על סמך מחקרים עולה כי רוב מקרי השבץ המוחי ניתנים למניעה כאשר הגורם המשפיע ביותר הינו יתר לחץ דם. תשעה מכל עשרה מקי שבץ מוחי ניתנים למניעה תוך הקפדה על מספר כללים פשוטים כך עולה ממחקר אשר בוצע באוניברסיטת מקמסטר.
מחקר: ניתן למנוע את רוב מקרי השבץ המוחי
המחקר עקב אחר 27 אלף משתתפים אשר לקו בשבץ מוחי ברחבי העולם. המחקר התמקד בהשוואה בין אורח החיים שלם לזה של אנשים בריאים. הממצאים הראו את השפעתם של גורמים שונים על הסיכון ללקות בשבץ מוחים אשר התפלגו באופן הבא:
- יתר לחץ דם מעלה את הסיכון לשבץ ב-47.9%.
- חוסר פעילות גופנית – 23.3%.
- תזונה לא בריאה – 18.6%.
- עישון – 2.4%.
- צריכת אלכוהול – 5.8%.
בין כלל גורמי הסיכון לשבץ, נמצא כי הפחתה בלחץ הדם הביאה להגנה הגבוהה ביותר מפני שבץ מוחי. המחקר מאשש כי 10 גורמים מהווים 90% מהסיבות לשבץ מוחי בקרב כל המינים והגילאים ובכל האזורים. יתר לחץ דם נמצא כגורם מפתח בהפחתת הסיכון לשבץ מוחי ברחבי העולם.
מאפיינים ותסמינים
כ-15 אלף איש לוקים מדי שנה בשבץ מוחי ומהם נרשמים 2,400 מקרי מוות כאשר בנוסף שבץ מהווה את אחד מגורמי הנכות העיקריים. שבץ מוחי הוא תוצאה של חסימת כלי דם מוחיים המונעת העברת חמצן לאזורים במוח המוזנים על ידי אותו כלי דם.
כתוצאה מכך הופך האזור המוחי מוות בלתי הפיך ומותיר נזק לצמיתות. תסמיני השבץ משתנים על פי האזור אשר ניזוק כאשר בחלק מן המקרים האדם כלל אינו מודע כי לקה באירוע מוחי. סימפטומים אחרים כוללים שכחה, חולשה ובהייה. במקרים קשים בהם אספקת החמצן לאזורים האחראיים על מערכות הלב והנשימה מנותקת, עלול לגרום השבץ גם למוות.
רפואה מונעת
כאשר אנו מתמודדים עם בעיות בריאות שונות, ההתקפה היא ההגנה הטובה ביותר ולמעשה הכוונה היא לרפואה מונעת אשר מטפלת בגורמי הסיכון ומפחיתה או מנטרלת אותם:
ניתוח – מיועד למי שעבר אירוע מוחי קל במטרה לצמצם את הסיכון לאירוע נוסף. הניתוח כולל התערבות כירורגית אשר מגנה על כלי הדם הפגועים הזקוקים לתיקון. הניתוח מנקה את כלי הדם מגורמים בלתי רצויים הפוגעים בזרימת הדם. פעולה נוספת היא הצנתור, פעולה במהלכה מוחדר צינור זעיר אל כלי הדם הפגוע ומרחיב אותו.
תרופות – מיועדות למי שנמצא בקבוצת סיכון ועשויות לצמצם את הסיכון לשבץ:
- מדללי דם – תרופות המורידות את הסיכון להיווצרות קרישי דם.
- אספירין – מונעת בחלק מהמקרים היווצרות של כבות על דפנות כלי הדם העלולות לחסום את זרימת הדם.
- תרופות לטיפול בגורמי הסיכון המיועדות במקרים של סוכרת, יתר לחץ דם, עודף שומנים וכו'.
שינוי באורח החיים – טיפול בגורמים המעלים את הסיכוי ללקות באירוע מוחי מפחית את הסיכוי ללקות בשבץ:
- תזונה נכונה המותאמת למטופל באופן אישי וכוללת הפחתה בצריכת שומן מן החי ונתרן ומצד שני הגדלת צריכת הירקות והפירות, דגנים מלאים, קטניות ואגוזים.
- פעילות גופנית – משפיעה באופן חיובי על עודף משקל, יתר לחץ דם וסוכרת ומפחיתה את הסיכון לאירוע מוחי.
- הפסקת עישון
- הימנעות מתרופות מסוימות וגלולות המהוות סיכון במקרים של היסטוריה אישית ומשפחתית ספציפיות.
טיפול בבעיות רפואיות העלולות להוביל לשבץ
בעיות בריאותיות הידועות כמעלות את הסיכון לשבץ כוללות סוכרת, יתר לחץ דם ועודף משקל. בעיה נוספת המהווה גורם סיכון היא פרפור פרוזדורים, מצב בו קיימת הפרעה לעילות וקצב הלב.
ניתן להוריד את הסיכון לאירוע מוחי באמצעות נקיטת מספר צעדים הקשרים בבריאות הגוף, זהו תחום מורכב אשר מחייב התייעצות עם גורם וסמכות מקצועיים על מנת לקבוע ולהתאים מהם הצעדים הנדרשים בכל מקרה אישי לגופו.