סוגים של ניתוחים, בהם נחתך חלק מהקיבה, או נוצר "מעקף" ישיר אל המשך המעי הדק.
מחקרים שונות אודות ההשפעה ההורמונלית של רקמת השומן (לדוגמא, באמצעות ההורמון אדיפונקטין) מראים תקווה לעתיד של טיפול תרופתי טוב יותר בהשמנה יתר. למרבה הצער, אין כיום מחקרים טובים שבחנו את ההשפעה של ירידה במשקל על הסיכון לאירוע מוחי. מחקר חשוב שעומד להתפרסם בשנת 2014 (Look AHEAD) יוכל לתת מידע טוב יותר בנוגע לשאלה זו.
ראו גם: צריכת בשר אדום מעלה את הסיכון ללקות בשבץ