הלב מקבל על עצמו את התפקיד החשוב ביותר בגוף האדם: להזרים דף למערכות ולאיברי הגוף השונים. לכן כל פגיעה בתפקוד הזה היא בבחינת צרה צרורה. אי ספיקת לב, המבוטאת בירידה ביכולת הזרמת הדם של שריר הלב, עלולה לגרום לתסמינים שונים וחמורים, ואף לסכן חיים. התוצאה היא שחולים באי ספיקת לב זקוקים פעמים רבות לסיוע רפואי סביב השעון, ניטור ומעקב. בשנים האחרונות, יותר ויותר אנשים מבינים את יתרונות קבלת העזרה הזו במרחב הביתי.
מה כולל שיקום ביתי עבור חולי אי ספיקת לב?
אין ספק שהטיפול באנשים הסובלים מאי ספיקת לב הוא מורכב ורב תחומי, כך שיש צורך בשיתוף פעולה בין בעלי מקצוע שונים, וכמובן שגם בינם לבין החולה ובני המשפחה שלו. טיפול יעיל עשוי להאט את הקצב שבו מתפתחת המחלה, להקל על דרגת החומרה של התסמינים, להפחית את האשפוזים והסיכונים האחרים, לשפר את איכות החיים, ובעיקר – לתרום להעלאת תוחלת החיים.
מטרת העל של השיקום הביתי היא להבטיח שההתמודדות של האדם עם המחלה תהיה היעילה ביותר האפשרית. במסגרת זו אפשר לבצע ניטור תמידי אחר מצבו של האדם, הנעשה באמצעות ציוד לו דואג הצוות המקצועי החולש על השיקום. המעקב כאן נעשה סביב השעון, כאשר האדם המשוקם מקבל את תשומת הלב המרבית. שורה ארוכה של טיפולים – במישור הרפואי, הפרא-רפואי או אפילו האלטרנטיבי – עשויים למקסם עוד יותר את אחוזי ההצלחה.
חשוב להדגיש ששיקום ביתי מבוסס על בניית תוכנית אישית המותאמת לכל מטופל על פי מצבו הרפואי הנוכחי, הגורמים לאי ספיקת לב, המאפיינים האישיים שלו (גיל למשל) וכן הלאה. היא כוללת שיתוף פעולה בין כמה אנשי מקצוע – רופאים קרדיולוגים, אחים ואחיות, מטפלים, פיזיותרפיסטים, מרפאים בעיסוק וכן הלאה – המעניקים את הטיפול במסגרת של ביקורי בית. על הכול חולשת אחות המלווה את התהליך לכל אורכו, ללא גורם מתווך בינה לבין המטופל או בני המשפחה.
בנוסף עשויות להיכנס לתמונה טכנולוגיות מתקדמות לטיפול, למעקב ולעדכון הצוותים בנעשה: מכשיר אולטרה סאונד נייד, מכשיר א.ק.ג נייד, קופסה "חכמה" לתרופות ועוד. השילוב שבין כוח אדם איכותי לבין ציוד מתקדם, שלא תמיד קיים למרבה הצער בחלק מבתי החולים, עשוי לעשות את ההבדל.
לשיקום בבית יש שורה ארוכה של יתרונות
שיקום ביתי לחולים באי ספיקת לב מציע כמה יתרונות מובהקים ביחס לאלטרנטיבה המרכזית האחרת, והיא שיקום במסגרת מוסד רפואי (כללי או כזה העוסק בתחום הקרדיולוגיה). כל מטופל זוכה בתנאים האלה, כאמור, לתשומת לב מקסימלית שעשויה לשפר את טיב השיקום. זמני ההמתנה לטיפולים השונים יכולים להיות קצרים, ויכולה בהחלט להיות כתובת אליה ניתן לפנות בכל שאלה או בקשה, אפילו 24/7. זאת כמובן להבדיל ממערכת הרפואה הציבורית בישראל, שידועה בביקוש גבוה, בכוח אדם מצומצם ובזמני המתנה ארוכים כתוצאה מכך.
שיקום ביתי מקל על כל המעורבים, הן האדם החולה והן בני המשפחה שלו. קל להם הרבה יותר לשמור על שגרת החיים שלהם, שיכולה בהחלט להמשיך גם כאשר חולים באי ספיקת לב: למשל, האדם יכול להמשיך בחיים מלאים בין הטיפולים, ואפילו לעבוד. האדם מרגיש בוודאי בטוח יותר בביתו, המרחב אותו הוא מכיר ואליו התרגל, כך שחוויית השיקום משתפרת ולעיתים גם תוצאותיו.
אסור לשכוח שלמרות שגם בבתים יש סיכונים שונים, נראה שהם בטלים בשישים אל מול הסבירות הנמוכה לחוות זיהומים וסיבוכים אחרים, כפי שקיים למרבה הצער במוסדות הרפואיים והשיקומיים הפזורים בישראל.
מקורות ולקריאה נוספת:
Benefits of In-Home Therapy and Rehabilitation
Advantages and Disadvantages of the Home Setting for Therapy: Views of Patients and Therapists
Long term benefits of rehabilitation at home on quality of life and exercise tolerance in patients with chronic obstructive pulmonary disease
אולי יעניין אותך גם:
פגיעה קוגניטיבית לאחר שבץ מוחי – תסמינים ודרכי אבחון
התמצאות במרחב לאחר שבץ מוחי – שיקום וטיפול
שיקום מוחי לאחר שבץ – שיקום פעילות המוח באמצעות חליפה ביונית