תאי גזע מצויים בגופו של כל אדם – צעיר ומבוגר גם יחד. עם זאת, לתאי גזע יש תפקיד מיוחד ויוצא דופן בקרב תינוקות וילדים צעירים. תפקיד זה הינו יצירת איברים חדשים על ידי התאים שטרם עברו חלוקה והתמיינות מוקדמת.
אותן תכונות מיוחדות של תאי גזע נחשבות למפתח חשוב בייצור תרופות העתיד למחלות ממחלות שונות. במחקר חדש התברר שתוצאות דרמטיות קרובות אף יותר מכפי שציפו להן המדענים. באמצעות הזרקת תאי גזע כחלק מטיפול ניסיוני לחולים שעברו שבץ מוחי התברר שניתן על ידי כך לשקם את המוח והגוף באופן מדהים.
גורם מוות מרכזי
שבץ מוחי הוא מגורמי המוות המרכזיים והשכיחים ביותר. יותר ממאה אלף יש עוברים בישראל אירוע מוחי בכל שנה וכשלושת אלפים חולים נפטרים כתוצאה משבץ מדי שנה בשנה. שבץ, יש לזכור, הוא לא גזירת גורל שכן גורמי סיכון כמו השמנה, סכרת, לחץ דם גבוה, עודף כולסטרול, פעילות גופנית בלתי מספקת – הם כולם גורמים שמעלים את הסיכון לכך.
זמן התגובה וטיפול מהיר החיוני למי שעבר אירוע של שבץ הוא גורם חשוב ובעל משקל בשיקום או בהחמרת מצבם של מטופלים רבים, שחלק גדול מהם סובלים משיתוק ומגבלות קשות בתנועה. סימפטומים אפשריים נוספים כוללים פגיעה קוגניטיבית, פגיעה ביכולת הדיבור ולעיתים – התדרדרות שמסתיימת במוות.
במיוחד במקרי השבץ בקרב אנשים שהפכו משותקים, הטיפול באמצעות תאי גזע עשוי להיות משנה גורל. בעתיד, כך צופים המדענים, יצטרפו גם חולים במחלות נוספות לאלה שיכולים לשאוב עידוד וריפוי מתאי הגזע.
ניסוי עם תוצאות דרמטיות
הניסוי יוצא הדופן בהשלכותיו התקיים לא מכבר, באוניברסיטת סטנפורד. למרות שהשתתפו בו פחות מעשרים משתתפים, הרי שההצלחה הדרמטית היא בלתי ניתנת לערעור. לניסוי נבחרו מועמדים בטווח גילאים רחב, שהפכו משותקים באופן חלקי לאחר התקף שבץ. החוקרים הזריקו למטופלים תאי גזע ישירות לרקמת המוח, מבעד לחורים קטנטנים שנקדחו בעצם הגולגולת. תאי הגזע שהוחדרו לאזור רקמת המוח שספגה את עיקר הנזק בשל השבץ הביאו לתוצאות מהירות ומפתיעות בהיקפן.
בקרב חלק מהמטופלים ניתן היה לראות כבר לאחר שעות מספר יכולת תנועה כלשהי באיברים שהיו משותקים חודשים ואפילו שנים. אצל מטופלים אחרים נראתה הטבה במצב, הגם שהשינוי היה איטי יותר. למרות שהיו גם נבדקים שהגיבו באופן מינימלי או כלל לא הגיבו לתאי הגזע, הרי שכמחצית מהנבדקים הגיבו לכך היטב וחלקם – עברו שינוי והטבה מן הקצה אל הקצה.
יכולת שיקום חדשה – ישנה
בשלב זה, המדענים לא יכולים לענות באופן מלא על השאלה – כיצד הביאו תאי הגזע לשיקום מעגלים עצביים במוח באופן מוצלח. גם התשובה מדוע חלק מהמטופלים לא הגיבו לתאי הגזע עדין דרושה בירור נוסף. ההשערה המקובלת היא שתאי הגזע החזירו למוח חלק מיכולת השיקום והריפוי האופיינית לתינוקות. למרות שעד כה הניחו שנוירונים נפגעו בזמן השבץ באופן בלתי הפיך, מסתבר שלא כך הוא ושלמוח יכולת שיקום גבוהה יותר משהיה מקובל להניח.
תאי הגזע, יש לומר, לא באים להחליף תאי מוח (נוירונים) שנפגעו. עם זאת, יש להם את היכולת לעורר יכולת ריפוי ושיקום חבויה, אולי להחזיר את הגלגל לאחור ולהשיב למוח את הגמישות שהייתה נחוצה לו בשנים הראשונות של החיים, כדי לגדול בתקופת הילדות.
עתיד של חידושים נוספים
ישנם מדענים הצופים שחידושים רפואיים על בסיס תאי גזע יביאו בעתיד להשלכות רחבות היקף על חיי מטופלים רבים. לא רק שיקום של נפגעי שבץ צפוי להיות אפשרי אלא גם שיקום וריפוי של מחלות נוספות של מערכת העצבים – אלצהיימר, פרקינסון ו-ALS.