בשנים האחרונות הולכות ומצטברות העדויות המחקריות לכך שצריכה מוגברת של בשר אדום מקושרת לעלייה בסיכון לשבץ מוחי. כך לדוגמה במחקר מטא אנליטי (מחקר שאוסף ממצאים ממחקרים קודמים ומסיק מסקנות בהתבסס על ניתוח סטטיסטי של הנתונים) עדכני שבחן ממצאים משישה מחקרים שכללו יחד יותר מ- 300 אלף משתתפים, נמצא כי כל תוספת של 100-120 גרם של מוצרי בשר אדום טרי ליום (מנה אחת) קשורה להגדלת הסיכון היחסי לשבץ מוחי ב- 11 אחוזים.
יש לציין כי הקשר בין צריכה מוגברת של בשר אדום לבין העלייה בסיכון ללקות בשבץ כבר ידוע מזה שנים רבות. עם זאת, העדויות החדשות העלו את הידע למודעות הציבורית, שכן מדובר בממצאים שעלו במחקרים רחבי היקף. באחד מהמחקרים החשובים ביותר שנערכו בנושא זה נעסוק במאמר שלפניכם.
נתונים מ- 11 אלף בני אדם
במחקר המדאיג שפורסם בחודש נובמבר בכתב העת Stroke, אספו נתונים מ- 11 אלף בני אדם שלא סבלו משום גורם סיכון ללקות בשבץ מוחי. אחרי חמישים אחוז מהאנשים עקבו החוקרים במשך עשרים ושלוש שנים. אוכלוסיית המחקר חולקה לחמש קבוצות בהתאם לכמות החלבון שצרכו ומקור החלבון בתזונה. בקבוצה שבה כמות החלבון הייתה הקטנה ביותר נצרכו 49 גרם חלבון בממוצע ליום בלבד ואילו בקבוצה שבה הצריכה הייתה הגבוהה ביותר, צרכו המשתתפים 93 גרם חלבון בממוצע ליום.
המידע בנוגע להרגלי התזונה של המשתתפים התקבל מניתוח של שאלונים בנושאי תזונה שנערכו בין שנת 1987 לשנת 2001 בתושבי ארצות הברית בין גיל 45-64. במהלך שנות המחקר התרחשו 699 מקרים של שבץ מוחי סך הכול באוכלוסיית המחקר. כאשר השוו את הסיכוי של משתתפי הקבוצה בעלת הצריכה הגבוהה ביותר של חלבון ללקות בשבץ מוחי בהשוואה לקבוצה שבה הצריכה הייתה הנמוכה ביותר, נמצא כי הסיכון של משתתפי הקבוצה בעלת הצריכה הגבוהה ביותר גבוה ב- 41 אחוז.
כאשר בחנו אך ורק את הגברים שלקחו חלק במחקר, נמצא כי הגברים שצרכו את הכמות הגדולה ביותר נמצאו בסיכון גבוה בשישים ושניים אחוזים ללקות בשבץ מוחי בהשוואה לאלו שנכללו בקבוצה בעלת הצריכה המועטה ביותר.
מדוע בשר אדום משפיע על הסיכוי ללקות בשבץ מוחי?
בשר אדום מכיל בנוסף לחלבון החשוב גם שומנים רוויים וכולסטרול בכמות גבוהה מאוד בהשוואה למקורות צמחיים לחלבון ואפילו בהשוואה לעופות או דגים. השומן הרווי והכולסטרול המגיעים מהמזון הם בין הגורמים המשפיעים ביותר על התהליך הטרשתי במחלת טרשת העורקים, הנחשבת לאחד מגורמי הסיכון המרכזיים להיווצרות של קרישי דם הגורמים לשבץ מוחי.
מה הן ההשלכות היישומיות של המחקר?
חשוב לציין כי במחקרים מסוג זה לא ניתן לקבוע בוודאות כי אכן הצריכה של הבשר האדום היא זו שהשפיעה על התחלואה בצורה ישירה, שכן ייתכן מאוד שלמשל אורח החיים המקושר לצריכה מוגברת של בשר הוא זה שמשפיע על התחלואה ולא הבשר עצמו. בנוסף לכך, במחקרים קודמים שעסקו בהשפעות של צריכת בשר אדום על הבריאות, נמצא כי צריכה מוגברת של בשר בקר מקושרת עם יתר לחץ דם, פחות פעילות גופנית ומשקל גוף גבוה יותר.
מעבר לכל זה, הרי שלא ניתן לבטל כלאחר יד את כל הערכים התזונתיים החשובים של הבשר האדום, בדגש על תכולת הוויטמין B12. אי לכך, ההמלצה הגורפת כיום היא להמעיט בצריכת בשר בקר, אך לא לוותר עליו לחלוטין. באופן כללי יש לתת עדיפות לנתחים הרזים ולהקפיד לסלק את רקמת השומן מהבשר לפני האכילה.