אבחון אירוע מוחי הוא בעל חשיבות אדירה, מכיוון שטיפול יעיל ומהיר הוא חיוני על מנת להציל את רקמת המוח הפגועה ולהפחית ככל שניתן את הסיבוכים כתוצאה מהאירוע. חשוב לזכור שעיכוב בקבלת האבחנה והטיפול יכול להיות קריטי, מכיוון שככל שהזמן עד הטיפול עובר, רקמת המוח הפגועה נפגעת עוד יותר והנזק שנשאר הוא נרחב יותר וקשה יותר.
אחד הדברים החשובים ביותר באבחון הוא קביעת סוג האירוע המוחי והבנת המיקום האנטומי שלו. לשם כך כמעט כל מטופל המגיע אל חדר המיון עם חשד לשבץ עובר באופן מיידי בדיקת הדמיה, שמטרתה לאפיין את השבץ ולסייע בקביעת הטיפול המתאים. חשוב לזכור שהטיפול בשבץ איסכמי שונה מהטיפול בשבץ המורגי, ולכן חשוב להגיע לאבחנה הנכונה ובזמן.
סימנים אופייניים לאירוע מוחי
השלב הראשון והקריטי ביותר באבחון אירוע מוחי הוא זיהוי הסימנים האופייניים לו. לא צריך עין מקצועית על מנת לאבחן אירוע מוחי, כל אחד יכול לאבחן אירוע מוחי על ידי תשומת לב מוגברת לסימנים כמו שיתוק חד צדדי של הגפיים או הפנים, הפרעות בדיבור, כאב ראש קיצוני או קשיי הליכה, אשר מחשידים מאוד ודורשים המשך בירור מהיר ומתאים, שאולי ימנע את הסיבוכים העתידיים של הפגיעה.
בדיקות הדמיה
השלב החשוב ביותר באבחון אירוע מוחי הוא בדיקות הדמיה כמו CT, MRI או אנגיוגרפיה. בדיקות אלה עוזרות להתקדם באבחנה במספר מישורים:
- זיהוי סוג השבץ – ניתן לזהות באמצעות אמצעי ההדמיה האם מדובר בשבץ איסכמי או שבץ המורגי ולהציע טיפול בהתאם.
- מצב השבץ – בעזרת בדיקות הדמיה ניתן לראות כמה נזק גרם השבץ למוח ולהיערך לטיפול בהתאם.
- מיקום השבץ – אחד הדברים החשובים ביותר באבחנה הוא קביעת המיקום האנטומי של השבץ, ובדיקה האם הוא מתאים לסימנים הקליניים. הבנת מיקום השבץ עוזרת מאוד להחליט על דרך הטיפול המתאימה.
בדיקת CT
בדיקה חשובה מאוד כאשר מדובר באירוע מוחי, אשר פועלת באמצעות קרינת רנטגן ומספקת תמונה תלת מימדית של המוח. בעזרת בדיקת CT ניתן לקבוע את מיקומו המדויק של השבץ ולחשוב על דרכים לטפל בו. היתרון הגדול ביותר של ה – CT הוא שמדובר בבדיקה מהירה יחסית, אשר מספקת תוך מספר דקות תמונה ברזולוציה סבירה המאפשרת אבחנה.
בדיקת MRI
בדיקת הדמיה מתקדמת יותר, אשר בניגוד ל – CT מספקת תמונה ברזולוציה מצוינת אך אורכת כ- 45 דקות. במקרים של אירוע מוחי, השימוש ב – MRI הוא בדרך כלל לא יעיל מכיוון שקיימת חשיבות אדירה לאבחנה וטיפול מהירים. ולכן, משתמשים בבדיקות MRI רק במקרה שבדיקת ה -CT שלילית ולא מבינים מהו הגורם הנוירולוגי אשר גורם להופעת הסימנים.
אנגיוגרפיה
הבדיקה האבחנתית ביותר לזיהוי פגיעה באספקת הדם למוח. בבדיקה זו מזריקים חומר ניגוד אל כלי הדם המוחיים, ובעזרת מכשיר שיקוף עוקבים אחר זרימת הדם למוח. בדיקה זו היא אמנם בדיקה פולשנית, אך היא מספקת את כל המידע הנדרש על מנת לזהות את הפגיעה ולטפל בה.
במספר בתי חולים בארץ ניתן האנגיוגרפיה אינה רק אבחנתית אלא גם משמשת כפרוצדורה טיפולית, כאשר במקרים שונים משתמשים במכשור מתקדם על מנת לפתוח את החסימות או לתקן את הנזקים.
בדיקות נוספות
מלבד הקליניקה ובדיקות ההדמיה החשובות, מבצעים בדרך כלל מספר בדיקות נוספות על מנת להבין את הרקע לאירוע המוחי ולזהות השפעות סיסטמיות נוספות:
- בדיקות דם – משמשות לבדוק את רמת הסוכר והאלקטרוליטים, וכמו כן את תפקודי הקרישה במטרה לסייע בקביעת הטיפול.
- אולטרסאונד קרוטידי – פעמים רבות הסיבה לאירוע המוחי היא טרשת עורקים בעורקי הקרוטיד הצוואריים. ולכן במקרים רבים מבצעים בדיקת אולטרסאונד/דופלקס לעורקי הקרוטיד על מנת לזהות היצרות של העורק אשר עשויה לגרום לאירוע מוחי ולתקן אותו במידת הצורך.
- אק"ג ואקו לב – משמשות לקבוע האם המקור לאירוע המוחי הוא לבבי, והאם יכול להיות שקיימת הפרעת קצב בלתי מטופלת או פגם מבני בלב אשר עשויים לגרום לאירוע מוחי.
- קסדה לאבחון של שבץ מוחי – שיטה חדשה לאבחון של שבץ מוחי, שעדיין נמצאת במחקר ובפיתוח, המאפשרת לאבחן את הגורם שהביא לשבץ המוחי – קריש דם או דימום, ובהתאם לכך להעניק טיפול מתאים.