אירוע מוחי גורם לפגיעה מקומית במוח אשר גורמת בדרך כלל לסימנים אופייניים. בדרך כלל, הסימנים יכללו הפרעות תנועה בצד אחד, הפרעות בדיבור ובהבנה, כאבי ראש ועוד. ולכן, בכל רגע שמופיעים סימנים דומים היכולים להעלות את החשד שמדובר באירוע מוחי, חשוב מאוד להגיע באופן מיידי אל בית החולים לאבחון וטיפול במידת הצורך.
צורת ההופעה של התסמינים
התסמינים של אירוע מוחי מופיעים בדרך כלל באופן פתאומי. דרך ההופעה הפתאומית של תסמיני השבץ המוחי אופיינית מאוד, ופעמים רבות אנשים אשר עוברים שבץ יודעים לתאר את הרגע הספציפי בו התחילו התסמינים.
עם זאת, חשוב לזכור שהופעת הסימנים השונים וחומרתם היא אינדיווידואלית מאוד בין אנשים, וקיימים אנשים אשר יחוו שבץ באופן דרמטי מאוד, בעוד אחרים יעברו את האירוע בצורה קלה.
מכיוון שהמוח שולט על כל הגוף, התסמינים של האירוע המוחי יכולים להופיע בכל נקודה בגוף ולגרום לסוגים שונים של הרגשות. אחד הסימנים המובהקים לשבץ מוחי הוא פגיעה בצד אחד, ובמקרים רבים הופעה פתאומית של חולשה או כל סימן קליני אחר בצד אחד בלבד צריכה להעלות את החשד שמדובר באירוע מוחי.
הפרעות מוטוריות
אירוע מוחי פוגע פעמים רבות במרכז התנועה במוח, וכתוצאה מופיעה פגיעה קשה בהעברת הפקודות מהמוח אל שרירי הגוף. ההפרעות המוטוריות בולטות מאוד לעין (גם לחולה וגם לצופה מהצד), ופעמים רבות נשארות כרוניות במידה זו או אחרת. ההפרעות המוטוריות העיקריות הן:
- חולשת שרירי הפנים בצד אחד – אחת התופעות האופייניות של אירוע מוחי היא חולשה של צד אחד של הפנים. החולשה יכולה להתבטא על ידי צניחת שפה בצד אחד, סגירת עפעף אחד, ירידה במתח הקמטים בצד אחד וכו'. פגיעה זו אופיינית מאוד לשבץ מוחי ובמידה ומופיעה דורשת הגעה מיידית אל חדר המיון.
- שיתוק גפיים בצד אחד – פעמים רבות חולים העוברים שבץ מוחי לא יכולים להפעיל יד אחת או רגל אחת. הסיבה לכך היא חולשה או שיתוק (המיפלגיה), אשר בדרך כלל מופיע באופן חד צדדי אך גם יכול להתבטא בשני הצדדים.
- בעיה בהליכה – מכלול ההפרעות המוטוריות המופיע במקרים של אירוע מוחי יכול להביא גם להפרעה קשה בהליכה. בדרך כלל הבעיה בהליכה מופיעה לצד השיתוק או לצד פגיעה במרכז שיווי המשקל.
- הפרעות בליעה – קיימים אנשים אצלם השבץ מתבטא דווקא בהפרעות בהפרעת שרירי הבליעה ובחוסר יכולת לאכול או לשתות.
הפרעות תקשורת
קיימים מקרים בהם אירוע מוחי גורם לפגיעה קשה במרכז הדיבור ובמרכז ההבנה הנמצאים במוח. במקרים אלה, עלולות להיווצר הפרעות תקשורת כמו חוסר יכולת לדבר או הפרעה בהבנת הדיבור.
- הפרעה בדיבור – יכולה להופיע על רקע פגיעה במרכז הדיבור שבמוח. במקרים אלה החולים יבינו את מה שאומרים להם אך לא יצליחו לדבר בעצמם.
- הפרעה בהבנה – מופיעה על רקע פגיעה במרכז הבנת השפה שבמוח. במקרים אלה החולים לא יבינו את מה שאומרים להם ולא יצליחו להפיק מילים קוהרנטיות.
הפרעות נוספות
השבץ המוחי יכול לפגוע כאמור בכל מקום במוח, ולהביא בין היתר להפרעות נוספות:
- כאב ראש – כאב ראש חמור ופתאומי, בדרך כלל יעלה את החשד שמדובר בדימום.
- ירידה במצב ההכרה – כחלק מהפגיעה המופיעה כתוצאה מהשבץ המוחי יכולים המטופלים לסבול מירידה משמעותית במצב ההכרה.
- הפרעות ראיה – קיימים מצבים בהם נתקלים האנשים העוברים שבץ מוחי בהפרעות קשות בראיה. במקרים אלה יכולים להופיע תלונות כמו טשטוש הראיה או הופעת נקודות שחורות בשדה הראיה בעין אחת או בשתיהן.