קומדין (או וארפארין) הינה תרופה נוגדת קרישה, אשר נמצאת בשוק פרק זמן ארוך מאד, ולמעשה הינה התרופה הוותיקה ביותר, וניתנת לחולים במשך יותר מ 60 שנה. היא פועלת לדילול הדם, ומניעת יצירת קרישי דם נוספים אשר עלולים להצר או לחסום את כלי הדם.
במקרה של אירוע מוחי שנגרם עקב פרפור פרוזדורים, קומדין ניתן בכדי למנוע אירוע מוחי נוסף. פרפור עליות ניתן לאבחון באמצעות בדיקת א.ק.ג. יעילותה של קומדין, על פי מחקרים אחדים במניעת שבץ נוסף, עשוי להגיע אף ל 70%.
הקומדין ניתן גם לחולים בעלי גורמי סיכון לפתח אירוע מוחי, כמו למשל חולים אשר התנסו במקרה של פקקת ורידים (DVT), תסחיף ריאתי, או חולים לאחר ניתוח מסתמי לב. פקקת ורידים חוזרת ונשנית, תתבטא בעיקר לאחר ניתוחים אורטופדיים של מפרקי הברך והירך. תרופה זו, מעצם הסיכונים ותופעות הלוואי הנגרמות ממנה, דורשת פיקוח רפואי צמוד ובדיקות דם עקביות, בכדי לשלול דימומים מסכני חיים, במיוחד מוחיים.
מנגנון הפעולה של קומדין
הקומדין הינה תרופה מדללת דם, אשר באפשרותה להפחית את ייצור קרישי הדם, באמצעות חסימת ויטמין K. ויטמין זה נחוץ בכבד, על מנת ליצור שרשרת של גורמי קרישה נוספים חיוניים, כך שחסימתו מאריכה את משך יצירת הקריש.
התרופה מתחילה להתבטא ולתת את אותותיה רק לאחר שלושה ימי לקיחה. מידת דילול הדם והקרישה, נמדדת בבדיקות דם (INR, PT). בדיקות אלה נדרשות מכיוון שאת המינון המדויק אפשר לקבוע רק באופן ספציפי למטופל, לאחר קבלת תוצאות הבדיקה.
ישנן מספר התוויות נגד לקיחת קומדין, כמו למשל איסור נטילת התרופה בקרב נשים בהריון. מעבר לכך, לפני כל פעולה פולשנית, כולל טיפולי שיניים, יש ליידע את הרופא על לקיחת קומדין כתרופה המאריכה את משך הדימום ועוצמתו.
כל תסמין הכולל דימום מהאף, הארכת משך הווסת, הופעת כתמים על איברי גוף, יש צורך בפנייה דחופה לעזרה רפואית מידית. ההמלצה היא ליטול את התרופה בשעות הערב, באותה השעה מדי יום. הסיבה לכך, היא שאם תימצא חריגה בבדיקות הדם בבוקר, יתאפשר לרופא לשנות את מינון התרופה עוד באותו יום.
היענות לטיפול
החיסרון הגדול ביותר של התרופה היא חוסר היענות החולים ללקיחתה, וכתוצאה מכך, חוסר איזון מבחינת תפקודי הקרישה. כאשר החולים אינם מאוזנים, הם אינם מגנים על עצמם מפני אירוע מוחי. מטופלים הנוטלים קומדין מחויבים לבצע בדיקות דם תקופתיות כל שבועיים, על מנת למדוד את רמתה של התרופה בדם.
על סמך בדיקות אלה, הרופא רושם להם מינון חדש, אם הם זקוקים לו. כל איזון ברמת המינון דורש בדיקה ומעקב מיוחד, אשר נמצא כקשה לביצוע עבור חלק מהחולים, במיוחד לקשישים מביניהם.
מחקר אשר נעשה על מטופלים הנוטלים קומדין, גילה כי שני שלישים מהם, לא נטלו את התרופה באופן עקבי ולא ביצעו את בדיקות הדם, כך שהם לא היו מאוזנים בצורה אופטימלית, ולמעשה חשפו את עצמם לסיכון לאירוע מוחי.
תופעות לוואי נוספות אשר ישנן לקומדין הן איסור על אכילת ירקות ירוקים (מכיוון שהתרופה הינה נוגדת ויטמין K) ומגבלות תזונתיות נוספות במיוחד על תוספי וויטמינים, ונקיטת משנה זהירות בנטילת תרופות נוספות כמו למשל אנטיביוטיקה מסוגים מסוימים.
מעבר לכך, ההמלצה למטופלי קומדין היא לבצע רישום ומעקב אחר תוצאות בדיקות הדם, המינון המשתנה ותופעות הלוואי אם נמצאות. העברת חלק מהאחריות למצב הבריאותי, לידי המטופל, מצליחה לשפר את ההיענות לטיפול ולבדיקות הנלוות, ואף למניעת הסיכונים הפוטנציאלים.