אירוע מוחי חולף, אשר נקרא גם TIA – transient ischemic attack הוא מצב הדומה מאוד לשבץ מוחי, אשר גורם לתסמינים דומים ונמשך מספר דקות בלבד. בעוד שבץ מוחי גורם להופעת תסמינים אופייניים למשך זמן רב (ואף לעד), אירוע מוחי חולף גורם להופעת אותם תסמינים למשך פרק זמן קצר ביותר, וללא נזק ארוך טווח.
הופעה של אירוע מוחי חולף, אשר נקרא גם "מיני-שבץ" מהווה תמרור אזהרה לסיכון עתידי לשבץ, מכיוון ש-1 מתוך 3 אנשים אשר עברו אירוע מוחי חולף יעבור שבץ (מחצית ממקרים אלה קורים תוך שנה).
ולכן, אל כל מקרה של אירוע מוחי חולף חייבים להתייחס בשיא הרצינות, ולהתחיל בטיפול למניעת התפתחות השבץ. במילים אחרות, יש להתייחס לאירוע המוחי החולף כעל הזדמנות חד פעמית להבין את הסיכון ולהתמודד איתו בהתאם.
הגורמים
אירוע מוחי חולף נגרם מהסיבות הגורמות לשבץ איסכמי – קריש דם כתוצאה מתהליך טרשתי או שליחת תסחיף אל המוח. גורמים אלה חוסמים את מעבר הדם לרקמת המוח ויוצרים איסכמיה המתבטאת בתסמינים אופייניים. לעומת שבץ, כאשר מדובר באירוע מוחי חולף החסימה היא זמנית בלבד, ולאחר מספר דקות זרימת הדם לרקמה מתחדשת והתסמינים נפסקים.
גורמי הסיכון לאירוע מוחי חולף זהים גם כן לגורמי הסיכון לשבץ, וכוללים בעיקר גנטיקה משפחתית, גיל מעל 55, יתר לחץ דם ומחלות לב. קיימות מספר מחלות רקע האופייניות מאוד כגורם סיכון לאירועים מוחיים חולפים כמו פרפור פרודורים והיצרות העורק הקרוטידי, וכמו כן כל מחלה הגורמת לקרישיות יתר עלולה להוביל לאירועים מוחיים חולפים.
אבחון אירוע מוחי חולף והמשך הבירור
מכיוון שאירוע מוחי חולף נמשך מספר דקות בלבד, עיקר האבחנה היא קלינית על פי תיאור המקרה ותלונות החולה. במקרים כאלה עוזר מאוד אם בן משפחה או חבר יכול לתאר את התסמינים, ולעזור לאפיין את הבעיה ולקבוע את האבחנה.
לאחר שעולה חשד לאירוע מוחי חולף על רקע תלונות מתאימות, מבצעים מספר בדיקות שיכולות לעזור להתקדם באבחנה ובמידת הצורך להתחיל טיפול. מטרת האבחנה במקרה זה היא גילוי הגורם לאירוע המוחי וטיפול במחלת הרקע על מנת למנוע הופעת שבץ מאוחר יותר. הבדיקות החשובות ביותר לאחר אירוע מוחי חולף הן:
- בדיקות לחץ דם ובדיקת דם – במטרה לאפיין גורמי סיכון לשבץ כמו כולסטרול גבוה, קרישיות יתר או יתר לחץ דם.
- אולטרסאונד קרוטידי – במקרים רבים הסיבה לאירוע המוחי החולף היא היצרות של עורק הקרוטיד הנמצא בצוואר ושליחת תסחיפים ממנו אל המוח. בעזרת בדיקת אולטרסאונד פשוטה ניתן להעריך את זרימת הדם והשפעתה על היארעות של שבץ.
- הדמיית המוח – פעמים רבות רוצים לבצע בדיקת הדמיה למוח על מנת לבדוק האם בכל זאת קיים נזק או האם קיים נזק מבני במוח העלול להגביר את הסיכון לשבץ. על מנת לבדוק את האנטומיה של המוח, משתמשים בבדיקות CT או MRI, ואילו על מנת לבדוק את בדיקת הדם ניתן להשתמש בבדיקות הדמיה ממוקדות לכלי הדם.
- אק"ג ואקו לב – כחלק מהגורמים השכיחים לאירועים מוחיים ניתן למצוא הפרעות בקצב הלב ופגיעה מבנית בלב. מקרים של הפרעה בתפקוד הלב מגבירים את הסיכון ליצירת קריש דם בלב ושליחתו אל המוח, וכתוצאה להופעת שבץ. במידה ואכן קיימת בעית לב, ניתן לטפל בה על פי הצורך.
טיפול באירוע מוחי חולף
למרות שהתסמינים של האירוע המוחי חולפים תוך מספר דקות, קיימת חשיבות עליונה לטיפול בגורמים לאירוע המוחי על מנת למנוע את הישנות המחלה. ולכן, חשוב לאבחן את הבעיה ולהתמיד בטיפול על פי אבחנות הרופא.