אירוע מוחי נגרם לאחר הפרעה באספקת הדם לרקמת המוח. כל מצב רפואי המוביל לכך שזרימת הדם למוח תופרע יכול אם כן לגרום לאירוע מוחי. הגורמים העיקריים לאירוע מוחי הם חסימת כלי דם ודימום מכלי דם, אשר בסופו של דבר מובילים להפרעה באספקת החמצן והנוטריינטים לרקמת המוח, התפתחות איסכמיה ופגיעה קשה במוח.
שבץ על רקע חסימה
85% מהמקרים של שבץ מוחי מופיעים לאחר שכלי דם האחראי להזנת רקמת המוח נחסם. חסימת כלי הדם, גורמת לכך שהדם אשר אמור להגיע אל רקמת המוח נשאר במקום ולא מצליח להזין את הרקמה כפי שהיה אמור לעשות. כתוצאה, מתחיל תהליך איסכמי הגורם לסימנים של אירוע מוחי. קיימים שני סוגים עיקריים של חסימות כלי דם במוח: קריש דם כתוצאה מטרשת עורקים ותסחיף.
חסימה על רקע תהליך טרשתי
עיקר המקרים של שבץ על רקע חסימה מופיעים באזורים בהם מתפתח תהליך טרשתי. התהליך הטרשתי הוא תהליך בו מצטברים על דפנות העורקים משקעי כולסטרול ושומן הנקראים פלאק טרשתי. לאורך הזמן, המשקעים האלה גורמים להיצרות העורקים ולהגברת הסיכון לקריעת הפלאק וכתוצאה להביא ליצירת קריש דם.
חסימה על רקע תהליכים טרשתיים נפוצה באנשים עם גורמי סיכון לטרשת עורקים, כמו עישון, יתר לחץ דם, השמנה, רמת כולסטרול גבוהה וסוכרת. באופן כללי, ניתן להפחית את הסיכון לקריעת הפלאק ויצירת הקריש על ידי שימוש בתרופות נוגדות טסיות כמו אספירין או פלאביקס, הניתנות כמובן על פי המלצת רופא המשפחה.
חסימה על רקע תחסיף
גורם נוסף אשר יכול להוביל לאירוע מוחי על רקע חסימה הוא תסחיף אשר נוצר במקום אחר בגוף והגיע עם זרם הדם אל המוח. הגורם העיקרי לכך הוא הפרעת קצב שכיחה ביותר בשם פרפור פרוזדורים, אשר נוטה לשלוח תסחיפים אל המוח ולגרום להתפתחות שבץ.
אי לכך, חולים הסובלים מפרפרור פרוזדורים ונמצאים בסיכון לפתח אירוע מוחי (על פי קריטריונים מסויימים), יטופלו בקומדין מניעתי. אפשרות נוספת היא יצירת קריש בתהליך טרשתי בעורק הקרוטידי והגעתו אל המוח, או יצירת קריש דם בכל מקום אחר בגוף והיסחפותו עם זרם הדם אל המוח.
היפו-פרפוזיה סיסטמית
היפו-פרפוזיה סיסטמית הינו מצב פחות שכיח ופחות מוכר מבין הגורמים לאירוע מוחי. המדובר הוא בירידה בזילוח הדם למוח ולשאר חלקי הגוף, מה שגורם להפחתת אספקת החמצן ולאחר מכן לשבץ מוחי.
דימום
סוג נוסף של שבץ מוחי מופיע לאחר שכלי דם במוח דולף או מדמם. הגורם העיקרי לדימום הוא יתר לחץ דם, אשר מוביל לקרע כלי הדם ולדימום. כמו כן, משקל יתר, עישון, חוסר פעילות גופנית וסטרס יכולים גם כן להביא לדימום ולהופעה של שבץ המורגי. הדימום מכלי הדם המוחי גורם לכך שרקמת המוח מקבלת כמות קטנה יותר של דם, והדם הנמצא סביב המוח מתחיל ללחוץ על הרקמה ולגרום לנזק, אשר מוביל בסופו של דבר לסימנים של שבץ.
מפרצת מוחית
גורם חשוב לדימום מוחי הוא התפתחות של מפרצת מוחית. מפרצת היא אזור חלש בכלי דם במוח, המתבטא בהתרחבות פתולוגית אשר יוצרת "כיס" אשר עשוי להתפרץ בכל רגע נתון. מפרצת מוחית היא מצב שכיח מאוד באוכלוסיה, ורוב האנשים חיים עם המפרצת בשלום, וללא הופעת תסמינים.
במקרים מסויימים (כמו לדוגמא עליה בלחץ הדם), הלחץ על המפרצת גדול מדי ועלול להופיע דימום הגורם לסימנים של שבץ. למרות שמפרצת מוחית ושבץ הם שני דברים שונים, המפרצת גורמת לדימום אשר מביא להופעה דמויית שבץ שחשוב להכיר.
טראומה
חבלת ראש קשה עלולה לגרום לדימום מאסיבי אשר עשוי להביא לסימנים של אירוע מוחי. במקרים אלה הדם הלוחץ על רקמת המוח גורם לנזק רב, עלול להביא לאיסכמיה ולפגיעה בתפקוד רקמת המוח וגורם להופעה דמויית שבץ.