שבץ מוחי עשוי להוביל למגוון רחב של שינויים תפקודיים במוח, המשתנים בהתאם לאזור הספציפי שנפגע במהלך השבץ. השינויים עשויים להשפיע בצורה משמעותית ביותר הן על חיי הנפגע והן על חיי הסובבים אותו.
חלק ניכר מהשינויים ניתנים לטיפול, אך במקרים רבים חלק מהפונקציות התפקודיות של המוח סובלות מנזק בלתי הפיך ואינן ניתנות לשיקום. במאמר שלפניכם נפרט אודות ההפרעות הקוגניטיביות האפשריות לאחר שבץ מוחי.
באופן כללי, שבץ מוחי עשוי להשפיע על הלוקים בו באופן מנטלי, באופן נפשי, באופן פיזי או שילוב של כל השלושה. בין שלושים לחמישים אחוז מהמטופלים שחוו שבץ עשויים לסבול מדיכאון, הבא לידי ביטוי בבעיות שינה, עייפות, איריטביליות וירידה בערך העצמי. חסרים קוגניטיביים שמקורם בשבץ מוחי כוללים בעיקר בעיות בדיבור ובתקשורת באופן כללי, דמנציה, הפרעות זיכרון והפרעות ריכוז.
בעיות תקשורת לאחר שבץ מוחי
אם הפגיעה המוחית התרחשה בצדו השמאלי של המוח, כלומר במקרים שבהם השיתוק בשרירים יבוא לידי ביטוי בצד ימין של הגוף, ייתכן מאוד שהנפגע יסבול מאפזיה (שתקת). אפזיה היא פגיעה נוירולוגית הבאה לידי ביטוי בפגיעה ביכולת השימוש בשפה או באובדן מוחלט של יכולת השימוש בשפה. האפזיה נגרמת כתוצאה מנזק מוחי במרכזי השפה כמו לדוגמה אזור ברוקה.
אפזיה יכולה להתפתח על רקע מגוון גורמים רחב, כשבין היתר מדובר בטרשת נפוצה, גידול סרטני במוח, פגיעת ראש טראומטית ועוד. האופן שבו האפזיה תתבטא משתנה בהתאם לאזור הספציפי במוח שסבל ממחסור באספקת דם במהלך השבץ וכן במידת החומרה של הפגיעה. במקרים מסוימים ייתכן שהנפגע לא יוכל לתקשר בכתב, אך יוכל לתקשר בעל פה אך ייתכן גם שלא יוכל לתקשר בעל פה אלא רק בכתב.
יש לציין כי בהחלט תיתכן פגיעה ביכולת התקשורת ללא פגיעה ביכולות האינטלקטואליות, כלומר ייתכן שאדם בעל מנת משכל נורמאלית לחלוטין יתקשה לבטא את עצמו במילים על רקע הפגיעה הממוקדת במרכזי השפה במוח. במקרים בהם מופיעות בעיות תקשורת לאחר שבץ מוחי חשוב לפנות בהקדם האפשרי לבדיקה נוירולוגית מקיפה ולטיפול אצל קלינאית תקשורת.
בעיות בחשיבה לאחר שבץ מוחי
השבץ המוחי עשוי בנוסף להוביל להופעת בעיות חשיבה מסוגים שונים. אחת הבעיות השכיחות מסוג זה היא בעיית התמצאות, כשהכוונה היא הן להתמצאות במרחב והן להתמצאות בזמן. גם במקרה הזה סוג הבעיות וההפרעות משתנה בהתאם לאזור הספציפי שנפגע במהלך השבץ ובהתאם למידת החומרה של הפגיעה. ישנם נפגעים שלא מסוגלים לזכור היכן הם גרים לאחר שבץ וישנם שמסוגלים לאתר את ביתם, אך נוטים ללכת לאיבוד לעתים קרובות לאחר שבץ.
גם כאן חשוב לציין כי יש לבצע הערכה נוירולוגית מקיפה, על מנת למנוע מצב שבו ניצול שבץ ילך לאיבוד כתוצאה מבעיות התמצאות.
ההשלכות של הפגיעה הקוגניטיבית על נפגעי שבץ
מעבר להשלכות הטכניות של הפגיעה הקוגניטיבית, שיכולות להיות למשל אובדן של מקום העבודה או פגיעה בקשרים החברתיים, חשוב מאוד להבין כי הפגיעה הקוגניטיבית עלולה להוביל למשבר אישי חמור ואף להגדיל את הסיכוי לדיכאון. למעשה, לא אחת לאחר שבץ מוחי עוברים הנפגעים את שלבי האבל השונים, על רקע האובדן המשמעותי שחוו.
הסיכוי להיכנס למצב של דיכאון גבוה יותר ככל שהשפעות השבץ משמעותיות יותר. אי לכך, אדם שסובל הן מפגיעה גופנית כמו למשל שיתוק, הן מפגיעה קוגניטיבית והן מפגיעה רגשית כמו לדוגמה חוסר יכולת לשלוט על רגשותיו, נמצא בסיכון גבוה יותר ללקות בדיכאון בהשוואה לאדם שסובל מפגיעה קוגניטיבית בלבד.