שיקום לאחר פגיעה מוחית: מכשיר שיקומי בגישת המוח הגמיש
האם ידעתם שגם לאחר פגיעה מוחית כמו שבץ, קשה ככל שתהיה, יש למוח שלנו גמישות מוכחת, המאפשרת לו לארגן מחדש את המנגנונים שלו ולהשתקם באופן משמעותי תוך פרק זמן קצר? מכשיר רובוטי שיקומי שפותח בקפריסין ונמצא כבר במס' מדינות כולל בישראל, מביא בשורה ותוצאות מוכחות למי שנפגעו משבץ מוחי, שיתוק מוחין, פציעות ראש ועוד. הביקוש בישראל בעליה.
מאת: איתי שירה
5-10% מהאוכלוסייה זקוקה לשיקום
ידוע כי למוח שלנו יכולות שיקום מופלאות, ובשנים האחרונות, בעיקר בעשור האחרון, גובר העיסוק בזירות המחקר השונות בעולם מדעי המוח, בניתוח מעמיק של תהליכי השיקום של המוח לאחר פגיעה משמעותית, אם בעקבות שבץ מוחי ואם בעקבות תאונות, מחלות ואפילו פגיעות מולדות ותורשתיות כמו שיתוק מוחין בילדים, אפילפסיה ועוד.
המוח שמנהל את הפעילות העצבית ואחראי על המערכות התפקודיות של הגוף כולו, עת נפגע או ניזוק, למשל לאחר אירוע של שבץ מוחי, משפיע על התפקוד הפיזי של גוף החולה. פגיעה שכזו הבאה לידי ביטוי במוגבלות פיזית, מעיבה על חיי האדם, ילד או בוגר. התיאוריות החדשות שקיבלו תמיכה מדעית מוכיחות כי למוח שנפגע יש יכולת להשתקם ולפצות על הפגיעה הזו.
הסטטיסטיקה מוכיחה לנו כי אחוז מאוד גבוה באוכלוסיה, בין 5% ל 10% מהעולם המערבי זקוקים לשיקום כדי לשפר את מצבם הנוכחי. בין השאר ניתן למנות את הקהלים הבאים:
- שיקום לאחר שבץ מוחי
- פגיעות מוחיות
- פציעות בחוט השדרה
- שיתוק מוחין (ילדים ומבוגרים)
- הפרעות נוירומוסקולריות כגון טרשת נפוצה או מחלת פרקינסון
- אטקסיה ותנועות לא מתואמות
- הפרעות שיווי משקל
- שיקום לאחר ניתוח
מדעי המוח והגישה החדשנית
נוירופלסטיות (Brain Neuroplasticity ) או המוח הגמיש, היא המדע החדש בעשור האחרון. מחקר מדעי המוח מציג לנו עדויות רבות לכך שהמוח יכול לעבור ארגון מחדש משמעותי לאחר פציעה באמצעות מגוון עובדות מולקולריות, גנטיות, פיזיולוגיות ואנטומיות.
גמישות מוחית היא היכולת של המוח ומערכת העצבים להשתנות מבנית ותפקודית בתגובה לגירויים הנכונים. הגמישות מתרחשת ברמת השינויים התאיים והשינויים הכרוכים במיפוי מחדש של קליפת המוח. הצורות המוכרות ביותר של גמישות / פלסטיות הן למידה, זיכרון והתאוששות מנזק מוחי.
הסרטון הבא מסביר על המוח הגמיש :
רוב מכשירי השיקום הקיימים כיום במרכזי השיקום, אינם מתבססים על גישת המוח הגמיש, הם מוגבלים מאוד, אינם מותאמים אישית לכל מטופל וצרכיו המשתנים ופותחו בעיקר על סמך ניתוח פעילות של אנשים בריאים המתפקדים ללא פגיעה מוחית ופיזית. המגבלה הזו הופכת למעשה את המכשירים הללו למיושנים, למרות שעדיין מיוצרים ונמכרים לבתי חולים ומוסדות שיקום מובילים בארץ ובעולם כולו. אולם לצערנו, כאשר לא נלקח בחשבון נושא הגמישות של המוח, אין תוצאות או שיפורים גלויים בטווח קצר, שיעור הנשירה גבוה עקב אובדן ביטחון והייאוש תופס את מקומו.
הבשורה כבר כאן – קיניסיפורו – הרובוט השיקומי בגישת המוח הגמיש
מכשיר השיקום הרובוטי שהומצא ופותח בקפריסין השכנה, מביא את הבשורה לנפגעי שבץ מוחי ופגיעות מוח נוספות, כולל כפי שציינו, שיתוק מוחין (גם ילדים), פציעות עמוד שדרה, אטקסיה ועוד. המכשיר מגיע בגירסאות שונות, החל מגירסה מוסדית המתאימה לבתי חולים, דרך גירסת שיקום למכונים קטנים ועד מכשיר שיקום רובוטי המותאם לצרכן הבייתי. בארץ נרכשו כבר מספר מכשירים והתוצאות של המשתמשים מרחיקות לכת:
- המטופלים מדווחים על שיפור מיידי בחלקים הפגועים עקב יכולת המוח ללמוד ולפצות.
- המכשיר מסייע בשיפור משמעותי של יכולות הקואורדינציה, התנועה וההליכה.
- האימון על המכשיר מסייע בהסדרת טונוס השרירים של המבוגר או הילד.
- התרגול הקבוע על המכשיר מפחית התכווצויות שרירים וספסטיות.
- מטופלים מעידים כי כוח השרירים (גם כאשר נמוך או נעדר) התחזק לאין שיעור.
מכשיר השיקום הרובוטי שפותח בגישת המוח הגמיש (הנוירופלסטיות של המוח), מאפשר למטופלים להתאמן בו זמנית ולהפעיל איזורים שונים בגופם – גפיים עליונות, תחתונות ושרירי פלג גוף עליון. האימון על המכשיר מגביר סיבולת לפעילות גופנית בכל גיל, ומתאים גם למבוגרים שחוו שבץ מוחי. התוצאות בין היתר הן שיפור ספיגת החמצן, הגדלת טווח התנועה בכל הפרקים, שמירה על כל המפרקים זריזים וגמישים, פיצוי על גירעונות ימין – שמאל, שיפר שיווי המשקל, הפחתת כאבים עקב חוסר תנועה בשרירים, הפחתת אטקסיה ועוד.
פיזיותרפיסטים אשר קיבלו הכשרה מתאימה ומטפלים כיום בשיקום באמצעות מכשיר הקיניסיפורו משתפים אותנו בהצלחות הטיפול ובשיפור איכות חייהם של מי שנפגעו פגיעה מוחית. טיפולי הפיזיותרפיה הם חלק חשוב בהחלמה והשיקום לאחר שבץ מוחי או כל תאונה או פגיעה מוחית המשפיעה מוטורית ופיזיולוגית על המטופל. והשימוש במכשיר הרובוטי השיקומי יכולה לסייע בידי המטופל להשתקם טוב יותר ומהר יותר.
גם למטופלים המגיעים למצב תפקודי נמוך, המכשיר מאפשר התחלה פאסיבית עם מאמץ מינימלי ביותר ולכן אחד מיתרונותיו הוא ההתאמה האישית לצרכיו של כל מטופל בכל גיל ובכל שלב.
למידע נוסף על הרובוט השיקומי הפועל בגישת המוח הגמיש: 054-4993068
מקורות:
ויקיפדיה: הפלסטיות של מערכת העצבים
מחקרים במדעי המוח
מכשיר הרובוט השיקומי מקפריסין