האירוע המוחי עלול להופיע אצל צעירים באופן מפתיע, ובמידה וזה קורה חשוב מאוד לעשות את הבירור המתאים על מנת לזהות את הגורם לו ולטפל בו. יש להדגיש שאירוע מוחי הוא מצב אפשרי בצעירים, ובכל מצב של כאב ראש חמור ופתאומי, תחושת בלבול או חולשת שרירים יש להגיע באופן מיידי אל הרופא להמשך בירור. יש לציין כי לעיתים נדירות, מופיע שבץ מוחי בילדים ולרוב זהו שבץ המורגי.
סיבוכים מחיסוני קורונה יכולים להיות גורם לאירוע מוחי גם בגיל צעיר
לא מעט מחקרים בינלאומיים מדגישים את החשיבות של מודעות לאפשרות של סיבוכים נוירולוגיים, במיוחד שבץ וקרישי דם במוח, לאחר חיסון נגד קורונה COVID-19. למרות שאירועים אלה נדירים, הם דורשים תשומת לב מיוחדת בשל חומרתם הפוטנציאלית. המחקרים קוראים לביצוע מחקר נוסף ולפיתוח הנחיות קליניות ברורות לטיפול במקרים אלה, תוך הדגשת הצורך בגישה זהירה ומותאמת אישית לכל מטופל.
מפרצת מוחית כגורם לאירוע מוחי בגיל צעיר
אחד המצבים הנפוצים ביותר המובילים לאירוע מוחי בצעירים הוא מפרצת מוחית. מפרצת היא הפרעה בכלי דם בה קיימת חולשה של דופן כלי הדם המובילה להתרחבות הדופן. אנשים רבים חיים עם מפרצת ללא כל בעיה, ופעמים רבות מזהים מפרצות באופן מקרי מבלי שיגרמו להופעת סימפטומים.
מכיוון שהמפרצת מורכבת מדופן חלשה של כלי דם, עליה בלחץ הדם באופן פתאומי עשויה לגרום לקריעת המפרצת ולדימום מוחי. הסימן העיקרי למפרצת מוחית מדממת הוא כאב ראש פתאומי וחמור ביותר, אשר ללא טיפול מהיר עשוי לגרום למוות.
הדימום מהמפרצת מופיע בדרך כלל לאחר עליה פתאומית בלחץ הדם, כמו לדוגמא במצבי סטרס או פעילות גופנית, ומקרים של דימום ממפרצת מוחית מופיעים חדשות לבקרים אצל ספורטאים, חיילים וצעירים נוספים. חשוב לציין שבמקרה של זיהוי המפרצת ניתן לטפל בה על ידי צנתור, ובמידה והדימום המוחי התגלה בזמן והוענק טיפול יעיל, המצב יכול לחזור לקדמותו מבלי להשאיר סיבוכים עתידיים.
AVM כגורם לשבץ מוחי בגיל צעיר
AVM – atriovenous malformation הוא מצב בו צבר כלי דם הכולל עורקים וורידים מופיע בצורה פתולוגית במוח. בדרך כלל מדובר במצב מולד אשר לא ניתן לזהות ולאבחן באופן מוקדם. במקרים שונים, צבר כלי הדם עלול להיקרע ויכול להופיע דימום מוחי הגורם לכאב ראש קשה, פרכוסים וכו'. כפי שנאמר, מכיוון שמדובר בהפרעה מולדת, בדרך כלל לא ניתן לדעת מראש על קיומו של ה-AVM, אך לאחר האבחון ניתן לטפל בו בדרכים שונות.
קרישיות יתר
קרישיות יתר עשויה לגרום לשבץ איסכמי, ונחשבת לגורם חשוב ביותר לשבץ מוחי בצעירים. בדרך כלל, מערכת הקרישה של הגוף אמורה לפעול באיזון, כך שלא יווצרו קרישי דם לשווא. אצל אנשים הסובלים מקרישיות יתר (בגלל סיבות שונות), עלולים להיווצר בגוף קרישי דם במקומות שונים אשר בסופו של דבר יכולים להגיע למוח ולגרום לחסימת כלי דם ולשבץ. הגורמים העיקריים לקרישיות יתר בצעירים:
- מחלות סיסטמיות – קיימות מחלות סיסטמיות הגורמות לקרישיות יתר, כמו לדוגמא תסמונת אנטי פוספוליפיד (APLA) או מחלת לופוס.
- עישון – עישון מזיק לבריאות באופן כללי ועשוי לגרום לקרישיות יתר. יש לציין שקרישיות היתר מופיעה גם אצל אנשים המעשנים 1-2 סיגריות ביום, ולכן חשוב מאוד להימנע ככל שניתן מעישון.
- גלולות למניעת הריון – אחד הגורמים הבולטים לקרישיות יתר, ואחת מתופעות הלוואי הידועות של גלולות הוא יצירת קרישים. יש לציין שנשים המשתמשות בגלולות ומעשנות נמצאות בסיכון גבוה מאוד לפתח קרישי דם ומחלות כמו אירוע מוחי ותסחיף ריאתי, והעישון בזמן השימוש בגלולות אסור בהחלט.
מומי לב מולדים
מומים מולדים של עשויים לגרום גם כן ליצירת קרישי דם. זרימת הם הפתולוגית בין מדורי הלב עלולה לגרום ליצירת קרישים אשר יכולים לעשות את דרכם אל המוח. כמו כן, מומים במחיצה עלולים לגרום במצבים של קרישיות יתר להגעת קרישי דם מהמערכת הורידית (תופעה שכיחה) אל המערכת העורקית ומשם אל המוח ולגרום לאירוע מוחי.
אולי יעניין אותך גם:
קורונה ושבץ מוחי – האם יש קשר בין השניים?