שבץ מוחי מהווה את הסיבה השנייה למוות בעולם המערבי. זהו מצב בו נפסקת אספקת הדם למוח עקב תקלה בזרימת הדם.
הסיבה לתקלה יכולה להיות קריש שהגיע למקום וחסם את הזרימה וזהו מצב הנקרא שבץ מוחי איסכמי – מחסור בחמצן הנגרם בעקבות חוסר היכולת של הדם להגיע אל המקום הפגוע.
סוג נוסף של שבץ הוא שבץ המורגי – בו יש עלייה קיצונית בזרימת הדם וישנו דימום מוחי שאינו מאפשר זרימה תקינה לרקמות המוח וכך אספקת הדם אליהן נקטעת.
שבץ מכל סוג שהוא יכול לגרום לפגיעה במערכות הדיבר, ההליכה, הקוגניציה ובמצבים קשים – למוות.
מחקר שנערך בקנדה על מאות אלפי חולים גילה כי מטופלים שלקו בשבץ הם בעלי סיכון גבוה פי 7 להתמודד עם שבץ נוסף ביחס לאנשים בריאים שלא חוו זאת מעולם. מסיבה זו חשוב להיערך נכונה ולדעת כיצד יכול המטופל לעזור לעצמו ככל האפשר.
סיכון עיקרי לשבץ חוזר
הנחת העבודה של נוירולוגים ורופאים המטפלים בשבץ היא כי עיקר הסיכון להתמודד עם שבץ חוזר נמצא בשלושת החודשים לאחר השבץ הראשון. תקופה זו של 90 יום מוגדרת כתקופה המצריכה מעקב צמוד של רופא וכולם מודעים לסיכון הטמון בה.
במחקר שנערך בקנדה על שבץ חוזר נמצא כי עיקר הסיכון אינו רק בשלושת החודשים הראשונים, כי אם בשנה הראשונה כולה. בנוסף, הסיכון נותר גבוה עד חמש שנים לאחר השבץ הראשון ורק לאחר מכן חוזר לרמות הסיכון של אנשים בריאים שמעולם לא חוו שבץ!
נתון זה מבהיר עד כמה מעקב צמוד לאחר שבץ ראשון חיוני בשנים הראשונות ויכול להוות הבדל בין חיים ומוות.
מורידים את הסיכון
לשבץ ישנם מספר גורמים עיקריים המגדילים את הסיכון ללקות בו. במידה ומנטרלים גורמים אלו ניתן להוריד את הסיכון משמעותית ולשמור על הבריאות לאורך זמן. לכל אדם חשוב להכיר זאת, ובמיוחד למטופלים שהתמודדו בעבר עם שבץ וכעת עומדים בסיכון מוגבר לשבץ חוזר.
יתר לחץ דם
לחץ דם גבוה משפיע על העורקים של האדם. הזרימה החזקה פוגעת בעורקים ועלולה לגרום להשתחררות קריש, שהסיכון המיידי ממנו הוא אוטם בשריר הלב או שבץ מוחי.
טיפול נכון ביתר לחץ דם על ידי תרופות מתאימות, פעילות גופנית ואפילו ירידה במשקל יכולים להוריד את הסיכון לקריש וכך למנוע שבץ נוסף.
פרפור עליות/פרוזדורים
הלב מורכב מחדרים ומעליות. פעילותו התקינה תלויה ביכולתו של שריר הלב להתכווץ בצורה הנכונה, להזרים דם למקומות המתאימים בזמנים הנכונים ולאפשר אספקה תמידית של דם לכל חלקי הגוף.
פרפור פרוזדורים או עליות הוא מצב בו שריר הלב אינו מצליח להתכווץ באופן סדיר ובעצם מבצע פעולת פרפור במקום. מצב זה נחשב להפרעה בקצב הלב, אך לא כזו שמסכנת חיים.
הסכנה העיקרית הנובעת מפרפור היא שבץ מוחי. חולים בעלי פרפור פרוזדורים בעלי סיכון מוגדל של עד פי 5 להתמודדות עם שבץ מוחי!
טיפול נכון בפרפור תוריד את הסיכון ותאפשר למטופלים להימנע ככל האפשר משבץ ראשוני או חוזר כאחד.
עישון
כל רופא יוכל להגיד לכם באופן מיידי שסיגריות מזיקות לבריאות. מחלות ריאה שונות, סרטן ממגוון סוגים ובעיות רפואיות נוספות שיכולות להיגרם כתוצאה מכך.
עישון מעלה את לחץ הדם באופן מיידי עקב הצורך של הלב להגביר פעילות כדי להתמודד עם העשן ולהצליח להעביר חמצן לכל הגוף למרות הקושי.
כפי שהזכרנו למעלה, יתר לחץ דם הוא אחד הגורמים הישירים לסיכון בשבץ חוזר, ולכן הפסקת עישון מורידה באופן אוטומטי את הסיכון.