שבץ מוחי הוא אחד מאירועי החירום המסוכנים ביותר שאפשר לחשוב עליהם. המדובר במצב במסגרתו אספקת הדם לרקמת המוח משובשת ומופרעת באופן פתאומי, מה שעלול לגרום לפגיעה קצבית מתמשכת, לסיבוכים בריאותיים שונים וכמובן שגם למוות. שבץ מוחי הוא אחד מגורמי המוות הבולטים בעולם המערבי, והגורם המרכזי לנכות בקרב האוכלוסייה המבוגרת.
גם בישראל, למראה הצער, אנחנו נתקלים במקרים רבים של שבץ מוחי מדי שנה, חלקם מסתיים בטרגדיה של ממש. לפניכם כל המידע שחשוב לדעת שכיחות ומאפייני השבץ המוחי בישראל.
שבץ מוחי הוא מגורמי המוות השכיחים בישראל
בשנת 2014, הוחלט להקים את מנהל הרישום הלאומי לשבץ. במסגרת הרישומים מתקבלים דיווחים ממוחשבים מכל בית חולים הפועל בישראל על מקרי שבץ מוחי, כמו גם אירוע איסכמי מוחי חולף (TIA). הנתונים מאפשרים לדעת את ממדי התחלואה בישראל ולקבל נתונים דמוגרפיים על הנפגעים, מידע על הטיפולים שנעשו כדי להקטין את ממדי הפגיעה ועוד.
בלי קשר לנתונים האלה, ידוע כבר שנים ששבץ מוחי הוא אחד מגורמי הסיכון המרכזיים לאוכלוסייה בישראל, כמו בכל רחבי העולם. הוא נחשב כיום לסיבת המוות השלישית בישראל בדרגת השכיחות שלה: ב-2009, למשל, כ-5.5% מכלל מקרי המוות בישראל יוחסו לשבץ מוחי. אסור לשכוח שגם מקרים שלא נכנסים לסטטיסטיקה העגומה הזו, טומנים בחובם פעמים רבות פגיעה בלתי הפיכה ונכות, המעמידים סיכונים משל עצמם ומשבשים את שגרת החיים של אלו החווים אותם.
סקרים שנערכו ברמה הלאומית ונתונים שהחלו להיאסף בשנים האחרונות מצביעים על לפחות כ-15,000 אירועים מוחיים בישראל מדי שנה, חלק גדול מהם הם מקרי שבץ מוחי. בחלק הארי של המקרים (כ-85%) מדובר בשבץ מוחי איסכמי, שהגורם לו הוא חסימה ישירה של אחד מכלי הדם במוח. בשאר המקרים (כ-15%) האדם חווה שבץ מוחי דימומי, שהמקור לו הוא קרע של אחד מכלי הדם הסמוכים למוח, המביא לדימום מאסיבי הנכנס לרקמת המוח.
יש סיבה לדאגה?
דו"ח ניהול הרישום הלאומי לשבץ מוחי שפורסם לאחרונה מראה על עלייה בשכיחות האירועים המוחיים באוכלוסייה במרוצת השנים. כך למשל בתוך ארבע שנים, בין 2014 ל-2018, חלה עלייה מדאיגה של כ-10% בכמות האירועים המוחיים בקרב האוכלוסייה בישראל. בשנת 2014, למשל, מספר מקרי השבץ המוחי עמד על 17,001. השנה העוקבת המספר הגיע ל-17,928 מקרי שבץ. ב-2018, מספר המקרים שהוגדרו כ"אירועי מוחי חד", בתוכם נכלל כמובן השבץ המוחי, עמד ל 18,930. החלוקה של סוגי המקרים ב-2018 הייתה מעט שונה מהנתונים שהצגנו קודם לכם, כאשר כ-65% מהמקרים השתייכו לקטגוריה של שבץ איסכמי. כ-26.5% הוגדרו כאירועים מוחיים חולפים (TIA), ודימום מוחי היה בכ-8.7% מהמקרים.
הנתונים מהדו"ח מראים את שכיחות המקרים בקבוצת גיל שונות, כאשר ידוע שהסבירות לחוות אירוע מוחי עולה ככל שהשנים חולפות. ב-2018, כ-19% מבין האנשים שחוו שבץ מוחי היו בגיל הנמוך מ-60. כ-31% בני 80 ומלה, והשאר בקבוצת הגיל המרכזית העומדת בפני סיכון השבץ המוחי: גילי 80-60.
ההערכות הן שבשנים הקרובות, מספר מקרי השבץ המוחי בישראל יעלה – לא רק בגלל הגידול הטבעי באוכלוסייה, אלא גם בהתחשב בעלייה בתוחלת החיים. כך למשל מנכל"ית עמותת נאמן לנפגעי אירוע מוחי, הגברת פנינה רוזנצוייג, העריכה ב-YNET כי בשנת 2065, אנחנו עלולים להגיע למצב של כ-65,000 מקרי שבץ מוחי מדי שנה.
לקריאה נוספת:
שבץ מוחי – משרד הבריאות
הרישום הלאומי לשבץ מוחי בישראל – דו"ח לשנים 2017-2016 – משרד הבריאות
Stroke: A Global Response is Needed – World Health Organization
Know the Facts About Stroke – CDC