קסרלטו היא תרופה חדשה המשמשת כנוגדת קרישה ומסייעת במניעת שבץ מוחי. אחד המנגנונים ליצירת שבץ מוחי הוא שליחת קרישי דם מהלב אל המוח. אירועים מוחיים במנגנון זה מופיעים בעיקר אצל אנשים הסובלים ממחלות לב, ובעיקר במקרים של פרפור פרוזדורים – הפרעת קצב נפוצה ביותר אשר פוגעת בכיווץ התקין של עליות הלב.
מכיוון שזרימת הדם בתוך הלב אינה מתבצעת כראוי אצל חולים עם פרפור פרוזדורים, קיים סיכון מוגבר ליצירת קרישים, ורוב הרופאים ממליצים על טיפול בנוגדי קרישה כמו קומדין.
בשנים האחרונות, פותחו מספר נוגדי קרישה חדשים, אשר ככל הנראה יתפסו בעתיד את מקומו של הקומדין. קסרלטו (הידועה בשם הגנרי ריברוקסבאן) היא אחת התרופות החדשות, אשר משמשת כנוגד קרישה במנגנון של עיקוב פקטור Xa. מחקרים שונים הראו שהשימוש בקסרלטו יעיל מאוד למניעת שבץ מוחי בדומה לקומדין, אך נוח יותר לשימוש, גורם לפחות דימומים וגורם לפחות סיבוכים.
מגבלות השימוש בקומדין
במשך שנים רבות, התרופה קומדין נחשבה לתרופה היעילה והשימושית ביותר למניעת אירועים מוחיים אצל חולי פרפור פרוזדורים. ואכן, חולים רבים היו מטופלים בהצלחה בתרופה, אשר השיגה תוצאות טובות ומנעה מקרים רבים של שבץ. עם זאת, קומדין היא תרופה עם חסרונות רבים, אשר לעתים יכולה לגרום למספר סיבוכים.
ראשית, שימוש בקומדין דורש ניטור קבוע של רמת תפקודי הקרישה, והתאמת מינון התרופה על פי בדיקות הדם. חולים אשר מטופלים בקומדין נדרשים לבצע בדיקת דם לתפקודי קרישה לעתים קרובות (בדרך כלל כל מספר שבועות) על מנת להבטיח שהתרופה פועלת במינון נכון ושתפקודי הקרישה שלהם הם בהתאם למצופה.
כמו כן, מכיוון שקומדין פועלת על ידי עיכוב ויטמין K, שינויים בתזונה כמו אכילת ירקות ירוקים יכולים להשפיע על תפקודי הקרישה. מלבד זאת, בדומה לתרופות אחרות ממשפחת נוגדי הקרישה, שימוש קבוע בקומדין מעלה את הסיכון לדימומים, בעיקר אצל חולים אשר אינם מאוזנים כראוי.
ניתן לסכם שהחיסרון הגדול ביותר של השימוש בקומדין הוא הצורך בניטור השימוש בתרופה: מינון גבוה מדי יגרום לדימומים, ואילו מינון נמוך מדי לא ימנע את הקרישיות ולכן לא יגן מפני אירועים מוחיים.
פיתוח של תרופות חדשות
החסרונות השונים של השימוש בקומדין הובילו לפיתוח של תרופות חדשות, וביניהן קסרלטו, אשר משמשת כנוגד קרישה יעיל ואיכותי. קסרלטו מגנה מפני שבץ מוחי בחולים הסובלים מפרפור פרוזדורים ללא צורך בניטור ועם סיכון מופחת לדימומים. בכך, קסרלטו נחשבת לנוחה יותר לשימוש ואיכותית יותר מהקומדין, ובשנים הקרובות ככל הנראה תשמש יותר ויותר חולים.
תרופאת קסרלטו נכללת בסל הבריאות ובשנת 2014 גם הורחב השימוש בה.
שימוש בקסרלטו למניעת שבץ
התרופה קסרלטו מאושרת לשימוש כחלק מסל התרופות למניעת שבץ מוחי במספר מקרים:
- חולים הסובלים מפרפור פרוזדורים ולמרות שימוש בקומדין עברו אירוע מוחי או אירוע מוחי חולף. במקרים אלה, ניתן להבין שהקומדין אינו מצליח להשיג רמת קרישיות טובה, ולכן בוחרים להשתמש בקסרלטו אשר נחשבת ליותר יעילה.
- חולים הסובלים מפרפור פרוזדורים ולא מצליחים לאזן היטב את רמת הקומדין. במקרים בהם הניטור השוטף של הקומדין הראה על חוסר איזון ברמת תפקודי הקרישה, ורמת INR של מעל 5 הופיעה לפחות פעמיים בשנה, בוחרים להפסיק את השימוש בקומדין ולהתחיל שימוש בקסרלטו.
- חולים הסובלים מפרפור פרוזדורים עם CHADS2 Score של 4 ומעלה.CHADS2 Score הוא שיטת ניקוד הקובעת את הקריטריונים להשתמש בנוגדי קרישה כטיפול מונע לשבץ מוחי בחולי פרפור פרוזדורים. הניקוד כולל אי ספיקת לב, יתר לחץ דם, גיל מעל 75, סכרת והיסטוריה של שבץ מוחי או אירועים מוחיים חולפים.
אולי יעניין אותך גם:
תרופות נוגדות קרישה מצילות משתקמים משבץ מוחי בעת הקורונה
טיפול בתרופות נוגדות דיכאון לאחר שבץ מוחי