באדם הבריא כאשר ישנה פגיעה בכלי דם, מופעלת מערכת שבנויה משרשרת מורכבת של תהליכים שבסופה נוצר קריש דם שתפקידו לסגור את הפצע. קרישיות יתר של הדם או תרומבופיליה בלעז היא מצב שבו מנגנון קרישת הדם נפגע ובעקבות כך הדם נקרש יתר על המידה או בקלות יתרה.
בעקבות כך נוצרים קרישי דם בעורקים ובוורידים שאינם רצויים ושלמעשה עלולים לסכן חיים במצבים מסוימים. כמו כן, קרישי דם עלולים לגרום לחסימה של כלי דם שבעקבותיה תיגרם נכות כמו גם מגוון רחב של תחלואות שונות אחרות.
קרישיות יתר יכולה להיות תורשתית (מולדת) אך יכולה גם להיות נרכשת. בנוסף לכך היא יכולה להיות חולפת או קבועה בהתאם לגורם שהביא להיווצרה. קרישיות יתר של הדם נובעת באופן כללי כתוצאה מהפרעה במערכת הקרישה של הדם.
אילו מצבים יכולים להעלות את הסיכון לקרישיות יתר?
ישנם מצבים רבים מספור שיכולים לגרום למצב של קרישיות יתר של הדם. לא מדובר על מצבים שקיום שלהם בהכרח יגרום לקרישיות יתר אלא על מצבים שיש בהם כדי להגדיל את הסיכון להיווצרות של קרישים לא רצויים.
על מקרים אלו נמנים המצבים הבאים:
- שכיבה ממושכת לאחר פציעה משמעותית, ניתוח מורכב או לאחר מחלה קשה.
- ישיבה ממושכת בעקבות נכות או במהלך טיסה ארוכה.
- היריון מגדיל את הסיכון להיווצרות קרישיות יתר בשל עלייה ברמתם של גורמי קרישה שונים בדם.
- מוטציות גנטיות מסוימות יכולות לגרום לנטייה לקרישיות יתר.
- נטילה קבועה של גלולות נגד היריון.
- השמנת יתר.
- עישון.
- גיל מבוגר.
- תסמונת נפרוטית.
- מחלות גידוליות, מחלות אוטואימוניות ומחלות דלקתיות שונות.
- מחלות שבהן מתרחשת האטה בזרימת הדם כמו למשל אי ספיקת לב או פוליצטמיה.
- אירוע טרומבוטי קודם גם אם האירוע הקודם התרחש על רקע בנאלי וגם במידה ואין גורמי סיכון נוספים.
מהו שבץ מוחי?
שבץ מוחי הוא תהליך מהיר מאוד שבו מתרחש אובדן של תפקודים במוח בעקבות הפרעה באספקה של דם למוח. חוסר אספקת הדם יכול לנבוע כתוצאה מדימום מסיבי (שבץ המורגי) או כתוצאה מחסימה של כלי הדם שמובילים דם למוח (שבץ איסכמי).
האזור שייפגע כתוצאה מחסימת הדם יאבד את התפקוד שלו וכתוצאה מכך ייפגע התפקוד של איברים אחרים בגוף. כך למשל שבץ מוחי יכול להביא לשיתוק של צד אחד של הגוף, לנכות מלאה, לאובדן של הראייה ועוד. כמו כן, שבץ יכול במקרים מסוימים להביא למות החולה.
בעולם המערבי שבץ מוחי הוא הגורם המרכזי לנכות באוכלוסייה המבוגרת ומהווה את הסיבה השנייה למקרי מוות ברחבי העולם כולו. הטיפול בשבץ על רקע של חסימה כולל שימוש בתרופות שמטרתן להמיס את קריש הדם החוסם את זרימת הדם למוח בשלב ראשון ובשלבים מאוחרים יותר כולל טיפולים מניעתיים ושיקומיים בהתאם לנזק שנגרם.
במקרים מסוימים מומלץ לנתח את החולים על מנת לשחרר את החסימה במידה ונוצרה בעורקי התרדמה (עורקי הקרוטיד).
הקשר בין קרישיות יתר לבין שבץ מוחי
בשנת 2010 נערך מחקר רפואי שבדק את מידת השכיחות של שבץ איסכמי במדינת ישראל. ממצאי המחקר העלו תמונה מעניינת לפיה עשרים אחוז מהאוכלוסייה המבוגרת בישראל סבלו משבץ מוחי וכי מדי שנה מתרחשים חמישה עשר אלף מקרי שבץ בישראל.
רובם המוחלט של מקרי השבץ בארץ מופיעים על רקע איסכמי כשאחד מגורמי הסיכון שעלולים להביא להיווצרות שבץ מסוג זה הוא קרישיות יתר של הדם. כמו כן, קרישיות יתר של הדם היא בין הגורמים המרכזיים שמובילים לשבץ מוחי בקרב האוכלוסייה הצעירה.