אירוע מוחי הוא אירוע חירום רפואי ואנשים רבים חוששים ממנו. גם מי שאינו בקיא במנגנוני היצירה של שבץ מוחי ובהשפעות המדויקות שלו על מצבו הבריאותי של האדם, יודע היטב כי מדובר במצב בעל דחיפות רפואית גבוהה שבמקרה הטוב יכול להשאיר אדם נכה לצמיתות, ובמקרה הרע יכול אפילו להרוג אותו.
לא רבים יודעים זאת אך אירוע מוחי יכול להיגרם גם עקב בעיה לבבית. מדובר למעשה בצרה כפולה כי מצב לבבי הקרוי "פרפור פרוזדורים" יכול לגרום לשליחה של קרישי דם אל עבר אספקת הדם המוחית, ושם קרישים אלו נתקעים, מונעים אספקת חמצן מרקמת המוח ויוצרים למעשה את כל התופעות המוכרות של שבץ.
מהו פרפור פרוזדורים (פרפור עליות)?
הלב שלנו מהווה משאבת דם שתפקידה הוא להעביר דם בלתי מחומצן אל הריאות, לקלוט אותו חזרה ולהעביר אותו אל כל רקמות הגוף בכדי שאלה יוכלו לקבל חמצן ומרכיבים מזינים נוספים שהדם מוביל.
הלב עשוי ברובו משריר ובכדי למלא את תפקידו בצורה האופטימאלית ביותר, הוא מחולק ל- 4 מדורים: פרוזדור וחדר מצד ימין וכן פרוזדור וחדר מצד שמאל. צידו הימני של הלב אחראי על הזרמת דם לריאות וצידו השמאלי של הלב אחראי על הזרמת הדם לכלל רקמות הגוף.
העליות של הלב מקבלות פולסים חשמליים מקוצבי הלב ופולסים אלה גורמים לפעולת ההתכווצות והסחיטה של הלב כולו שמאפשרת את הזרמת הדם הלאה אל הגוף. ישנם מצבים בהם העליות אינן מתכווצות כראוי והכיווץ שלהן הוא מהיר וחלש בעוצמתו. מצב כזה נקרא "פרפור פרוזדורים" כי לעיתים האנשים החווים אותו מדווחים על תחושה של פרפרים באזור העליון של בית החזה.
מצב זה מתבטא לרוב עם תסמינים נוספים כמו: קוצר נשימה, סחרחורת, כאבים בחזה, התעלפויות חוזרות ועייפות מתמשכת. את פרפור הפרוזדורים ניתן לאבחן על ידי בדיקה פשוטה יחסית- בדיקת אק"ג הבודקת את הפעילות החשמלית של הלב.
מדוע פרפור פרוזדורים יכול לגרום לאירוע מוחי?
כאשר יש פרפור פרוזדורים, הדם לא מוזרם במהירות לעבר החדרים ולעיתים יש לו נטייה "לעמוד במקום". דם שעומד במקום נוטה להפוך להיות יותר צמיגי ובסופו של דבר גם להיקרש. קריש דם יכול להינתק מדופן הפרוזדור, לעבור לחדר ומשם לצאת אל עבר מחזור הדם הסיסטמי ולהגיע למוח.
כאשר קריש דם מגיע למוח, הוא עובר דרך העורקים עד שהוא מגיע לעורק שקוטרו שווה לקוטר הקריש. במצב זה הקריש נתקע בתוך העורק ולמעשה חוסם אותו ומונע ממנו להעביר דם אל חלקי המוח אותם הוא אמור לספק. מצב זה של חוסר באספקת דם לרקמת המוח, סופו להיגמר במוות של תאי המוח במקום שבא לידי ביטוי כאירוע מוחי.
מה אפשר לעשות?
בשבץ כזה מקובל לטפל בדיוק כמו כל שבץ אחר שנגרם בגלל חסימה עורקית. כדי להימנע משבץ, כל אדם שמאובחן כסובל מפרפור עליות צריך לקבל טיפול תרופתי מתאים שיטפל מצד אחד בבעיות החשמליות של הלב, ומצד שני ימנע את קרישת הדם המוגברת. הטיפול בקצב הלב הוא על ידי תרופות אנטי- אריתמיות המתערבות במנגנון ההפעלה החשמלי של הלב.
הטיפול בקרישה המוגברת של הדם היא על ידי תרופות לדילול דם. אנשים הנמצאים בסיכון נמוך יחסית לפתח שבץ בעקבות פרפור הפרוזדורים שלהם, יקבלו לרוב טיפול אנטי קרישתי באספירין. לעומתם, אנשים בעלי גורמי סיכון רבים יותר לקרישי דם (כמו השמנת יתר, עודף כולסטרול ולחץ דם גבוה) יקבלו טיפול מונע קרישה במדלל דם בשם וורפרין שנחשב חזק יותר.