שבץ מוחי הוא מצב בו מופיעה פגיעה קשה במוח על רקע הפרעה באספקת הדם המוחית. שבץ מופיע לאחר חסימת כלי דם או דימום, ונפוץ בעיקר באנשים עם גורמי סיכון כמו יתר לחץ דם, מחלות לב, עישון כבד, סוכרת, השמנה וכולי.
בנוסף, בצעירים יכול להופיע שבץ מוחי על רקע מומי לב, מצבים מולדים של קרישיות יתר וגורמים נוספים.
שבץ מוחי גורם לנזק בלתי הפיך, ועל כן עיקר חוות הדעת בנושא קשורה לשיקום חולי שבץ ולטיפול למניעת שבץ נוסף בהמשך. בנוסף, חולי שבץ רבים מגיעים לקבלת חוות דעת רפואית על מנת להעריך את התפקוד הכללי שלהם ולקבל המלצות לגבי המשך החיים.
שיקום חולי שבץ מוחי
הפגיעה המוחית אצל חולי שבץ יכולה לגרום לחסרים תפקודיים קשים, כמו הפרעת דיבור והבנת שפה, הפרעה בפעילות המוטורית, הפרעות בתכנון פעולות וכולי. חולי שבץ רבים מגיעים לתוכנית שיקום כלשהי, אשר בה עובדים עם אנשי מקצוע במטרה לשפר את היכולות שנפגעו אצלם.
ההפניה להליך השיקום מופיעה לרוב לאחר הערכה נוירולוגית מקיפה, אשר בודקת את היכולות התפקודיות השונות ואת הפגיעה כתוצאה מהשבץ. לעתים, פונים החולים לחוות דעת נוספת על מנת לשנות מעט את תכנית השיקום שהוצעה להם, ולנסות לזהות עוד הפרעות תפקודיות שניתן לשפר באמצעות שיקום.
הערכת היכולת התפקודית והצורך בעזרה
לאחר שבץ מוחי ולאחר סיום טיפולי השיקום, יש להעריך את הפגיעה ואת היכולות הגופניות הקיימות לאחר המחלה. לשם כך, מופנים החולים לחוות דעת רפואית בה מבצעים הערכה נוירולוגית ותפקודית כללית.
לחוות הדעת הזו חשיבות רבה, מכיוון שבעזרתה ניתן לקבוע אחוזי נכות, לקבל עזרה כספית וסיוע סיעודי וכדומה. לעתים החולים ובני משפחתם לא מרוצים מחוות הדעת שניתנה, ופונים לחוות דעת נוספת בתקווה שתשקף טוב יותר את מצבו הרפואי של החולה ואת צרכיו השונים.
טיפול למניעת אירוע מוחי נוסף
לאחר אירוע מוחי, קיים סיכון להופעת אירוע דומה נוסף ועל כן חשוב להקפיד על טיפול מניעתי בהתאם למחלות הרקע והגורמים השונים. כל חולה לאחר שבץ מוחי חייב לאזן את לחץ הדם שלו, לטפל בסוכרת, להפחית את רמת השומנים בדם ולהקפיד על אורח חיים בריא ככל שניתן הכולל הפסקת עישון והימנעות משתיית אלכוהול.
בנוסף לכך, במקרים של הפרעות קצב או מחלות לב אחרות יש מקום לטיפול בנוגדי קרישה או בתרופות לאיזון קצב הלב, ובמקרים אחרים לטפל במחלות רקע אחרות על ידי טיפולים רפואיים וכירורגיים.
חשוב לזכור שבשל המגבלה הגופנית של חולי השבץ, קשה להם לבצע פעילות גופנית ועל כן רוב האיזון הבריאותי שלהם מתבצע על ידי טיפול תרופתי.
מומחה לשבץ מוחי ולמחלות כלי דם, אשר מקבל את החולים, עובר על ההיסטוריה הרפואית שלהם ובודק אותם ידע להתאים את הטיפול למניעת שבץ נוסף על פי הפרוטוקולים המקובלים. חוות הדעת הזו חשובה ביותר מכיוון שבאפשרותה למנוע תחלואה עתידית ולשמר את מצבם של החולים.
חוות דעת בצעירים
צעירים הסובלים מקרישיות יתר או ממחלות לב נמצאים בסיכון לפתח שבץ מוחי, ועל כן לעתים פונים אל רופא מומחה שיעריך את מצבם. לדוגמא, נשים צעירות הסובלות מקרישיות יתר ורוצות לקבל גלולות למניעת הריון נמצאות בסיכון לשבץ מוחי, וכך גם בשילוב של גלולות למניעת הריון עם מיגרנה (עם אאורה).
במקרים אלה, יפנו הנשים אל מומחה לשבץ ומחלות כלי דם על מנת שיעריך את מצבם וימליץ להם על סוג הטיפול בהתאם למצבם הגופני והסיכונים השונים.