היא קצרה, בטוחה, לא פולשנית והיא נחשבת לבדיקה קריטית, אנחנו מדברים על בדיקת דופלר עורקי צוואר. בדיקה זו מאפשרת גילוי מוקדם של פגיעות מוחיות והיא יכולה להציל חיים. מהי בדיקת דופלר עורקי צוואר? מתי עורכים אותה? ומה היא מסוגלת לנבא? כל התשובות בשורות הבאות.
על בדיקת דופלר לעורקי הצוואר
בדיקת דופלר לעורקי הצוואר, אשר נקראת גם דופלר קרוטידים, היא בדיקה חשובה מאוד להערכת מבנה ותפקוד עורקי הצוואר. מדובר בבדיקה בטוחה, המתבצעת באמצעות מכשיר אולטרסאונד המדגים את זרימת הדם בעורקי הצוואר ומאפשר לזהות היצרויות על רקע טרשת עורקים.
בדיקה זו חשובה מאוד להערכת הסיכון לאירוע מוחי, מכיוון שעורקי הצוואר נוטים "לזרוק" תסחיפים אל המוח ולגרום לשבץ במקרים של רובד טרשתי משמעותי. זיהוי של הבעיה בשלב מוקדם מאפשר טיפול יעיל ומניעה של הופעת השבץ. כמו כן, קיימים מקרים בהם בודקים את עורקי הצוואר לאחר השבץ, על מנת לחפש את הגורם לשבץ ולטפל בו על מנת למנוע היארעות נוספת של אירוע מוחי.
עורקי הצוואר
לכל אדם שני עורקים בצוואר הנקראים העורקים הקרוטידיים. עורקים אלה אחראים על אספקת הדם למוח, ומספקים אליו דם המגיע מהלב. בדומה לכל עורק בגוף, גם עורקי הצוואר יכולים לפתח טרשת עורקים העלולה להסתיים בקריש דם וחסימה, ולכן חשוב לבדוק אותם על ידי בדיקת דופלר.
מתי מבצעים בדיקת דופלר עורקי צוואר?
בדיקת דופלר עורקי צוואר חשובה כאשר מזהים גורמי סיכון לאירוע מוחי. במקרים אלה, רוצים להעריך את מצב עורקי הצוואר במטרה להחליט האם יש צורך בטיפול כלשהו. בדיקת דופלר עורקי צוואר מומלצת במצבים הבאים:
- היסטוריה משפחתית וגנטיקה של אירוע מוחי או מחלות לב – אנשים עם בני משפחה אשר עברו אירוע מוחי או התקף לב נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח בעצמם מחלות דומות. ולכן, רופאים רבים ממליצים על בדיקת דופלר לעורקי הצוואר על מנת לבדוק האם יש צורך בטיפול מונע כלשהו.
- גורמי סיכון אחרים – נוכחות של גורמי סיכון למחלות כלי דם, כמו עישון, יתר לחץ דם, סוכרת, רמת כולסטרול גבוהה וכו' מגבירה את הסיכון לאירוע מוחי, ולכן במקרים כאלה מומלץ לבצע אחת לתקופה מסויימת בדיקת דופלר לעורקי הצוואר.
- הערכה לפני ואחרי ביצוע פרוצדורה – במידה ויש צורך לטפל בעורק הקרוטידי (על ידי סטנט או ניתוח), מבצעים את בדיקת הדופלר על מנת לראות בבירור מהו הטיפול אותו רוצים לבצע, היכן יש להתערב ומהי ההתערבות האפקטיבית ביותר. כמו כן, לאחר הטיפול מבצעים גם כן את בדיקת הדופלר על מנת להעריך מחדש את זרימת הדם ולבדוק האם הטיפול הצליח.
בדיקה בטוחה מאוד
בדיקת דופלר לעורקי הצוואר נחשבת לבדיקה בטוחה ביותר, וניתן לבצע אותה ללא חשש. בדיקת הדופלר מתבססת על מכשיר אולטרסאונד ולכן לא כוללת שימוש בקרינה או בחומרי ניגוד מסוכנים, ולכן אין כל מגבלה לבצע אותה ללא כל בעיה.
המלצות בהתאם לתוצאות הבדיקה
על פי תוצאות הבדיקה, המעריכה את זרימת הדם בעורקי הצוואר ניתן להחליט על המלצות לסוגים שונים של טיפול:
- שינוי אורח חיים – מומלץ בעיקר כאשר מדובר בשינויים פתולוגיים ב"תחילת דרכם", כלומר בשלבים מוקדמים ביותר של טרשת עורקים. במקרים אלה קיימת המלצה על ביצוע פעילות גופנית ושינוי התזונה לתזונה מופחתת שומן וכולסטרול.
- טיפול תרופתי שמרני – במקרים בהם המחלה מתקדמת יותר ויש חשש להתקדמות ולהחמרת המצב ניתן לטפל באמצעות תרופות כמו סטטינים להורדת רמת הכולסטרול בדם ואספירין להפחתת קרישיות הדם.
- טיפול פולשני – במידה והמצב מתקדם ביותר, וקיים חשש גדול לחסימה או לשליחת תסחיף ללא טיפול רדיקלי, מציעים למטופלים טיפול פולשני הכולל ניתוח להסרת הפלאק הטרשתי או צינתור להתקנת סטנט. שני הטיפולים יכולים לעזור מאוד לשיפור זרימת הדם ולהפחתת האפקט של טרשת העורקים התורם רבות להפחתת הסיכון לאירוע מוחי.