לחץ תוך גולגולתי הוא הלחץ בו נמצא נוזל המוח בתוך הגולגולת. הערכים התקינים של לחץ תוך גולגולתי הם 10-15 מ"מ כספית, ובמידה והלחץ התוך גולגולתי עולה עשויים להופיע סימנים שונים המבטאים את לחץ הנוזל על רקמת המוח. בהקשר של שבץ, לחץ תוך גולגולתי מוגבר מופיע בעיקר במקרים של שבץ המורגי, בהם קיים דימום מוחי המגביר את הלחץ התוך גולגולתי וגורם לכן ללחץ על המוח ולפגיעה בו.
מדוע מופיע לחץ תוך גולגולתי בשבץ המורגי?
שבץ המורגי מופיע בדרך כלל לאחר קרע במפרצת או דימום מוחי מסיבות אחרות. במקרים אלה, יוצא דם אל חלל המוח או אל החלל התת עכבישי (בין פני השטח של המוח לגולגולת) ומעלה את נפח הנוזל. כתוצאה מהעליה בנפח הנוזל לאחר הדימום, הלחץ התוך גולגולתי עולה ומופיעים סימנים קלינים שונים.
הסימנים של לחץ תוך גולגולתי מוגבר
הסימנים של לחץ תוך גולגולתי מוגבר מופיעים כאשר יש שינוי מהיר וקיצוני בלחץ התוך גולגולתי. שינוי מסוג זה מאפיין בעיקר דימום מוחי משמעותי, ומעיד על חומרת המצב. במקרים של דימום קל, או מצבים אחרים הגורמים לעליה קלה והדרגתית של הלחץ התוך גולגולתי, לא מופיעים סימנים משמעותיים בגלל יכולת ההסתגלות של הגוף לשינויי המצב.
הסימנים החשובים של לחץ תוך גולגולתי מוגבר הם:
- כאב ראש – בדרך כלל כאשר מדובר בדימום מוחי ממפרצת זהו כאב ראש חמור ופתאומי, המחשיד מאוד לדימום תת עכבישי.
- הקאות – סימן אופייני מאוד של לחץ תוך גולגולתי מוגבר המבטא את הלחץ על מבנים מסויימים במוח הגורם להקאה.
- איבוד הדרגתי של מצב ההכרה – הלחץ התוך גולגולתי גורם ללחץ על רקמת המוח ולפגיעה הדרגתית המובילה לירידה במצב ההכרה.
- סחרחורת – מופיעה גם כן על רקע הלחץ על המוח.
- פרכוסים וחולשת שרירים – במקרים שהדימום הוא מוקדי ולוחץ על אזורים מסויימים במוח עלולים להופיע פרכוסים או חולשת שרירים בצד אחד.
גורמים נוספים ללחץ תוך גולגולתי מוגבר
מלבד שבץ מוחי, אשר עשוי לגרום לדימום המוביל ללחץ תוך גולגולתי מוגבר, עליה בלחץ התוך גולגולתי עלולה להופיע גם כתוצאה מגורמים אחרים:
- תהליך תופס מקום – מצבים כמו גידול מוחי או אבצס מוחי "תופסים מקום" בגולגולת וגורמים לכן לעליה בלחץ התוך גולגולתי.
- דלקת קרום המוח – עלולה להוביל ללחץ תוך גולגולתי ולסימנים מתאימים.
- טראומה – במקרים שונים חבלת ראש גורמת לדימום תוך מוחי או לבצקת מוחית, הגורמים לעליה בלחץ התוך גולגולתי ולסימנים האופייניים.
- שימוש בתרופות – קיימות תרופות שגורמות לתופעות לוואי של עליה בלחץ התוך גולגולתי (תרופות כמו סטרואידים וסוגים שונים של אנטיביוטיקה)
ולכן, לא תמיד סימנים של לחץ תוך גולגולתי מוגבר מעידים על שבץ, ויש לבצע בירור לאטיולוגיה על ידי בדיקת CT ובדיקות עזר נוספות.
טיפול בלחץ תוך גולגולתי מוגבר במקרים של שבץ
לאחר אבחון שבץ מוחי אשר גרם לדימום שהוביל ללחץ תוך גולגולתי מוגבר, יש לבצע מאמצים על מנת להפחית את הלחץ התוך גולגולתי ולהקטין את הפגיעה. הטיפול בדימום כולל בדרך כלל ניקוז, המתבצע על ידי החדרת נקז למוח אשר מוציא את הדם ועוזר להורדת הלחץ התוך גולגולתי. למרות שזאת נראית פרוצדורה דרמטית, מדובר בפרוצדורה פשוטה יחסית אשר גם נחשבת לבטוחה, וחשובה מאוד לטיפול בבעיה.
במקרים קשים יותר ניתן לבצע ניתוח בשם קרניוטומי, בו פותחים את הגולגולת ומאפשרים לדם לצאת החוצה. ניתוח מסוג זה מתבצע בעיקר לאחר טראומה, וכמעט ואינו נדרש במקרים של דימום כתוצאה משבץ. יש להדגיש, שניקוז הדם אמנם גורם לירידה בלחץ התוך גולגולתי, אך במקרים של שבץ עם מפרצת מדממת אינו פותר את הבעיה, ויש לסגור את המפרצת המדממת בצנתור או בדרכים כירורגיות אחרות.