שבץ מוחי הוא אחד מגורמי המוות הנפוצים ביותר בעולם המערבי, כאשר בישראל הוא מדורג במקום השלישי המדאיג, עם כ-15,000 מקרים לפחות מדי שנה. מה שאסור לשכוח הוא שגם מקרי שבץ מוחי רבים שלא נכנסים לסטטיסטיקה העגומה של נתוני התמותה, עלולים לטמון בחובה פגיעה מוחית בלתי הפיכה לאדם שחווה את השבץ, עד לרמה של נכות קבועה. לכן חשוב לזהות בהקדם את התסמינים המזוהים עם השבץ המוחי ולפנות למיון מייד, לקבלת טיפול שעשוי להציל חיים או למנוע פגיעה חמורה לצמיתות.
במהלך השנים גדל מספר הפתרונות הרפואיים והטיפולים לאחר שבץ מוחי, כשאחת הסיבות לכך היא התפתחויות טכנולוגיות. במאמר הבא נציג בפניכם את האפשרות לשלב גרייה חשמלית ברזולוציה גבוהה בתהליך השיקום, וננסה להחליט האם מדובר בפתרון שעשוי להקל מאוד על האנשים הנמצאים בתקופת השיקום הארוכה לאחר אירוע מוחי שעברו.
מהי גרייה חשמלית? וכיצד היא פועלת?
הצעד הראשון הוא להבין כיצד בדיוק מתבצעים טיפולים באמצעות גרייה חשמלית למטרה החשובה הזו.. המדובר הוא בטיפול במסגרתו מחברים את הגוף – הקרקפת, במקרה הזה – לאלקטרודות ייעודיות, אשר אחריות על אספקת זרם חשמלי בעוצמה נמוכה לאזור. בחירת המיקום הספציפי של האלקטרודות נעשית לאחר מיפוי מקיף של מצב המוח, שמאפשר לראות אילו אזורים בדיוק נפגעו בעקבות השבץ או האירוע המוחי.
העיקרון המנחה בשיטה הטיפולית היא שבכוחו של הזרם החשמלי, המותאם לאזור הפגיעה, יכולות רקמות המוח לפעול בצורה שתיצור אפשרות למעקפים לאזורים הנפגעים. המשמעות היא שזרימת הדם יכולה להיעשות בצורה משופרת – והרי ידוע ששבץ מוחי מתרחש כתוצאה מהפסקה פתאומית ובלתי צפוייה בזרימת הדם לרקמת המוח – מה שעשוי להקטין את ממדי הנזק שהאדם חווה ולקרב אותו לעבר ההתאוששות מהאירוע הקשה שחווה.
חשוב להדגיש כי ביצוע הגרייה החשמלית אצל מומחה לתחום, באמצעות ציוד תקין וחדיש, לא אמור להיות כרוך בסיכונים או בתופעות לוואי כלשהן. כל האדם עלול לחוש הוא תחושה קלה של עקצוץ, אליה מתרגלים מהר מאוד במהלך הטיפול. עם זאת חשוב לקחת את הטיפולים במלוא הרצינות, לחשוב עם רופא המכיר את מאפייני המקרה עד כמה הטיפול יכול לסייע ולבחור בבעל מקצוע ותיק ומנוסה.
גרייה חשמלית כחלק מתהליך השיקום המלא
עם כל הכבוד ליתרונותיו של הגירוי החשמלי ברזולוציה גבוהה, ברור שהוא לא יכול לחולל פלאים. גם כאשר הטיפול מצליח, האדם עדיין עלול לחוות במידה מסוימת את תסמיני הפגיעה המוחית שעבר. עם זאת, התקווה היא שבאמצעות שילוב של טיפולי הגרייה החשמלית בהליך השיקומי של אותו אדם, ניתן להפוך אותו ליעיל יותר, לשפר את תוצאותיו ולקצר את הדרך עד להתאוששות המספקת מהאירוע המוחי.
טיפולי גרייה חשמלית עלולים להיות חסרי תועלת כאשר הם אינם מלווים בטיפולים שיקומיים מקיפים אחרים, המותאמים לאדם על פי המאפיינים שלו (למשל גיל), סוג האירוע שחווה, הפגיעה המוחית שנגרמה עקב כך וכן הלאה.
חשוב להדגיש כי התהליך השיקומי הוא מיסודו רב תחומי, וכולל מומחים כמו גם טיפולים מעולמות הרפואה השונים: הן רפואה קונבנציונלית והן רפואה משלימה. טיפולים סיעודיים שוטפים, טיפולי פיזיותרפיה לשיפור המצב המוטורי של האדם הנפגע וכן טיפולי ריפוי בעיסוק, פסיכולוג, נוירופסיכולוג או קלינאי תקשורת עשויים להביא למצב בו האדם יחוו שיפור ראוי בכל אחד מהמישורים של חייו.
לקריאה נוספת:
The Days and Months After a Stroke – UPMC