למניעת אירוע מוחי, לאותם אנשים הנמצאים תחת גורמי סיכון מסוימים, קיימים טיפולים תרופתיים רבים בעלי דרגת יעילות זו או אחרת.
גורמי סיכון אשר עלולים להחשיד לכיוון של הופעת אירוע מוחי הינם יתר לחץ דם, השמנת יתר ומיעוט פעילות גופנית, פרופיל שומנים בדם גבוה, נוכחות סוכרת או קיום סיפור משפחתי לטרשת עורקים. הטיפול התרופתי ניתן הן במטרה למניעה ראשונית והן במטרה למניעה שניונית, לאחר אירוע מוחי ראשון.
חלק מתרופות אלו, כדוגמת אספירין, פועלים במטרה למנוע את היצמדות טסיות הדם (טרומבוציטים) לכדי יצירת קרישי דם, לא באופן סלקטיבי כנגד כלי דם מוחיים. את האספירין יש לקחת במינון יומי באופן עקבי ותמידי.
אספירין נחשב לטיפול מניעתי יעיל יחסית אשר עמד במספר מחקרים מול תרופות פלצבו, במיוחד כאשר הוא ניתן באופן סלקטיבי לחולים בעלי אחד או יותר גורמי סיכון. עם זאת, יש לזכור כי הטיפול המניעתי הינו רק חלק ממערך כולל של אימוץ אורח חיים בריא יותר, אשר יכלול משטר תזונתי, פעילות גופנית והימנעות מעישון.
מנגנון הפעולה של האספירין
האספירין, אשר במקורו הינה תרופה משככת כאבים ומסייעת בהורדת חום, ידועה גם כמעכבת חומר המצוי בטסיות עצמן (טרומבוקסאן) אשר מסייע להן להיצמד זו לזו ולדפנות כלי הדם. למעשה, בעצם פעולה זו, האספירין מצליח למנוע את קרישת הדם, ולפעול "לדילולו".
תופעת לוואי שכיחה (אשר תלויה במינון גבוה) הינה אי נוחות במערכת העיכול, אשר עלולה אף לגרום לכיבים ולדימומים. כ – 6 אחוזים מהחולים עלולים לסבול מדרגה זו או אחרת של כתמים בעור, אשר עלולים להוות סימן אזהרה לדימומים חמורים יותר. בכדי להימנע מכך, יש לקחת את הכדור לאחר הארוחה, בלבד.
דימום במערכת העיכול או דימום מוחי הינו מצב קריטי ומסכן חיים, אשר מחייב את הפסקת התרופה, גם במחיר של סיכון. עם זאת, נראה כי ההשפעה המיטבית של אספירין, כאשר הוא ניתן לקבוצת חולים אשר נתונה בסיכון משמעותי באפן סטטיסטי, הייתה גדולה יותר מהחשש לסיכון זה, אשר הינו מחושב ל- 0.1%-0.2% לשנה.
תופעת לוואי נוספת אשר נמצאה במחקרים מסוימים, הייתה נטייה גנטית אשר הראתה עמידות למנגנן פעולה זה, ולמעשה לא הייתה כל השפעה על הטיפול התרופתי. בכל מקרה, אין להפסיק את נטילת התרופה על דעתו של המטופל בלבד, ללא התייעצות מקדימה עם רופא, כך שייעשה באופן הדרגתי ומתון.
מינוני אספירין
במניעה ראשונית, נעשו מחקרים רבים על יעילותו של האספירין כנגד אירוע מוחי, והוא הוכח כבטוח ומוריד סיכון ברמה זו או אחרת. במטרה למניעה שניונית, לאחר אירוע מוחי ראשון, מינון האספירין המקובל הינו 75 מ"ג עד 325 מ"ג ליום. רוב החולים בישראל מקבלים כדור יומי של 100מ"ג ביום. את האספירין יש לקחת רק על פי מרשם רופא, ותחת השגחתו הקפדנית.
אין ליטול כדור זה על דעת המטופל עצמו, מכיוון שהוא דורש מעקב ובדיקות דם קבועות. לפעמים, האספירין ניתן בשילוב עם תרופות דומות אחרות (כמו למשל דיפירידמול, או קלופידוגרל), אשר מייעל את פעילותן אף יותר, אולם מעלה את הסיכון לדימומים.
בישראל, ממחקרים שנעשו, נראה כי ישנם אנשים רבים יותר אשר נוטלים אספירין מאשר תרופות אחרות במטרה למניעת שבץ מוחי. זאת, למרות שקיימות תרופות נוספות (כמו פלביקס) בסל הבריאות, כך שההעדפה צריכה להיעשות על בסיס עובדתי, מוכח. קריאה וידע על כל אחת מהתרופות הקיימות, יאפשר את שאילת השאלות הנכונות אל מול הרופא המטפל וקבלת טיפול ספציפי ומתאים יותר.