שבץ מוחי היא מחלה עם השלכות רבות, אשר בדרך כלל דורשת תהליך שיקום ארוך וממושך אשר גם בסיומו, לא תמיד ניתן לחזור למצב המקורי ולבריאות הפיזית והנפשית שהיתה מלפני המחלה.
הפגיעה במוח משפיעה כמעט על כל מערכת בגוף, ולכן בתהליך השיקום חשוב מאוד לעבוד עם אנשי מקצוע מתאימים, אשר יצליחו להביא לשיפור בכל אחת מהמערכות הפגועות, ושבסופו של דבר ניתן יהיה להגיע לשיפור כללי וחזרה לחיים סבירים.
תמיכה נפשית
אירוע מוחי גורם לפגיעה נפשית קשה במיוחד, מכיוון שבאופן פתאומי הוא הופך את החולה לנכה ונזקק. אנשים רבים שעברו אירוע מוחי מפתחים מצבים פתולוגיים כמו דיכאון וחרדה, המשפיעים מאוד על חייהם ומעכבים את מהלך הטיפול. במקרים אלה, על בני המשפחה להעניק תמיכה נפשית, ואנשי מקצוע יכולים לעזור לשפר את המצב הנפשי על ידי מספר סוגי טיפולים במרכזי השיקום שפזורים ברחבי הארץ.
שיקום במישור הקוגניטיבי
אנשים העוברים אירוע מוחי סובלים בדרך כלל מפגיעה קוגניטיבית ברמה כלשהי. כלומר, אנשים אחרי אירוע מתקשים לתכנן את פעולותיהם, ולא מצליחים בפעולות כמו קריאה, זיכרון, תקשורת, מודעות או ביצוע פעולות מורכבות.
כחלק מהטיפול באירוע מוחי, מנסים אנשי מקצוע מתאימים להחזיר למטופלים את היכולת הקוגניטיבית על ידי ביצוע תרגילים שונים ושימוש בטכניקות מסוגים שונים, בדרך כלל לוקח זמן רב להחזיר את התפקוד הקוגניטיבי, אך טיפול ממושך וסבלנות רבה מצד המטפל ובמטופל יכולים לעזור להגיע לתוצאות טובות.
שיקום במישור הפיזי
שבץ מוחי עשוי לגרום לחולשת שרירים ושיתוק בצד אחד של הגוף, וכמו כן להביא להפרעה בקואורדינציה ובשיווי המשקל. מלבד זאת, אנשים רבים סובלים מעייפות קשה וקשיי שינה לאחר אירוע מוחי, וחלק ממטרת הטיפול היא לשפר את איכות החיים של המטופלים. עבודת השיקום במישור הפיזי מתבצעת על ידי פיזיותרפיה, וביצוע תרגילים שונים העוזרים להחזרת היכולת המוטורית ולשיפור ברמה הפיזית.
שליטה בסוגרים
בעיה נוספת העלולה להתעורר אצל אנשים הסובלים מאירוע מוחי היא הפרעה בשליטה על הסוגרים שגורמת לתופעה מביכה של בריחת שתן. במקרים אלה, מנסים לטפל בבעיה באמצעות פיזיותרפיה וביצוע תרגילים המאפשרים לשלוט בשלפוחית השתן ובפעולת המעיים.
חזרה לנהיגה אחרי אירוע מוחי
לאחר שבץ מוחי, חשוב לחזור לנהיגה רק בהמלצת הרופא ולהמתין לפחות חודש מרגע האירוע המוחי ועד העליה על ההגה. ההמלצה על החזרה לנהיגה קשורה כמובן לחומרת השבץ, הנכויות שנשארו והמגבלות אשר נגרמו למטופל כתוצאה מהשבץ. בכל מקרה, מותר לחזור לנהוג רק באישור הרופא, וגם אז חשוב לחזור לנהיגה בהדרגה.
סיוע של אנשי מקצוע
תהליך השיקום לאחר שבץ מוחי הוא תהליך ארוך וקשה, אשר כולל סדרת טיפולים המתבצעים על ידי מספר אנשי מקצוע. המטפלים המסייעים לשיקום לאחר השבץ המוחי הם:
- רופאים – רופאים מכל מקצועות הרפואה אחראים לטיפול במערכות שנפגעו כתוצאה מהשבץ המוחי במטרה להחזירן לפעילות תקינה. בין היתר, הרופאים אחראים לרשום תרופות, להמליץ על טיפולים כירורגיים וטיפולים אחרים.
- פיזיותרפיסטיים – בעלי תפקיד מרכזי בהחזרת היכולת הפיזית לאנשים שעברו שבץ מוחי. הפיזיותרפיסטים עוזרים לשיקום על ידי תרגילים שונים, טיפולים על ידי אמצעים מיוחדים וטכניקות שיקומיות רבות במטרה להביא לשיקום היכולת הפיזית.
- הידרותרפיה – טיפולי הידרותרפיה אשר נעשים במים, נחשבים לטיפולים יעילים מאוד המסייעים לשיקום יכולותיהם המוטוריות של נפגעי אירוע מוחי.
- מרפאים בעיסוק – תחום מקצועי נוסף המסייע רבות בתהליכי השיקום ובעיקר בשיפור היכולת הקוגניטיבית.
- פסיכולוגים, עובדים סוציאליים, יועצים – אירוע מוחי גורם לפגיעה נפשית קשה, ונחשב למחלה קשה ביותר במישור הפסיכולוגי למטופל ולמשפחה. ולכן לפסיכולוגים, עובדים סוציאליים ויועצים תפקיד חשוב ביותר בתמיכה נפשית ומציאת מסגרת מתאימה למטופל במקרה הצורך.
- קלינאי תקשורת – אחראים על החזרת יכולת הדיבור, ובעלי תפקיד מרכזי אצל מטופלים הסובלים מהפרעות תקשורת.
- דיאטנים – לאחר אירוע מוחי חשוב להקפיד על תזונה מתאימה המספקת את כל צרכי הגוף, ובמקרים אלה פונים לדיאטנים.
ראו גם:
משחקי וידיאו לשיקום משבץ מוחי