בישראל כ-15 – 20 אלף איש לוקים בשבץ מוחי מדי שנה. פעולה נכונה בתסמיני השבץ תוכל לסייע לחולים לשוב לאיתנם מהר יותר, הריפוי יואץ וההשפעות ארוכות הטווח יקטנו במידה רבה. רופאים מודים כי מרבית האנשים אינם יודעים לזהות את התסמינים הראשוניים כלל ולכן, חשוב להעלות את המודעות ככל האפשר.
בתוך כמה זמן חשוב להגיע לבית החולים?
לאחרונה העריכו חוקרים אמריקאים כי נגיף הקורונה עלול לגרום במקרים מסוימים לשבץ מוחי. יחד עם זאת, הגורם המרכזי להתרחשות שבץ מקורו בחסימה של כלי דם המזינים את המוח. אי לכך, הטיפול המקובל הוא באמצעות תרופות וחומרים המדללים את הדם ומפרקים את הקרישים שחסמו את כלי הדם. מסיבה זו, החשוב ביותר יהיה להקדים ולזהות את האירוע וכמה שיותר מהר לפנות את החולה לבית החולים. אפילו בשבץ חריף, אם מצליחים להעניק טיפול טוב בתוך שלוש שעות, סיכויי ההחלמה והשיפור עולים פלאים.
כיצד תזהו תסמיני שבץ?
שבץ מוחי יכול להופיע כהרף עין אך במקרים רבים קרישי הדם מביאים לסימפטומים גלויים שעות ואפילו ימים לפני שיא האירוע עצמו. אמנם חלק מהחולים לא חוו כמעט בכלל תסמינים כלשהם, אך הרבה פעמים, תשומת לב ואי התעלמות יאפשרו תגובה מהירה ובשלב מוקדם. בין הסימנים המעידים על שבץ מוחי:
- חולשה בגפיים – תחושה מוזרה או חולשה בידיים או ברגליים.
- השפעה על הקואורדינציה שגורמת לסחרחורת ו/או נפילות – החולה נתקף סחרחורת, מתקשה ללכת, מאבד שיווי משקל או מועד לפתע.
- קיפאון – החולה עשוי לקפוא לפתע, "לשכוח את עצמו" לא להגיב לסביבה או לסבול משכחה.
- שיתוק חלקי – חצי גוף ימני או שמאלי יהפכו משותקים, בהתאם למיקום הפגיעה במוח. השיתוק עלול לפגוע בגפיים או להתבטא באזור הפנים, חצי הפה נשמט, עין שמוטה וכו'.
- השפעות אפשריות יכולות להיות קוגניטיביות, רגשיות או שילוב של השניים – עייפות, רגזנות, חוסר סבלנות וכו'.
האם יתכן שבץ ללא תסמינים מקדימים?
לא בהכרח יופיעו כל התסמינים הללו יחד. אפשרי שהם יופיעו בצורה חלקית או חלשה וכמעט בלתי מורגשת. לעיתים הם יחלפו כאילו מאליהם, אך אסור להיכנס לשאננות. הרבה מאוד פעמים התסמינים ההלו מעידים על קריש דם שהתפנה מעצמו, אך התקף נוסף ואף חמור יותר עלול להגיע כעבור ימים או שבועות. לכן, הפתרון הטוב ביותר הוא להגיע כמה שיותר מהר לבית החולים. במידת הצורך, יערכו הרופאים הדמיה על מנת למפות את המוח ולזהות האם ואילו חלקים נפגעו. ניתן לזהות את זרימת הדם למוח ובהתאם – להעניק את הטיפול המתאים.
צפו בפרופ' נתן בורנשטיין מסביר כל מה שצריך לדעת על שבץ מוחי >>
האם יש צורך במעקב רפואי לאחר שבץ מוחי?
חולה שעבר שבץ וחייו נצלו נדרש לקיים מעקב משום שהוא נחשב לשייך לאוכלוסיית סיכון. לבד משבץ קודם, גם אירועי לב נחשבים לגורמי סיכון. בנוסף על כך הסיכון לשבץ עולה עם הגיל, אולם לחץ דם גבוה, עודף משקל, עישון, הפרעות לב, מעלים במידה ניכרת את הסיכון לשבץ. קצב לב לא סדיר מעלה את הסיכון להיווצרות קרישים וגם מיעוט פעילות גופנית עלול לתרום לכך.
מדע הרפואה יודע כיום להעריך מתי אדם נמצא בקבוצת סיכון לשבץ ומתי לא. נמצא כי קיום מעקב רפואי, ניהול שגרת חיים נכונה (למשל הקפדה על פעילות גופנית) ושימוש במדללי דם ותרופות נוספות, יכולים להציל חיים.
כיום, הרבה מאוד חולים שנפגעו משבץ מגלים ירידה גבוהה מאוד ביכולת התפקוד, פיזית או מבחינה רגשית, עד כי הם פורשים מעבודתם מסיבה רפואית. הכרת הסימפטומים, טיפול מהיר ומעקב יכולים להציל חיים ולא פחות חשוב, לשפר את איכות החיים של החולה למשך שנים רבות.
מקורות ולקריאה נוספת:
https://www.cdc.gov/stroke/signs_symptoms.htm
https://www.stroke.org/en/about-stroke/stroke-symptoms
אולי יעניין אותך גם:
סטודנטים מישראל פיתחו מערכת מציאות מדומה לסיוע בהחלמה משבץ מוחי