שבץ מוחי היא מחלה בה אבחון וטיפול מהירים הם קריטיים, וטיפול מאוחר עלול לגרום לנזק ארוך טווח ואף למוות. רקמת המוח היא רקמה רגישה ביותר, ולכן במקרים של שבץ מוחי, בהם אספקת הדם למוח נפגעת באופן משמעותי יש להחזיר אותה בצורה מהירה ויעילה על מנת למנוע נזקים עתידיים.
השלב החשוב ביותר באבחון של אירוע מוחי הוא האבחון הביתי, המחייב הגעה מיידית לחדר המיון. חשוב להדגיש שכל אדם חייב להכיר את הסימנים הבסיסיים של שבץ מוחי, ובמידה והם מתחילים להופיע להגיע באופן מיידי אל חדר המיון לאבחון מדוייק וטיפול.
הסימנים הקליניים המשמעותיים של אירוע מוחי
קיימים מספר תסמינים של אירוע מוחי שקשה מאוד לפספס, ובמידה ואחד מהם מופיע יש להגיע מיד למיון:
- שיתוק בצד אחד (המיפלגיה) – בדרך כלל ניתן לזהות שיתוק של צד אחד של הפנים או הגפיים. לעתים ניתן להרגיש את הירידה בכוח וההפרעה בתפקוד המוטורי ולעתים אדם הצופה מהצד יכול להבחין ברפיון של שרירי הפנים בצד אחד. יש להדגיש ששבץ מוחי גורם כמעט תמיד לסימנים בצד אחד, וחולשת שרירים בשני הצדדים מרמזת על מצבים רפואיים אחרים (אשר בכל מקרה דורשים הגעה למיון).
- בלבול בדיבור – במידה ואדם מתחיל לדבר בצורה מבולבלת אשר לא אופיינית לו, זה עשוי להעלות את החשד לשבץ מוחי.
- איבוד שיווי משקל ונפילה – קיימים מקרים בהם הפגיעה המוחית גורמת להפרעות בקואורדינציה ונפילה. כאשר אנשים מבוגרים נופלים חשוב מאוד לשלול הפרעה בלב או שבץ מוחי, ולכן יש להגיע למיון.
- ירידה במצב ההכרה – כאשר אדם מתחיל לשקוע ולאבד את ההכרה, חשוב לבדוק את הסיבה לכך אשר יכולה גם להיות שבץ.
אבחון ביתי על ידי שיטת FAST
אחת הדרכים הפופולאריות לאבחנה ביתית של אירוע מוחי היא באמצעות שיטה פשוטה העוקבת אחר תסמיני האירוע המוחי ובודקת את קיומם. חשוב לזכור שאבחנה בשיטה זו עוזרת רק לחשד לאירוע מוחי, ועל מנת להגיע לאבחנה מדוייקת יש להגיע לחדר המיון.
שיטת FAST עוזרת לזכור את הסימנים השונים של האירוע המוחי, ובמידה ואחד או יותר מהם מופיע יש להזעיק אמבולנס או להגיע עצמאית למיון. שיטת FAST כוללת מספר שלבים אשר יש לעבור עליהם:
- Face – בדיקת הפנים לסימנים של שיתוק בצד אחד. רצוי לחייך ולבדוק שהחיוך ישר, לנפח את הפנים ולבדוק שוויון בשני הצדדים, להרים את המצח ולבצע כל תנועה אחרת של שרירי הפנים. ברגע שמבחינים באי שוויון בין שני הצדדים, זה מחשיד מיד לאירוע מוחי.
- Arms – בדיקת כוח הידיים. במקרים של אירוע מוחי הכוח הגס בשתי הידיים לא יהיה שווה. במקרים אלה, יכול להתפתח שינוי בתחושת הכוח בין שתי הידיים כאשר מרימים חפץ, או תחושת חולשה ועקצוץ ביד אחת.
- Speech – בלבול בדיבור או כל שינויים אחרים בשפה המופיעים באופן פתאומי מעלים מיד את החשד לאירוע מוחי. פעמים רבות החולים עצמם לא יבחינו בכך, ולכן במידה ואדם זר מבחין בשינויים בדיבור זה מחשיד מאוד לאירוע מוחי.
- Time – סימנים כאלה מופיעים באופן פתאומי, ופעמים רבות ניתן "לשים את האצבע" על הזמן שהם הופיעו. כמו כן, חשוב לזכור שבמידה ואחד הסימנים הופיע הזמן הוא קריטי, ויש להגיע למיון באופן מיידי.
אבחון על פי בדיקה נוירולוגית בסיסית
סוג נוסף של בדיקה, הנקרא בדיקת CPSS – Cincinnati pre hospital stroke scale, היא בדיקה נוירולוגית בסיסית ביותר אשר כל אחד (אפילו ילד) יכול לבצע בבית ללא בעיה. הבדיקה כוללת 3 שלבים:
- מבחן החיוך – חיוך שאינו ישר הוא סימן קלאסי לאירוע מוחי.
- הרמת ידיים בעיניים עצומות – ידיים שאינן באותו גובה מחשידות לאירוע מוחי.
- חזרה על משפט – מצב בו הנבדק לא מצליח לחזור על משפט פשוט, יכול להחשיד לאירוע מוחי.
ראו גם:
קסדה לאבחון שבץ מוחי