גלולות למניעת הריון נועדו לדכא את הפעילות ההורמונלית התקינה בגוף האישה, ולמנוע את הביוץ. הביוץ מושרה על ידי הורמונים (גונדוטרופינים) המופרשים מבלוטת יותרת המוח (ההיפופיזה), שגורמים להתפתחות הבייציות ולהפרשת אסטרוגן ופרוגסטרון מהשחלות.
גלולות למניעת הריון מכילות אסטרוגן ופרוגסטרון סינטטים. מתן חיצוני של הורמונים אלו מחליף את הפעילות השחלתית מחד, ומאידך מדכא את הפרשת הגונדוטרופינים ומונע ביוץ רגיל.
אסטרוגן, קרישיות דם ואירוע מוחי
המרכיב ההורמונלי שבגלולה, ובייחוד אסטרוגן, משפיע על רקמות רבות בגוף. השפעותיו של אסטרוגן רבות מאוד, וטרם התגלו במלואן. מזה זמן רב ידוע שאסטרוגן קשור לקרישה מהירה יותר של הדם.
מצבים בהם גוף האישה מפריש כמויות גדולות של אסטרוגן הם מצבים שבהם היא חשופה יותר לאירועים של קרישיות (למשל בעת הריון). קריש דם שמתהווה באחד מהעורקים המובילים דם למוח יכול להוביל לחסימתה של אספקת הדם, ואירוע מוחי.
לאור נתונים אלו, עלו בעבר חששות שונים בדבר סיכון מוגבר לאירוע מוחי בעקבות נטילת גלולות למניעת הריון. ראוי לציין, שנשים הנוטלות גלולות למניעת הריון הן בדרך כלל צעירות, ולא נמצאות בקבוצת הסיכון הרגילה של אלו המועדים לסבול משבץ מוחי.
במהלך השנים גם השתנו המינונים ההורמונליים של הגלולות למניעת הריון, והופחתו בהדרגה. כיום המינון של האסטרוגן בגלולות נמוך מבעבר. האם גלולות למניעת הריון אכן מעלות את הסיכון לאירוע מוחי? אם כן, מה גודלו ומשמעותו של אפקט זה?
מחקרים עדכניים
מחקר חדש שפוקסם לאחרונה בכתב העת הרפואי היוקרתי The New England Journal of Medicine – NEJM ניסה לבחון שוב האם גלולות למניעת הריון אכן מעלות את הסיכון לאירוע מוחי. המחקר נערך בדנמרק, וכלל נשים בין הגילאים 15 ל – 40, ללא מחלות לב וכלי דם ידועות, שנטלו גלולות למניעת הריון.
המידע אודות הנשים נלקח מרישום רפואי לאומי, ולכן התאפשר לבצע מעקב בקנה מידה גדול. סך הכל נכללו במחקר 1,626,158 נשים, עם מעקב כולל של מעל 14,000,000 שנות אדם. סך הכל נצפו במחקר 3,311 מקרים של שבץ מוחי.
במחקר נתגלה, שהסיכון לאירוע מוחי בקרב נשים שנטלו גלולות המכילות אסטרוגן היה גבוה בשיעורים שבין 10% ל – 230% (סיכון כפול פי 2.3) בהשוואה לנשים שלא נטלו גלולות למניעת הריון. ההבדלים נבעו מסוגים שונים של אסטרוגן בגלולות, עם מינונים שונים.
נתונים אלו יכולים להטעות במידה רבה. למרות שנמצא שהסיכון היחסי לאירוע מוחי גבוה עם נטילת גלולות למניעת הריון, הרי שמכיוון שהסיכון הראשוני בקבוצת גיל זו נמוך מאוד, גם הסיכון המוחלט בעקבות נטילת הגלולות איננו גבוה. החוקרים מעריכים, שאצל כל 10,000 נשים הנוטלות גלולות למניעת הריון במשך שנה אחת, יופיעו שני אירועים של קריש דם עורקי (היכול להוביל לשבץ). שיעורים אלו עדיין נמוכים למדי.
בנוסף, קיים גם קשר בין גלולות, מיגרנה ושבץ מוחי שכן, נשים שסובלות ממיגרנה ונוטלות גלולות למניעת היריון מגדילות את הסיכון לללקות בשבץ מוחי פי 8.
מה מומלץ לעשות?
כדאי להבין, שהסיכון לאירוע מוחי בעקבות נטילת גלולות נמוך מאוד. נשים שמעוניינות בנטילת גלולות יכולות להיוועץ עם רופא הנשים ביחס לסיכון האישי שלהן לסבול משבץ מוחי.
כיום מקובל להמליץ על אמצעי מניעה שאינו גלולות לנשים עם בעיה משפחתית של קרישיות יתר או אירוע מוחי בגיל צעיר, המגבירים עוד יותר את סיכוייהן לחלות בשבץ, או לנשים עם גורמי סיכון משמעותיים אחרים (למשל נשים מעשנות מעל גיל 35). שאר הנשים יכולות להמשיך ליטול גלולות למניעת הריון על פי רצונן, והסיכון שלהן לסבול משבץ נמוך מאוד.