החל מגיל 45 ומעלה, נשים נוטות לשאת בסימני הזמן, וזהו טווח הגיל אשר בו הסיכון ללקות בשבץ מוחי מתחיל להיות משמעותי. הסיבה בגינה יש לתת את הדעת על העובדות היא כי רוב הנשים אינן חושבות על סיכוני השבץ, עד גיל מבוגר בהרבה, ואז זה עלול להיות מאוחר מידי.
ככל שנשים מתקדמות לתוך שנות גיל המעבר, והאסטרוגן כבר אינו מגן עליהן כפי שהיה בעבר, הן מתחילות להיות ויותר ויותר בסיכון ללקות במחלות לב ושבץ. בגיל 65 נשים נמצאות בסיכון מוגבר למחלות אלו בהשוואה לגברים, ויש לגלות ערנות לסימנים.
הגורמים לשבץ מוחי בנשים
הגורם הנפוץ ביותר לשבץ מוחי בקרב נשים הוא מחלת טרשת עורקים, במהלכה מתבייתים גושי שומן על דפנות כלי הדם, גורמים ליצירת פלאק וטסיות דם, המובילים לחסימת מעבר הדם.
במצב זה, נחסמת זרימת הדם אל המוח ובתוך זמן קצר, מתחיל תהליך מוות בתאי המוח. מערכת העצבים בגוף אינה יכולה לייצר תאי מוח מחודשים, ולכן הנזק עלול להיות, כמעט תמיד, בלתי הפיך.
תסמיני שבץ
תסמיני השבץ דורשי התייחסות מיידית. הם כוללים, בין היתר, הזעה פתאומית, תחושת לחץ בחזה, ראייה מטושטשת וחוסר יכולת להרים את היד. במקרים אלו, יש להגיע מיד לחדר המיון על מנת לקבל טיפול חירום. גם אם אישה מקפידה על בריאותה באופן שוטף וכללי, המצב עלול להתרחש בשל גורמים שונים ואין להתעלם מהסימנים.
סימני שבץ כוללים:
- חוסר תחושה או חולשה פתאומית בפנים, בזרוע או ברגל, במיוחד בצד אחד של הגוף.
- בלבול פתאומי.
- ראייה מטושטשת בעין אחת או בשתי העיניים.
- בעיות הליכה פתאומיות.
- סחרחורת.
- איבוד שיווי המשקל.
- כאב ראש פתאומי חמור ללא גורם ברור.
אין צורך להמתין עם הופעת תסמינים אלו או להפחית בחשיבותם, ויש לגשת מיד לטיפול רפואי, גם אם מופיע רק אחד מתסמינים, היות ויתכן שמתרחש מצב של שבץ.
אבחון שבץ מוחי
החל מגיל ארבעים ומעלה, נשים צריכות להיבדק באופן קבוע לרמות הטריגליצרין (סוכרים), שומנים בדם וכולסטרול, הטוב והרע בדם. תוצאות בדיקות אלו מייצגות את הערכת הסיכון למחלות לב, טרשת עורקים וסיכון אפשרי לשבץ מוחי.
על פי תוצאות המבדקים, אישה נדרשת להיות מטופלת בטיפול תרופתי (אשר יכול להיות משולב עם טיפול טבעי), ולשנות את אורח חייה, כולל הרגלי התזונה, והקפדה על פעילות גופנית קבועה. רמת הכולסטרול הרצויה צריכה להיות מתחת ל-160 לאדם בריא, ומתחת ל-130 בקרב חולי טרשת עורקים.
הטיפול
הטיפול הניתן למצב של שבץ מוחי בנשים, לאחר שהתרחש, הוא טיפול מיידי בחדר המיון, שם מבוצעות בדיקות לזיהוי הגורם המדויק לשבץ, ומתן טיפול המשתנה מאישה לאישה, על פי התסמינים, מועד התרחשות השבץ, הגורמים, וידיעת אורח החיים שעלול להשפיע, כגון הרגלי תזונה, חוסר פעילות גופנית, משקל יתר, ועוד.
לכן, מעדיפים רופאים להתרכז בטיפול בנשים בעיקר באמצעות טיפול מניעתי, המתבצע בעיקר במתן סטטינים, אשר נועדו להפחית באופן משמעותי את הרמה הכוללת של הכולסטרול בכבד ובדם, כמו גם להפחית את ערך הסוכרים בדם. טיפול תרופתי זה נועד להפחית את הסיכון לאירועים מוחיים, מחלות לב והפחתת התמותה בטרם עת.
בשנת 2014 פרסמו איגוד הלב האמריקאי והאגודה האמריקנית לשבץ רשימת הנחיות להפחתת התמותה משבץ מוחי אצל נשים.
טיפול טבעי
עולם הרפואה חלוק בדעותיו לגבי יעילות הטיפול הטבעי למניעת שבץ מוחי בקרב נשים, וממליצים בעיקר על אכילת דגים לפחות פעמיים בשבוע, צריכה קבועה של אומגה 3, כמו גם צריכת ויטמין C ו-E והפסקת עישון, כדרך למנוע מחלות לב.
הטיפול הטבעי המשמעותי יותר למניעת שבץ הוא מתן פיטוסטרולים, המפחיתים את רמת הכולסטרול ונמצאים גם בירקות, פירות, דגנים ואגוזים. אך למרות יעילותם כטיפול מניעה, יש לצרוך אותם רק בשילוב הטיפול הרפואי.
בנוסף, יש להגיע אל הרופא באופן קבוע, לפחות אחת לחודשיים, לאחר ביצוע בדיקות דם, על מנת להעריך באופן שוטף את המצב ולשנות את הטיפול בהתאם.
אולי יעניין אותך גם:
האם גרייה חשמלית תוכל לסייע למחלימים משבץ מוחי בתהליך השיקום?