אירוע מוחי הינו אירוע פתאומי ובלתי צפוי אשר עלול לשנות את חייהם של החולה ובני משפחתו מן הקצה אל הקצה. לעתים אדם שהיה עד לאותו רגע אדם פעיל, עצמאי ומתפקד, הופך לאחר השבץ לנכה, מוגבל הזקוק לעזרת הזולת על מנת לבצע אפילו את פעולות היום יום הפשוטות ביותר.
לפגיעה הפיזית עלולות להתווסף פגיעות נוספות: שינוי אישיות, כאשר החולה עלול להפוך לרגזן, פגיעה קוגניטיבית כמו פגיעה בזיכרון, פגיעה ביכולת התקשורת, כגון קושי לדבר בצורה ברורה, ועוד. לכל השינויים הללו יש השפעה ישירה על החולה, אך גם על בני המשפחה המקיפים אותו. מאמר זה יתמקד בהשלכות של אירוע מוחי על בני המשפחה.
פגיעה כלכלית
במידה והאירוע המוחי אירע כאשר החולה נמצא עדיין בגיל העבודה, ובמידה והחולה עבד עד לזמן האירוע, עלול להיות מצב בו לאחר האירוע החולה לא יוכל עוד להמשיך לעבוד. במצבים אלה התמודדות המשפחה אינה פשוטה כלל, היא עלולה לחוות ירידה חדה במצב הכלכלי, ולהתרגל לרמת חיים נמוכה יותר מזו שהיו רגילים אליה.
אל הירידה בהכנסות מתווספת עליה בהוצאות כאשר יש צורך לרכוש ציוד רפואי, תרופות, עזרים שונים, עזרה סיעודית ועוד. במקרים מוסיימים, כאשר האירוע המוחי קרה בסמוך לאירוע דרמטי או חריג במקום העבודה, קיימת האפשרות להגיש בקשה לביטוח הלאומי לצורך הכרה באירוע המוחי כתאונת עבודה.
פגיעה בשגרת החיים
המגבלות שמטילה הפגיעה בחולה בעקבות האירוע המוחי, פוגעות בשגרת החיים אשר הייתה נהוגה בבית עד אז. למשל, אם האירוע המוחי אירע לאם המשפחה, והיא זו שהייתה אחראית על הבישול וטיפוח משק הבית, אזי בני המשפחה יצטרכו להתרגל לשגרת חיים שונה מזו שהיו רגילים לה.
אם הגבר נהג לחזור מעבודתו מאוחר או לצאת מוקדם, הוא יצטרך לעשות שינוי בסדר יומו על מנת שיוכל לסייע לאשתו החולה ברחצה, הטיפול במשק הבית וכדומה. דוגמה נוספת: אם האירוע המוחי אירע לגבר שיש לו נכדים והוא נהג לטפל בנכדיו בשעות אחר הצהרים, הרי שילדיו יצטרכו למצוא פתרון אחר, כאשר הוא לא יוכל להמשיך ולעזור כפי שהיה רגיל.
פגיעה במערכת היחסים ובמשפחה
פעמים רבות החולה הופך להיות תלוי בבני משפחתו, לעתים בטיפול אינטימי ורגיש. גבר שהיה עצמאי ומכובד יזדקק לכך שבני משפחתו ירחצו אותו ואף יחליפו לו טיטול. ישנם מצבים בהם חולה נזקק אפילו להאכלה לאחר אירוע מוחי.
בני המשפחה עלולים לחוות קושי רב בטיפול כה פיזי, בירידה כה חדה בתפקודו של אדם אהוב, כאשר המראה הוא קשה, החוויה קשה (למשל בת שצריכה לרחוץ או להחליף טיטול לאביה), וההשפעה על מערכת היחסים קשה ביותר.
התמודדות עם שינוי אישיותי או קוגניטיבי
אירוע מוחי עלול לגרום לשינוי משמעותי באישיותו של אדם או ביכולת הקוגניטיבית שלו. פעמים רבות לאירוע מוחי ישנן השלכות נפשיות לא פשוטות: אחוז ניכר מן החולים שחוו אירוע מוחי עלולים ללקות בדיכאון קליני. ההתמודדות של בני המשפחה עם חולה נתון בדיכאון הינה קשה ומאתגרת.
אופיו של אדם עלול להשתנות, וכך אדם יכול להפוך משמח ואופטימי לרגזן ואף תוקפני. גם מבחינה קוגניטיבית החולה עלול להיפגע – יכולות של זיכרון נפגעות לא אחת ואף יכולות קוגניטיביות אחרות, דבר שהופך את החולה לתלוי בבני משפחתו ומערער את האיזון המשפחתי.
כיצד מתמודדים?
הדבר החשוב ביותר הוא לא להדחיק את הקושי. הקושי קיים, והוא לגיטימי ונורמטיבי. במצבים בהם בני המשפחה חווים קושי, מומלץ כי יפנו לקבל תמיכה ועזרה מקצועית על מנת לעזור להם להתמודד עם המצב החדש ולצאת ממנו מחוזקים.
בחלק מן המחלקות בבתי החולים או בקופות החולים ניתן להשתתף בקבוצות טיפוליות לבני משפחה המטפלים בחולה לאחר אירוע מוחי. כמו כן ניתן לפנות לצוות הטיפולי בבית החולים או בקופת החולים לקבלת סיוע ותמיכה.