מעט ידוע על הקשר בין אלכוהול ושבץ, למרות מספר מחקרים שנערכו בנושא בעבר. המנגנון הביולוגי שבו משפיעה צריכת אלכוהול על כלי הדם וזרימת הדם איננו מובן, ועדיין רב בו הנסתר על הגלוי. מחקרים שפורסמו לאחרונה, וקיבלות תהודה לא מעטה בתקשרות הפופלרית הצביעו על הפחתה בסיכון למחלות לב עם שתיית אלכוהול מתונה – האם שתייה כזו גם מגנה מפני שבץ מוחי? האם צריכת אלכוהול מרובה מעלה את הסיכון לשבץ?
מחקרים עדכניים
לאחרונה פורסמה בכתב העת הרפואי הנחשב BMJ – British Medic Journal, מטא אנליזה שבחנה את הקשר בין צריכת אלכוהול ומחלות שונות, ובכלל זה מחלות לב וכלי דם, ושבץ מוחי. מחקר מסוג מטא אנליזה מרכז נתונים ממחקרים רבים קודמים, כדי להגיע לתוצאות משמעותיות יותר ובעל עוצמה סטטיסטית גדולה, בייחוד בנוגע לשאלות שעמדו בספרות הרפואית.
במטא אנליזה שפורסמה נכללו 84 מחקרים שונים, והנתונים שנצאו בהם אוחדו. המחקר התייחס לסיכון אצל צרכני אלכוהול להתקפי לב, כמו גם לאירוע מוחי, משום שהפתולוגיה המערבת את המחלות הללו דומה למדי (נזק לכלי דם גדולים ובינוניים). 17 מחקרים עסקו בקשר שבין שבץ לאלכוהול, ו- 10 מחקרים בקשר שבין תמותה בעקבות שבץ לצריכת אלכוהול. תוצאות המחקר הצביעו על כך שצריכת אלכוהול לא משפיעה באופן מובהק על הסיכון לשבץ מוחי.
הסיכון היחסי לאירוע מוחי בקרב שותי אלכוהול לעומת אלו שלא שתו אלכוהול עמד על 98% (שני אחוזים פחות, אך בתוך טווח הטעות הססטיסטית המקובלת, שעמדה על 91% עד 106%). גם הסיכון למוות משבץ אצל שותי אלכוהול לא היה שונה באופן משמעותי – סיכון גבוה ב- 6% (בתוך טווח טעות סטטיסטית שנע בין 91% ל- 123%).
החוקרים גם ערכו ניתוח של השפעת כמות האלכוהול שנצרכה על מחלות לב ואירוע מוחי. נמצא ששתייה מתונה מפחיתה את הסיכון למחלות לב ביחס לשתייה מרובה, ושתייה בכמות קטנה מאוד (עד משקה אחד יום) גם קשרוה בסיכון מופחת לשבץ מוחי. הנתונים הנוגעים לשבץ לא היו בעלי משמעות סטטיסטית.
לשתות או לא לשתות?
ברי, ששתייה מרובה של אלכוהול מסוכנת לבריאות, מבחינות רבות. אלכוהוליזם גורר פגיעה משמעותית במערכות רבות בגוף, וגם נלווה לעיתים קרובות לירידה תפקודית, סוציאלית ופסיכולוגית. שתייה מרובה משפיעה לרעה ככל הנראה גם על מחלות לב וכלי דם. עם זאת, אלכוהול לא רק מזיק. המחקרים מצביעים על כך שייתכן מאוד ששתיית אלכוהול מתונה ביותר יכולה להיטיב דווקא, ולהפחית סיכון למחלות כלי דם, ובכלל זה אירוע מוחי.
עם זאת, ככל הנראה גם שתייה מרובה לא משפיעה באופן משמעותי על מחלות כלי דם, ולא ניתן להחשיב שתיית אלכהול כגורם סיכון עיקרי (וכנראה גם לא משני) לאירוע מוחי. מחקרים עתידיים, אולי עם מספר נחקרים רב יותר וכח סטטיסטי גדול יותר, יוכלו לקדם את הידע הרפואי אודות הקשר שבין צריכת אלכוהול ושבץ. אולי בעתיד תופיע המלצה רפואית להוסיף אלכוהול בכמות קטנה לדיאטה היומית שלנו, כדי לשפר את הסיכון לסבול מהתקף לב או אירוע מוחי.
האם ישיבה במספרה יכולה לגרום לשבץ מוחי?