בדיקת MRI היא אחת הבדיקות המתקדמות ביותר להדמיית המוח, המשמשת במקרים רבים של חשד למחלות מוחיות. בדיקת ה- MRI היא בדיקה חשובה ביותר מכיוון שהיא מספקת תצלומים ברזולוציה גבוהה ביותר, המאפשרת לעמוד על שינויים אנטומיים מזעריים המכוונים לאבחנות שונות.
למרות שמדובר בבדיקה טובה יותר, במקרים של אירוע מוחי מעדיפים להשתמש דווקא בבדיקת CT, המספקת תוצאות מהירות יותר עם רזולוציה סבירה.
מהי בדיקת MRI?
בדיקת MRI עושה שימוש בשדות מגנטיים וגלי רדיו על מנת לייצר תמונה. מכשיר ה- MRI הוא בעצם מגנט גדול, וכאשר הנבדק שוכב בתוכו מופעל שדה מגנטי באופן זמני אשר פועל על מולקולות המים ומאפשר באמצעות שימוש בטכנולוגיה של גלי רדיו להשיג תמונה מפורטת.
כפי שניתן להבין, בדיקת ה-MRI לא עושה שימוש בקרינה, ולכן נחשבת לבטוחה ביותר ורופאים רבים מעדיפים להשתמש בה במקרים של חולים כרוניים הנדרשים לכמות גדולה של בדיקות הדמיה על מנת לעקוב אחר מחלתם.
יתרונות של בדיקת MRI
בדיקת ה-MRI היא בדיקה בעלת יתרונות רבים, במיוחד כאשר מחפשים פגמים אנטומיים או שינויים זעירים. היתרונות המשמעותיים של בדיקת ה- MRI לעומת בדיקת CT הם:
- רזולוציה גבוהה – בדיקת ה- MRI מספקת תמונה ברזולוציה גבוהה ביותר המאפשרת להבחין בפרטים הקטנים ביותר. כאשר עושים בדיקת MRI למוח ניתן לזהות שינויים קטנים בחומר האפור או הלבן, פגמים מבניים העלולים לגרום סימפטומים ובעיות נוספות הדורשות הדמיה ברזולוציה גבוהה.
- ללא שימוש בקרינה – אחד היתרונות המשמעותיים של בדיקת ה- MRI הוא העובדה שבדיקה זו לא עושה שימוש בקרינה. כאשר משתמשים בקרינה לאורך זמן ובמהלך בדיקות רבות, עלול להיגרם נזק ארוך טווח לגוף. ולכן, בדיקת MRI נחשבת לבטוחה יחסית וניתן לבצע אותה פעמים רבות ללא חשש.
חסרונות של בדיקת MRI
למרות שבדיקת ה- MRI נחשבת לבדיקת ההדמיה הטובה ביותר, היא בעלת מספר חסרונות:
- אורכת זמן רב – בדיקת MRI ממוצעת אורכת כ-40 דקות, ולכן אינה אפקטיבית במקרים של חשד לאירוע מוחי. במקרים אלה, קיימת חשיבות רבה לאבחנה מהירה, ולכן מסתפקים בבדיקת CT הקצרה יותר.
- אסור לזוז במהלך הבדיקה – על מנת שתוצרי בדיקת ה- MRI יהיו טובים, אסור לחלוטין לזוז במהלך הבדיקה. כל תזוזה במהלך בדיקת ה- MRI עשויה לגרום להפרעה בתוצאות הבדיקה, ולכן בדיקה זו לא מתאימה לאנשים שמחלתם לא מאפשרת להם להחזיק מעמד 40 דקות ללא תזוזה.
- בדיקה יקרה – בדיקת ה-MRI היא בדיקה יקרה יחסית, ומכיוון שלא קיימים כיום בארץ מכשירי MRI רבים, לעתים משך ההמתנה לתור לבדיקה ארוך מאוד. במקרים אלה הבדיקה לא מתאימה כמובן לחולים אשר נדרשים להדמיה מיידית.
- לא ניתנת לביצוע אצל אנשים עם נוכחות מתכות בגוף – אנשים אשר יש להם מתכות מסוגים שונים בגוף כמו מפרקים או מסתמים מלאכותיים, קוצב לב או כל התקן מתכתי אחר חייבים לדווח על כך לרופא ולטכנאי ה- MRI לפני הבדיקה. מכיוון שמדובר בשימוש במגנט, המתכות עלולות להימשך במהלך הבדיקה ולגרום נזק.
בדיקת MRI באירוע מוחי
כפי שניתן להבין, בדיקת MRI לא יעילה באבחון המיידי של אירוע מוחי בגלל משך הבדיקה הארוך. עם זאת, נוטים להשתמש בבדיקה במספר מקרים, לאחר האבחנה של השבץ ולאחר הענקת הטיפול הראשוני:
- זיהוי אוטמים קודמים – במקרים רבים בדיקת MRI מאפשרת זיהוי אוטמים קודמים. במקרה זה עדיף להשתמש בבדיקה זו בזכות הרזולוציה הגבוהה המאפשרת זיהוי אוטמים קטנים ביותר.
- זיהוי היקף הפגיעה – לאחר ההחלמה מהשבץ ניתן באמצעות בדיקת ה- MRI לעמוד על הנזק שנגרם לרקמת המוח ולאפשר את הבנת הסימפטומים שנשארו.
אולי יעניין אותך גם:
חום יולי-אוגוסט: האם חום קיצוני גורם לשבץ מוחי? חוקרים בדקו