מכיוון שהמוח האנושי אמון על תפקוד הגוף, הוא שולט גם בראייה. לכן פגיעה מוחית יש סיכוי שגם איכות הראייה תפגע.
בעיות ראייה לאחר שבץ מוחי אינן נדירות והן מתרחשות כאשר השבץ המוחי השפיע על הצד הימיני של המוח. הנזק מהשבץ יכול להשפיע על המסלולים החזותיים אשר עלולים לגרום לכמה תופעות, ביניהן: אובדן שדה הראייה, ראייה מטושטשת, ראייה כפולה ותמונות נעות. כאשר השבץ משפיע על אזורי המוח האחראים על עיבוד מידע זה יכול להוביל להזנחה חזותית כמו גם לקשיים בתפיסת עומק ותנועה.
במקרים מסוימים בעיות ראייה עקב השבץ המוחי יכולות להשתפר במשך הזמן, אולם לרוב הן ישאירו את רישומם והחולים יסבלו מנכות לצמיתות. חלק מבעיות הראייה שעלולות להתרחש כתוצאה מאירוע מוחי כוללות אובדן של חלק משדה הראייה ובעיות בשרירי העיניים והעצב אשר יכולים לגרום לראייה כפולה ותמונות נעות, כמו גם השפעות אחרות למשל רגישות-יתר לאור.
סוגי איבוד ראייה ותסמינים
אובדן ראייה מתייחס, בין השאר, לאובדן שדה הראייה. רמת אובדן שדה הראייה הספציפי מובחן ומבוסס בעיקר על גודל והיקף הפרעת הראייה.
שבץ המתרחש באונה השמאלית עלול לעכב את היכולת לראות את שדה הראייה הימני של כל עין, ואילו שבץ באונה הימנית יכול לפגוע בשדה הראייה השמאלי של כל עין.
ישנם סוגים שונים של אובדן שדה ראייה נפוצים לאחר שבץ:
- Hemianopia – משמעותו עיוורון במחצית משדה הראייה;
- Quadrantanopia – משמעותו עיוורון ברבע משדה הראייה;
- סקוטומה – המתייחסת לאזור כמו אי של עיוורון, קטן יותר בדרך כלל מאשר hemianopia או quadrantanopia.
חולים עם נזק לקליפת הראייה (primary visual cortex) יסבלו מפגיעה קשה בראייה ומקושי עד כדי העדר יכולת מוחלטת לקרוא, לנהוג, או לצאת ולעשות את מטלות הבית הרגילות כמו קניות במכולת או סידורים שגרתיים. החולים עלולים להיתקע בקירות, לעתים קרובות לא יוכלו לנווט בחנויות מבלי להיתקל בסחורות או באנשים אחרים, והם עלולים להיות לגמרי לא מודעים למכוניות מתקרבות על הכביש משמאל או מימין.
בהתאם למיקום השבץ במוח, רוב החולים יהיו עיוורים לפחות ברבע או מחצית משדה הראייה הרגיל, כאשר הצדדים הלא נראים ייראו להם אפורים או כהים.
טיפול וניהול בפגיעות ראייה
המטרה בפיתוח אסטרטגיה לטיפול באובדן ראייה היא להרחיב את שדה הראייה. הטיפול יכול להיות אחד מתוך שלוש קטגוריות שונות:
1. טיפול אופטי או העתקת שדה הראייה.
2. טיפול בתנועת עיניים או אימון חיפוש ויזואלי – טיפול זה נועד לאמן את שרירי העיניים כדי לפצות על החלק הלא נראה על ידי הזזת חלק משדה הראייה.
3. טיפול שיקום חזותי – זוהי תכנית טיפול השנויה במחלוקת נפרשת על פני שישה חודשים שנועדה להרחיב את שדה הראייה באמצעות אורות מהבהבים על מסך מחשב, ומטרתם לעורר תאים עצביים המתפקדים באופן חלקי.
בכל מקרה, הטיפול ניתן להתאמה אישית לכל מטופל.
למרבה הצער החלמה מלאה מאובדן ראייה לאחר שץ מוחי היא נדירה. לכן יש צורך בהתמודדות ואימוץ דרכים להסתגלות אפקטיבית. במקרה של ראייה כפולה למשל כדאי לנסות ולסגור את אחת משתי העיניים, ובמקרה של איבוד שדה הראיה של צד אחד חשוב לעבור כל הזמן עם העיניים והראש לכיוון הצד החלש.
ככל שההסתגלות מתקדמת יש לסרוק ולהזיז את העיניים והראש לצד החלש יותר, כך יגדל הסיכוי לזהות אובייקטים בצד זה ויפחת הסיכון של היתקלות בעצמים או מעידות. עם זאת, ישנם מספר לא מבוטל של מטופלים אשר יראו שיפור מסוים בראייתם עד ארבעה חודשים מיום השבץ המוחי, אולם עובדה זו תלויה באזור השבץ, בסוג השבץ ובבעיות בריאות קיימות ואחרות.
טיפול אופטי יכול להיות פתרון קבע להרחבת שדה הראיה באופן חלקי ולשיפור שיווי המשקל, ניידות וקריאה, המאפשרים ומסייעים לשיפור איכות חיים טובה יותר.
אולי יעניין אותך גם:
מהם היתרונות של שיקום נוירולוגי לאחר שבץ מוחי