זה לא תמיד פשוט לזהות את הסימפטומים של שבץ מוחי בכלל ושבץ מוחי קשה בפרט, אך אם מזהים אותם ומקדימים לטפל סיכויי ההחלמה גדלים ואף ניתן להימנע מהישנות של שבץ מוחי.
שבץ מוחי קשה יוגדר ככזה לנוכח התוצאות שלו; אם הוא גורם לשיתוק, לתרדמת או מוות הוא נחשב מאסיבי וקשה, אך אם הנזק פחות קטלני השבץ יוגדר קל. שבץ מוחי קשה מתרחש כאשר אין זרימת דם וחמצן למוח במשך יותר מ-4 דקות רצופות, שבתורה גורמת לתאי המוח למות.
מהו אירוע מוחי קשה?
אירוע מוחי קשה הוא שבץ המשאיר אחריו סימנים ארוכי טווח, אשר בדרך כלל גורמים לנכות. האירוע הקשה מופיע באותו מנגנון פתופיזיולוגי של הפסקת אספקת הדם למוח, אך במקרים אלה הפגיעה ברקמת המוח קשה הרבה יותר ומשאירה נזק בלתי הפיך.
במקרים רבים של שבץ קשה ניתן להחזיר למטופלים את יכולותיהם מלפני השבץ, אך חשוב לזכור שלעתים, למרות מאמצי שיקום רבים, מצבם של המטופלים נשאר לא טוב.
סיבוכים פיזיולוגיים ופסיכולוגיים עקב שבץ מוחי קשה
אנשים העוברים אירוע מוחי קשה נותרים בדרך כלל עם אחד הסיבוכים האופייניים לשבץ המוחי. סיבוכים ארוכי טווח אלה נובעים מהפגיעה הקשה ברקמת המוח ומהנזק ארוך הטווח, וכוללים:
- שיתוק או חולשת שרירים – במידה והפגיעה היא באזורי התנועה של המוח, קיים סיכוי גדול לשיתוק או חולשת שרירים. בדרך כלל השיתוק מתבטא בצד אחד של הגוף, בגפיים או בפנים. למרות מאמצים רבים של שיקום ופיזיותרפיה, אצל חלק מהמטופלים קשה מאוד להחזיר לשרירים את יכולת התנועה ולכן אנשים אלה נאלצים להשתמש בעזרה.
- קשיים לדבר או לבלוע – שבץ מוחי קשה יכול לגרום לפגיעה קשה גם בשרירי הדיבור והבליעה, ולכן במקרים אלה מתקשים האנשים אשר עברו את האירוע הקשה לדבר או לאכול. בדרך כלל, מדובר בפגיעה הגורמת לאבדן שליטה על שרירי הפה והגרון אשר מתבטאת בהפרעות תקשורת כמו דיבור מגומגם וקשיי בליעה. במקרים אחרים, הפגיעה יכולה להיות במרכז הדיבור וההבנה שבמוח, ובמקרים אלה יתקשו החולים לדבר, לכתוב, לקרוא או לתקשר באופן כללי. פעמים רבות, טיפול על ידי קלינאית תקשורת יכול לסייע להחזיר את יכולות השפה, הדיבור והבליעה, והוא מומלץ מאוד במקרים כאלה.
- אבדן זיכרון – אנשים רבים אחרי שבץ מוחי מתלוננים על אבדן זיכרון. במקרים אלה הפגיעה המוחית הותירה הפרעה קשה ומנגנון הזיכרון ושליפת המידע במוח נפגע. במצבים אלה יכולים להיפגע כל סוגי הזיכרון כמו זיכרון לטווח ארוך או קצר, יכולת השליפה וכו'.
- הפרעה ביכולת השיפוט והמחשבה – אחד הסיבוכים של שבץ מוחי הוא פגיעה בלתי הפיכה ביכולת לבצע תהליך מסודר של מחשבה וביכולות השיפוט. אנשים רבים מתלוננים על כך שיכולת ההבנה שלהם נפגעה, הם אינם יכולים לעקוב אחר פקודות מורכבות או להבין דברים שאינם ממש פשוטים. יש לציין שגם במקרה זה מאמצי שיקום יכולים להועיל.
- כאב – אחד הסימנים החשובים והנפוצים לאחר אירוע מוחי קשה הוא כאב והרגשה מוזרה בחלקים מסויימים בגוף. השבץ יכול לגרום לאבדן תחושה לצד הרגשת עקצוץ לא נעימה באזור מסויים בגוף. מלבד זאת חלק מהאנשים עשויים להתלונן על רגישות לשינויי טמפרטורה, בעיקר לקור. מדובר בכאב קבוע שאינו מגיב לטיפול תרופתי ומופיע מספר שבועות לאחר האירוע המוחי.
- חוסר שליטה על סוגרים – בעיה נוספת העשויה להתפתח לאחר אירוע מוחי קשה הוא הפרעה בשליטה הרצונית על הסוגרים. ההפרעה נגרמת כמובן לאחר הפגיעה הבלתי הפיכה ברקמת המוח האחראית על הפעלת הסוגרים, ומתבטאת בבריחת שתן וצואה או לחילופין אצירת שתן ועצירות קשה. פעמים רבות ניתן לתרגל את הסוגרים ולגמול את המטופלים מחיתול, אך לא תמיד מאמצי השיקום מצליחים.
בעיות נפשיות על רקע שבץ מוחי קשה
ניתן להבין שאירועים מוחיים קשים מותירים את המטופלים עם נכות משמעותית, אשר מופיעה בפתאומיות ופעמים רבות גורמת למבוכה והשפלה. לא פעם, אנשים העוברים שבץ מוחי שהיו פעילים מאוד לפני האירוע נאלצים להשתמש בעזרה ואינם מתפקדים בצורה נורמלית, וכתוצאה עוברים סערה נפשית קשה.
לאחר שבץ מוחי מופיעים מקרים רבים של דיכאון הנובעים מחוסר יכולת וחוסר רצון לתקשר עם הסביבה וליצור קשרים חברתיים. יש לזכור שההפרעה הנפשית משפיעה מאוד על החיים של החולים וכמו כן מפריעה באופן חד משמעי לתהליך הטיפול, ולכן חשוב לעשות מאמצים לתמוך בהם ולקבל ייעוץ מתאים במקרה הצורך.