אירוע מוחי (CVA) הוא מצב שבו ישנה חסימה באחד מכלי הדם המובילים למוח, וכתוצאה מכך נמנעת אספקת חמצן למוח באופן זמני. מדובר במצב מסוכן ביותר העשוי להוביל למוות ומצריך טיפול רפואי מיידי ואשפוז. אירוע מוחי מוביל לעיתים קרובות לפגיעות קשות בתחום הפיזי, המוטורי, הקוגניטיבי, הנפשי והרגשי.
לא פעם מתקשה אדם שחווה שבץ מוחי בביצוע פעולות יומיומיות כמו דיבור, אכילה, לבוש ועוד. לפיכך הטיפול באדם שעבר שבץ צריך לכלול טיפולים שיאפשרו לו לחזור לתפקוד רגיל עד כמה שאפשר.
כל טיפול ושיקום לאחר אירוע מוחי כולל טיפול פיזיותרפי לצד טיפולים נוספים כמו ריפוי בעיסוק, קלינאות תקשורת, טיפולי הידרותרפיה ועוד. לביצוע הפיזיותרפיה ישנה חשיבות עצומה לאחר השבץ לצורך השיקום, ובפרט לצורך השבת יכולת הניידות העצמאית. הפיזיותרפיה מתמקדת בפן המוטורי של תהליך השיקום.
טיפול פיזיותרפי – מהו כולל?
הטיפול הפיזיותרפי הינו מגוון ואופן הטיפול מותאם אישית למטופל בהתאם למצבו וצרכיו. בגדול, הפיזיותרפיה עושה שימוש בתרגילים וטכניקות שונות שמטרתם לשפר את יכולת התפקוד המוטורי שנפגע בעקבות האירוע המוחי.
הפיזיותרפיסט מאבחן את מצבו הגופני של המטופל, מתאים לו תוכנית אישית, תומך בו ובבני משפחתו ומדריך אותם כיצד לסייע למטופל בבית ואף מתאים למטופל עזרי הליכה וניידות במקרה הצורך.
הפיזיותרפיה מסייעת למטופל בין השאר לרכוש מחדש את יכולת היציבות, שיווי המשקל והקואורדינציה, מלמדת אותו כיצד להפעיל את השרירים השונים ולחזק אותם, עוזרת לו לבצע מחדש פעולות יומיומיות כגון הליכה, ישיבה, עמידה, שכיבה ועלייה במדרגות, מעודדת את התנועתיות, מלמדת אותו יציבה נכונה, משפרת את טווחי התנועה במקרה של שיתוק בגפיים, מטפלת בבעיות בטונוס השרירים, מחזקת את חגורת הכתפיים, מלמדת אותו כיצד לעבור בבטחה ממצבים שונים כמו ישיבה ושכיבה ועוד. בנוסף הפיזיותרפיה מקלה על כאביו של המטופל ומשפרת את יכולת הסיבולת שלו.
בסופו של דבר הפיזיותרפיה מסייעת לתהליך הריפוי הטבעי של הגוף מבלי לגרום לסיכונים או להשתמש באמצעים פולשניים, וזהו יתרונה הגדול.
מהי מטרת הטיפול
מטרת הפיזיותרפיה היא להשיב למטופל את יכולת התפקוד הגופני והיא נועדה לטפל בעיקר בבעיות המוטוריות כגון תנועה, יציבות, שיווי משקל, הליכה ועוד. היעדים הספציפיים של הטיפול הפיזיותרפי הינם לאבחן את דרגת הפגיעה התפקודית, שיפור והתקדמות ביכולת התנועה, השגת שליטה ביכולת שיווי המשקל, היציבות והקואורדינציה והשבת יכולת הניידות וההליכה העצמאית.
פיזיותרפיה אינה קסם, ועל מנת שהטיפול יצליח יש צורך בשיתוף פעולה וכוח רצון של המטופל. הפיזיותרפיסט מלמד את המטופל תרגילים שונים ועוזר לו לתרגל, אך תרגילים אלו כרוכים במאמץ וזמן ניכר, ולא פעם אף בכאב ואי נוחות. בסופו של דבר הכדור נמצא בידיו של המטופל וההצלחה תלויה בו.
עוד על מטרת הטיפול לאחר אירוע מוחי ניתן למצוא כאן
שיקום הגפיים וההליכה באמצעות פיזיותרפיה
אחת הפגיעות השכיחות לאחר אירוע מוחי היא המיפלגיה – שיתוק חלקי או מלא של הגפיים. בעקבות כך נפגעת יכולת ההליכה, והדרך העיקרית לשפר אותה היא באמצעות פיזיותרפיה. הטיפול הפיזיותרפי מלמד את המטופל לאמץ את השרירים ולהפעיל את הגפיים שנפגעו בצורה נכונה. אם נוצר שיתוק מלא באחת הגפיים ילמד הפיזיותרפיסט את המטופל כיצד לתפקד בצורה אופטימאלית באמצעות הגפה השנייה בלבד.
יש לציין שבמקרים בהם כושר ההליכה נפגע משמעותית יידרש טיפול פיזיותרפי ארוך ואיטי שבסופו לא בטוח שיכולת ההליכה תשוב להיות כפי שהייתה לפני האירוע המוחי, אך היא תשתפר משמעותית. במקרה הצורך אם לא הושגה תוצאה מספקת בשיפור יכולת התנועה והניידות לא יהיה מנוס משימוש בעזרי הליכה וניידות כגון קביים, הליכון, כיסא גלגלים וכדומה.
ראו גם:
משחקי וידיאו לשיקום משבץ מוחי